Yemen - Erupţie vulcanică ucigaşă
Cel puţin opt militari yemeniţi au murit arşi de lavă, în urma erupţiei unui vulcan pe insula Jabal al-Tayr din largul Yemenului. Cel puţin 49 de militari care se aflau la post pe insula Jabal Al-Tayr au fost evacuaţi către al-Houdaydah, un port yemenit de la Marea Roşie, potrivit martorilor citaţi de televiziuni. Pentru căutarea lor, autorităţile yemenite au cerut ajutorul unui vas canadian care naviga în Marea Roşie. Membrii acestui echipaj au anunţat că vulcanul aruncă lavă şi cenuşă la sute de metri în aer. Nu se ştie deocamdată cîţi soldaţi se aflau pe insula Jazirt Atta-Ir, unde există o bază militară. Vulcanul a început să dea primele semne că va erupe vineri seara, în urma unui cutremur de 3,7 pe scara Richter.
Austria - Tentativă de atentat
Poliţia austriacă a anunţat că a arestat, luni, un bărbat care amplasase un rucsac cu cuie şi explozibili în apropierea ambasadei americane din Viena. Potrivit poliţiei, suspectul arestat ar fi de origine bosniacă. El a aşezat rucsacul pe o stradă adiacentă celei pe care se află clădirea ambasadei americane. Bărbatul arestat fusese văzut în apropierea ambasadei cu puţin timp înainte, potrivit poliţiei, care a precizat că nimeni nu a fost rănit. Cartierul a fost înconjurat de forţele de ordine. Suspectul a fost arestat în jurul prînzului după ce şi-a aruncat brusc rucsacul pe jos şi a fugit. Bărbatul, născut în 1965, este interogat de poliţie, dar declaraţiile sale sînt confuze. Suspectul nu vorbeşte bine limba germană.
Coreea de Nord - Instalaţiile nucleare dezafectate pînă la finele anului
Coreea de Nord şi-ar putea dezafecta instalaţiile nucleare pînă la sfîrşitul anului, conform unui acord încheiat în urma negocierilor multilaterale pe tema programului nuclear nord-coreean. Negocierile dintre cele două Corei, SUA, China, Japonia şi Rusia s-au încheiat duminică, pentru a permite delegaţilor să discute cu guvernele lor pe tema unui acord comun, care conţine detalii referitoare la următoarea etapă a planului de denuclearizare. Potrivit proiectului de acord, Coreea de Nord va dezafecta trei instalaţii de la complexul nuclear de la Yongbyon şi îşi va declara programele nucdleare, inclusiv cele de îmbogăţire a uraniului, pînă la sfîrşitul anului. Documentul menţionează şi cererea Coreei de Nord de a fi înlăturată de pe lista neagră a SUA privind organizaţiile teroriste, fără a stabili însă o dată exactă în acest sens. Preşedintele american a aprobat un sprijin financiar de 25 de milioane de dolari, printre care şi 50.000 de tone de combustibil greu, pentru Coreea de Nord, ca recompensă pentru angajamentul de a-şi dezafecta instalaţiile nucleare.
Croaţia - Ample manevre NATO
NATO a demarat, luni, manevre aeronavale în Adriatica, în apele Croaţiei, cele mai ample organizate vreodată în această ţară ce aspiră să fie invitată să se alăture Alianţei la summit-ul din primăvară de la Bucureşti. Circa 8.000 de militari din 12 ţări membre NATO şi din Croaţia participă la manevrele numite ”Noble Midas 07”, care au loc sub autoritatea comandamentului NATO din Napoli, pînă la 12 octombrie, în apele croate. Zece elicoptere, 40 de nave, şase submarine şi 40 de avioane participă la operaţiuni de evacuarea civililor, lupta antiterorism sau debarcări de asalt. 12 din cele 26 de state membre NATO au trimis trupe - SUA, Marea Britanie, România, Germania, Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Spania şi Turcia. Croaţia, care contribuie la manevre cu un important dispozitiv militar şi logistic, a aderat în 2000 la Parteneriatul pentru Pace al NATO, considerat anticamera aderării la Alianţă.
Pakistan - Atentat sinucigaş
Cel puţin 15 oameni au murit şi alţi 19 au fost răniţi într-un atentat sinucigaş în oraşul Bannu din nord-vestul Pakistanului. Potrivit autorităţilor pakistaneze, atacatorul şi-a detonat încărcătura explozivă la trecerea unoi convoi militar. Patru poliţişti şi-au pierdut viaţa în timpul atacului. Celelalte victime erau civili. Oraşul Bannu este unul din principalele oraşe-garnizoană din Pakistan, situat la frontiera cu Afganistanul, unde armata se confrună în mod frecvent cu rebelii islamişti. Atentatul survine într-o perioadă tensionată în Pakistan, cu o săptămînă înaintea alegerilor prezidenţiale.
Turcia – Atac sîngeros al kurzilor
Cel puţin 12 oameni au fost ucişi de separatiştii kurzi în sud-estul Turciei. Potrivit autorităţilor de la Ankara, rebelii au oprit un autobuz şi au început să tragă în călători după ce i-au forţat să coboare. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat ferm această ambuscadă care a avut loc în provincia Sirnak. Potrivit autorităţilor de la Ankara, peste 4.000 de membri ai grupării separatiste kurde PKK folosesc nordul Irakului drept bază de operaţiuni ca să lanseze atacuri asupra Turciei.
Thailanda - Atacuri cu bombă simultane
Opt atacuri cu bombă au avut loc aproape simultan în provincia Narathiwat din sudul Thailandei. Patru soldaţi şi şase civili au fost răniţi în timpul exploziilor. Bombele, care au vizat zone aglomerate, au fost detonate cu ajutorul telefoanelor mobile, la ora locală 7.30. Anchetatorii au reţinut un suspect. În sudul Thailandei, violenţele declanşate în ianuarie 2004 de grupările rebele musulmane au lăsat în urmă 2.400 de morţi.
Australia - Incendiu de proporţii în Sidney
Cel puţin două case au ars după ce trei incendii de proporţii au izbucnit ieri în apropierea oraşului australian Sydney. Pompierii încearcă să salveze alte locuinţe din calea flăcărilor. Unul dintre incendii, izbucnit lîngă Port Stephens, la 200 de km de Sydney, s-a extins şi acoperă 150 de hectare de pămînt. Flăcările nu au făcut victime, dar peste 100 de pompieri şi trei elicoptere au fost mobilizaţi. Un alt incendiu a izbucnit într-un parc naţional la nord de Sydney. Cel puţin 60 de persoane care erau în parc au fost evacuate. Incendiile sînt frecvente în Australia în timpul sezonului de vară care începe din octombrie şi ţine pînă în ianuarie.
SUA – Recompensă record
Armata americană a anunţat că este dispusă să plătească suma de 200.000 de dolari pentru capturarea unor terorişti. Aceasta este cea mai mare recompensă oferită de armata americană pentru informaţii care ar putea duce la arestarea celor mai căutaţi terorişti din Afganistan. Este vorba de 12 lideri talibani şi al-Qaida. Estul Afganistanului este împînzit acum cu anunţuri şi poze ale teroriştilor vînaţi. Printre ei se numără o serie de terorişti locali, responsabili de atacurile sinucigaşe din Afganistan. Lista nu include însă terorişti internaţionali, cum ar fi Ossama ben Laden, pe capul căruia există deja o recompensă de 25 de milioane de dolari.
Israel – Palestinieni eliberaţi
Israelul a eliberat, ieri, 87 de prizonieri palestinieni din închisoarea Ketziot, din sudul Israelului, în semn de bunăvoinţă faţă de luna sfîntă a musulmanilor, Ramadanul. Niciunul din cei eliberaţi nu aparţine grupării Hamas. Aprope 60 de prizonieri sînt locuitori ai Cisiordaniei, iar 28 vin din Fîşia Gaza. Înainte de a fi eliberaţi, prizonierii au semnat un document prin care se obligă să nu se implice în atentate teroriste. O serie de oficiali palestinieni au salutat gestul Israelului.