Turcia - Explozie la Istanbul
O explozie a avut loc la Istambul, în cursul zilei de ieri, provocînd rănirea gravă a trei persoane. După ce iniţial s-a crezut că a fost vorba despre un atentat cu bombă, ulterior, poliţia a descoperit că, de fapt, cauza exploziei a fost o butelie cu gaz industrial. Deocamdată nu se cunosc circumstanţele producerii deflagraţiei.
China - Au fost reluate negocierile coreene
Negocierile multilaterale din dosarul nuclear nord-coreean au fost reluate joi, la Beijing, avînd ca obiectiv stabilirea unui calendar pentru următoarele etape ale denuclearizării, a anunţat un purtător de cuvînt chinez. Negocierile în şase - SUA, Rusia, China, Japonia şi cele două Corei - începute în 2003 urmăresc să convingă Phenianul să renunţe complet la instalaţiile nucleare. Coreea de Nord a fost de acord, la 13 februarie, să renunţe la programul nuclear în schimbul unui ajutor energetic consistent şi a unor garanţii de securitate.
SUA - Restructurarea diviziei antiterorism a FBI
FBI-ul a început restructurarea diviziei sale antiterorism, în vederea depistării într-un mod mai eficient a colaborărilor dintre terorişti la nivel global şi a dejucării operaţiunilor lor. Biroul federal va proceda la fuziunea celor două unităţi ale sale pentru combaterea terorismului internaţional, una care se ocupă de susţinătorii lui Osama ben Laden şi cealaltă de grupări precum Hezbollah, într-o nouă structură. Ambele unităţi vor împrumuta tactici ale agenţiei britanice de informaţii MI5 şi vor urma exemplul eforturilor depuse de poliţia federală pentru combaterea crimei organizate, a declarat Joseph Billy Jr., adjunctul directorului FBI pentru contraterorism. Agenţii diviziei de contraterorism au fost informaţi cu privire la aceste modificări într-o întîlnire cu uşile închise organizată săptămîna trecută la sediul FBI. Niciun anunţ public nu a fost, însă, făcut în acest sens.
Gruzia - Rusia acuză
Gruzia şi Rusia au intrat în conflict la ONU, miercuri, pe tema unui incident în care forţele gruzine au ucis doi militari ruşi care ar fi antrenat rebeli în regiunea separatistă Abhazia. Preşedintele gruzin, Mihail Saakaşvili, a declarat în Adunarea Generală ONU că una din persoanele ucise la 20 septembrie era un locotenent-colonel rus. Acuzînd Moscova, el a spus: ”Nu poţi să nu te întrebi ce făcea un colonel al armatei ruse în pădurile Gruziei, organizînd şi conducînd un grup de rebeli înarmaţi, într-o misiune teroristă”. Trimisul rus, Vitali Ciurkin, a declarat că trupele gruzine au efectuat un atac neprovocat asupra unei tabere de antrenament antiterorism din trecătoarea Kodori şi că au ucis doi instructori ruşi, împuşcîndu-i în cap. Relaţiile dintre Rusia şi Gruzia sînt tensionate de cînd Saakaşvili a ajuns la putere în urma unei mişcări ample de proteste, în 2004. Rusia a întrerupt transportul şi legăturile comerciale cu Gruzia, anul trecut, după ce Tbilisi a arestat patru ofiţeri ruşi acuzaţi de spionaj. În august, Gruzia a acuzat Moscova că a lansat o rachetă asupra teritoriului său, dar Moscova a negat categoric.
Serbia - Condamnaţi pentru masacru
Tribunalul Penal Internaţional de la Haga (TPI) i-a condamnat, joi, pe foştii ofiţeri sîrbi Mile Mrksic şi Veselin Sljivancanin, la 20, respectiv cinci ani de închisoare pentru masacrarea a aproape 200 de croaţi la spitalul de la Vukovar în 1991, iar un al treilea inculpat a fost achitat. Mile Mrksic a fost condamnat pentru crime, tortură şi tratamente inumane, acte care intră în categoria crimelor de război. Potrivit judecătorilor, el nu a ordonat masacrul, comis de forţe paramilitare şi de autoapărare sîrbe, însă, prin retragerea trupelor sale, el a lăsat tabăra liberă. Veselin Slivancanin, de 54 de ani, subordonatul său în ierarhia militară din acea vreme, a primit cinci ani de închisoare pentru tortură. La citirea verdictului, uşurarea se citea pe faţa celui de-al treilea acuzat, Miroslav Radici, care a putut părăsi tribunalul liber. Cei trei acuzaţi au pledat nevinovat. Potrivit acuzării, care a cerut închisoarea pe viaţă, ei au participat la o activitate criminală ce avea ca scop persecutarea croaţilor şi altor persoane care nu erau sîrbe din spitalul de la Vukovar, după ce acest oraş croat a fost ocupat de forţele iugoslave conduse de sîrbi, la începutul războiului din Croaţia (1991-1995). Cu o zi înaintea căderii oraşului Vukovar, care a rezistat trei luni asediului forţelor sîrbe, cîteva sute de persoane au căutat adăpost în interiorul spitalului municipal, sperînd că vor fi evacuate de acolo în prezenţa observatorilor internaţionali. La 20 noiembrie, 264 dintre aceste persoane au fost urcate în autobuze şi duse de forţele sîrbe la Ovcara, o fermă izolată din apropierea oraşului, unde au fost ucise şi înhumate în gropi comune. Pînă în prezent, 192 de cadavre au fost exhumate şi identificate. Circa 1.100 de civili au murit la Vukovar în timpul asediului. Oraşul a fost ocupat de sîrbi în noiembrie 1991.