Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Septembrie 2007 / 00:00 606 accesări

Franţa - Sute de persoane iradiate excesiv într-un spital

Circa 700 de persoane au fost expuse la doze excesive de radiaţii în cadrul unei terapii urmate la un spital din Epinal, în vestul Franţei, în cel mai grav incident de acest tip din ţară, a informat, vineri, ministrul Sănătăţii, Roselyne Bachelot. O anchetă sanitară a demonstrat că alte 300 de persoane tratate pentru cancer au fost iradiate la sfîrşitul anilor \'90, din cauza unei proaste folosiri a aparatelor de tratament şi din cauza unor deficienţe de formare a personalului medical. Numărul total al pacienţilor expuşi se ridică astfel la 700. 24 de persoane tratate pentru cancer de prostată au fost grav iradiate în acest spital şi cinci au murit. Ultimul deces, cel al unui om de 84 de ani, datează din luna iunie. Pacienţi foarte afectaţi au povestit presei despre degradarea stării lor de sănătate şi calvarul pe care l-au îndurat, dar denunţurile au venit tîrziu. Peste zece persoane au depus plîngeri. Circa 180.000 de persoane fac, în fiecare an, radioterapie în Franţa.

Algeria – Atentat sîngeros

15 persoane au fost ucise şi 74 rănite joi, într-un atentat sinucigaş la Batna, în Algeria. Atentatul a fost comis de un atacator care purta asupra lui un dispozitiv artizanal ascuns într-un sac de plastic. Bomba a fost detonată în faţa unei moschei, unde se aflau o mulţime de oameni, astfel că deflagraţia a avut un efect catastrofal. Preşedintele Abdelaziz Bouteflika, vizat de atacator, nu se afla la faţa locului, în momentul atentatului. Şeful statului, care i-a vizitat ulterior la spital pe răniţi, a pus atacul pe seama rebelilor islamişti pe care i-a numit criminali şi sabotori ai procesului de reconciliere naţională. În Algeria, violenţele s-au declanşat în 1992, după ce autorităţile laice de la Alger au anulat rezultatul alegerilor legislative care i-ar fi adus la putere pe islamişti. Peste 200.000 de oameni au fost ucişi în cei 15 ani de confruntări.

Coreea de Nord – Morţi după portretele lui Kim

Mai mulţi cetăţeni nord-coreeni s-au aruncat în apă şi chiar s-au înecat, pentru a salva portretele ”iubitului conducător” Kim Jong-Il şi ale defunctului său tată. în timpul inundaţiilor de luna trecută, a informat, vineri, agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Circa 1.000 de locuinţe au fost devastate de viituri, la 9 august, la Hoeyang, dar localnicii nu au ezitat să sară în apă pentru ca portretele să nu fie luate de apă. Unii au mers pînă la sacrificiul suprem pentru ca portretele oficiale să nu fie distruse. Cînd apele s-au retras, au fost descoperite cadavre în noroi şi nisip. Ţineau la piept portrete învelite în folie de plastic. Portretele lui Kim Jong-Il sînt omniprezente, în birouri, locuinţe, alături de cele ale tatălui lui Kim Ir-Sen, fondatorul Coreei de Nord, care a murit în 1994 şi a fost declarat “preşedinte veşnic”. Pentru distrugerea acestor portrete, chiar şi accidentală, nord-coreenii riscă pedepse severe.

Marea Britanie - Jumătate din moscheile britanice, administrate de fundamentalişti

Aproape jumătate dintre moscheile britanice sînt administrate de o sectă radicală din islamul sunnit, al cărei lider spiritual din Marea Britanie le cere musulmanilor să-şi verse sîngele în numele religiei, informează cotidianul ”The Times”. Cotidianul precizează că peste 600 dintre cele 1.350 de moschei britanice sînt administrate de secta Deobandi, mişcare fundamentalistă prezentă mai ales în Afganistan şi Pakistan, care predică un islam neafectat de influenţa „amorală” a Occidentului. Liderul religios le-a cerut credincioşilor să nu cadă pradă ”influenţei diabolice a celor care nu sunt musulmani”.

Rusia - Suspendarea participării la Tratatul CFE

Preşedintele Vladimir Putin a înaintat Parlamentului proiectul de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul forţelor convenţionale în Europa (CFE), care limitează desfăşurarea de arme. Proiectul de lege va fi examinat de deputaţii Dumei în luna octombrie. Rusia, iritată de apropierea prezenţei militare americane de frontierele sale, a anunţat la 14 iulie că ea îşi va suspenda participarea la Tratatul CFE, care fixează un plafon pentru forţele armate clasice din cele două foste blocuri antagoniste în Europa. Moscova reproşează NATO că nu a ratificat versiunea revizuită a Tratatului din 1999, în timp ce ţările NATO refuză să ratifice documentul, cerînd Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriile R. Moldova şi Gruziei, conform angajamentelor asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999.



12