Spania - Un imigrant român şi-a dat foc
Un imigrant român disperat de situaţia sa financiară, care avea nevoie de 400 de euro pentru a se întoarce acasă, şi-a dat foc, marţi, la Castellon şi se află în stare gravă, a anunţat subprefectul oraşului. Românul, care se afla în Spania cu familia sa de doar cîteva săptămîni şi dorea să se întoarcă acasă, s-a stropit cu un lichid inflamabil şi şi-a dat foc în faţa subprefecturii din Castellon. Bărbatul dorea doar să i se plătească un bilet pentru a reveni în România, în valoare de circa 400 de euro, după ce fusese victima unei escrocherii. Românului i se promisese o slujbă şi cazare în Spania, potrivit declaraţiilor fiicei sale.
Bulgaria - Peste 140 de deputaţi, colaboratori ai securităţii
Peste 140 de deputaţi din fostul şi actualul regim bulgar, printre care şi actualul preşedinte, Gheorghi Părvanov, au colaborat cu fostele servicii secrete comuniste, a anunţat comitetul care se ocupă cu studierea arhivelor, care a publicat pe site-ul său numele a 141 deputaţi, dintre care 19 membri actuali ai Parlamentului, care au colaborat cu securitatea. Comitetul nu a dat numele deputaţilor care au murit între timp. Părvanov, în vîrstă de 50 de ani, se afla pe lista arhivelor sub numele Gotze. Liderul partidului minorităţii turce, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, membru al coaliţiei la guvernare, apare pe listă ca fiind agent din 1974 pînă în 1988. Fostul premier Jean Videnov şi-a pus casa la dispoziţie pentru reuniuni ale securităţii. Candidatul Partidului Socialist pentru primăria Sofiei la alegerile din octombrie, Brigo Asparuhov, ar fi lucrat ca spion timp de 20 de ani, din 1970 pînă în 1990. Dezvăluirile nu au nicio consecinţă legală pentru foştii colaboratori.
Pakistan - Baie de sînge la Islamabad
Cel puţin 26 de persoane au murit, marţi dimineaţă, într-un dublu atentat, într-o suburbie a capitalei pakistaneze Islamabad. Alte 68 de persoane au fost rănite. 17 dintre victime, funcţionari în cadrul Ministerului Apărării, se aflau într-un autobuz cînd bomba a explodat. Celelalte nouă persoane au murit după ce un kamikaze a detonat un dispozitiv exploziv în centrul unei pieţe. Pakistanul se confruntă, după asaltul Moscheei Roşii, cu o serie de atentate deosebit de grave, iniţiate cel mai probabil de militanţii musulmani. Acestea vizează în special militari şi poliţişti din zona de nord-vest a ţării, la graniţa cu Afganistanul.
Rusia - Tone de droguri confiscate
Serviciul antidrog rus a anunţat, marţi, confiscarea mai multor tone de opiu şi marijuana într-o operaţiune comună fără precedent, săptămîna trecută, în şase ţări din fosta URSS. Au fost confiscate 9,7 tone de droguri, dintre care 191 kg de heroină, 226 kg de haşiş, 4,3 tone de opiu, 4,3 tone de marijuana, 11 kg de cocaină, 26 kg de droguri sintetice, în valoare totală de peste 1,7 milioane de dolari. Captura a fost realizată într-o operaţiune organizată în perioada 28 august - 3 septembrie de ţările din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia şi Tadjikistan.
Liban - 222 de terorişti ucişi la Nahr el-Bared
Armata libaneză a ucis cel puţin 222 de terorişti şi a capturat alţi 202 în cele peste trei luni de confruntări din tabăra palestiniană de la Nahr el-Bared, din nordul ţării, a declarat, ieri, ministrul libanez al Apărării, Elias Murr. Acesta a confirmat şi că 163 de militari şi-au pierdut viaţa în luptele care s-au desfăşurat din 20 mai pînă duminică, atunci cînd a căzut tabăra controlată de gruparea islamistă Fatah al-Islam.
Afganistan - Lider taliban ucis
Forţele de securitate afgane au ucis, în noaptea de luni spre marţi, 16 militanţi islamişti, printre care şi un comandant taliban suspectat că a fost implicat în răpirea misionarilor sud-coreeni eliberaţi săptămîna trecută. “Am ucis 16 combatanţi inamici printre care şi mollahul Mateen, comandantul talibanilor care, împreună cu mollahul Abdullah Jan, a fost unul din personajele din spatele răpirii sud-coreenilor”, a declarat şeful poliţiei din provincia Ghazni, unde au fost răpiţi, la 19 iulie, cei 23 de sud-coreeni.
Nicaragua - A sosit Felix
Uraganul Felix, care a atins din nou categoria 5, cea mai periculoasă pe scara Saffir-Simpson, a lovit, ieri, ţărmul în nord-estul statului Nicaragua. Viteza vîntului este de 260 km pe oră. Autorităţile sînt pregătite pentru ce e mai rău şi în Honduras. Zeci de mii de oameni s-au înghesuit în adăposturi înainte ca uraganul Felix să lovească America Centrală. Fără mijloace de transport, mulţi oameni au rămas să înfrunte pericolul în propriile case. Localnicii se tem să nu se repete situaţia de acum 9 ani, cînd uraganul Mitch a ucis 11.000 de oameni la trecerea prin America Centrală. Veşti proaste şi pentru locuitorii de pe coasta mexicană a Pacificului. Furtuna tropicală Henriette a crescut în intensitate şi a fost clasificată drept uragan de categoria 1, cu o viteză a vîntului de peste 120 km la oră.
Danemarca - Arestaţi pentru terorism
Opt persoane, bănuite de afiliere la reţeaua al-Qaida, au fost arestate pentru terorism şi deţinere de materiale necesare producerii unei bombe, au anunţat, marţi, serviciile de informaţii ale poliţiei daneze (PET). Suspecţii au fost reţinuţi în Danemarca, în noaptea de luni spre marţi. \"Arestările sînt rezultatul unei supravegheri de durată a persoanelor implicate, care sînt bănuite de pregătirea unui act de terorism ce implica folosirea de explozibili\", a precizat poliţia daneză.
Belarus - Spionaj în beneficiul Poloniei
Procesul a patru membri ai armatei belaruse acuzaţi de spionaj pentru Polonia a început marţi, cu uşile închise, la Minsk. Acuzaţii riscă pedeapsa capitală, dar pînă acum nu s-au înregistrat cazuri de execuţii în Belarus, în astfel de dosare. Un ofiţer rus va fi judecat în acelaşi dosar în ţara sa. Ofiţerii sînt acuzaţi că au strîns şi transmis unui alt stat date dorite de servicii externe de informaţii. Ofiţerii au fost arestaţi la începutul anului, dar arestarea lor a fost anunţată abia în iulie. Oficialii din serviciile de securitate au spus că serviciile poloneze le-au cerut acuzaţilor să strîngă informaţii secrete despre operaţiuni ale forţelor militare belaruse şi despre sistemul de apărare antiaeriană pe care ţara îl are cu Rusia. Belarus şi Polonia, aliat apropiat al SUA, nu sînt în relaţii bune, mai ales din cauza acuzaţiilor lui Lukaşenko. Preşedintele a spus că cei 400.000 de polonezi care trăiesc în Belarus alimentează tensiunile din această ţară cu zece milioane de locuitori. În 2005, scutierii au închis birourile comunităţii poloneze din oraşul Grodno, i-au alungat pe responsabili şi au ordonat organizarea de alegeri la nivelul conducerii comunităţii poloneze, pentru desemnarea unor lideri care să asculte ordinele autorităţilor. Incidentul a dus la expulzarea unor diplomaţi de ambele părţi.