Ţicău: Acces nediscriminatoriu la piaţa europeană a forţei de muncă
Europarlamentarul PSD Adriana Ţicău, vicepreşedinte al Comisiei pentru transport şi turism a PE, a susţinut ieri în plenul PE necesitatea ridicării restricţiilor pentru români pe piaţa europeană a forţei de muncă, pledînd în acelaşi timp pentru servicii publice de calitate şi accesibile pentru toţi cetăţenii UE. Ea a arătat că \"accesul nediscriminatoriu la piaţa europeană a forţei de muncă este important pentru asigurarea condiţiilor de muncă egale şi pentru evitarea dumpingului social\". În acelaşi timp, Ţicău a menţionat că este nevoie nu doar de o Uniune economică, cu cea mai dinamică economie bazată pe cunoaştere, ci şi de o Europă socială, din care nimeni să nu fie exclus şi în care serviciile publice să fie de calitate şi accesibile tuturor celor aproape 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii.
Paşcu: Apel pentru combaterea terorismului
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, a făcut, luni seara, un apel în plenul Parlamentului European la întărirea cooperării în materie de poliţie, justiţie şi servicii de informaţii între statele UE, în vederea eficientizării luptei împotriva terorismului. În calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, Paşcu a arătat că \"terorismul internaţional reprezintă partea întunecată a globalizării. Teroriştii abuzează de libertăţile democratice oferite de ţările noastre - libera circulaţie, acoperirea mediatică, drepturile cetăţenilor - pentru a-şi atinge scopurile prin frică şi violenţă împotriva inocenţilor\". De aceea, potrivit lui Paşcu, rezolvarea acestei probleme necesită un efort de a descoperi şi înţelege pe deplin mecanismele intime ale terorismului, inclusiv rădăcinile sale religioase şi chiar cele legate de civilizaţie.
“Guvernul Tăriceanu se teme de femei”
Într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, europarlamentarul PD Maria Petre a acuzat ieri Guvernul de la Bucureşti că \"nu-i este frică doar de alegeri, ci se teme şi de femei\", menţionînd că nicio femeie nu face parte din Cabinet, primul de acest fel din toate statele UE. Ea a reamintit că data iniţială a alegerilor pentru PE, 13 mai, a fost amînată de Guvernul de la Bucureşti pentru 25 noiembrie. Maria Petre a susţinut că \"analiştii cred că principalul motiv a fost teama unor partide, inclusiv a celor care guvernează acum, de rezultatul acestor alegeri\". Ea a precizat, în încheierea intervenţiei sale, că din cei 35 de parlamentari români desemnaţi pentru PE, 12 sînt femei, iar după alegerile din noiembrie, partidele poltice vor trebuie să fie capabile să schimbe proporţia şi să trimită în PE minimum 18 femei: \"Aş dori să îi reamintesc domnului prim-ministru al României că România face parte de la 1 ianuarie 2007 din Uniunea Europeană şi că anul 2007 este anul egalităţii de şanse\".
Invitaţie în România
Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi a adresat membrilor PE din toate familiile politice invitaţia de a vizita România în perioada campaniei pentru euroalegerile din 25 noiembrie. Conform unui comunicat remis ieri, Buşoi le-a spus europarlamentarilor că le adresează această invitaţie pentru a promova dezbaterea pe teme europene şi pentru a le prezenta cetăţenilor români - chemaţi pentru prima dată la un astfel de scrutin european - mizele şi tematicile de actualitate pe agenda europeană, precum şi modul de funcţionare internă a Parlamentului European.