Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 31 August 2007 / 00:00 540 accesări

ONU - Gaze toxice, neutralizate

Recipiente pline cu fosgen, un gaz utilizat la armele chimice, provenind din inspecţiile efectuate în Irak, au fost descoperite în sediul ONU din New York şi neutralizate. Recipientele au fost descoperite în cursul unei operaţiuni de curăţenie efectuată într-o încăpere aparţinînd Comisiei ONU de Control, Verificare şi Inspecţii în Irak. Substanţa toxică a fost neutralizată imediat, iar clădirea, evacuată între timp, a fost verificată şi nu au fost depistaţi vapori periculoşi.

Polonia - Watergate la Varşovia

Un fost ministru de Interne polonez, demis la începutul lunii de premierul conservator Jaroslaw Kaczynski, a fost reţinut joi pentru obstrucţionarea justiţiei. Janusy Kaczmarek, fost apropiat al partidului Lege şi Justiţie al fraţilor Kaczynski, este în centrul unei furtuni politice calificate de opoziţia poloneză drept “Watergate polonez”. Fostul ministru l-a acuzat pe şeful Guvernului şi pe ministrul Justiţiei Zbigniew Ziobro că au ordonat ascultarea telefoanelor a doi viceminiştri ce conduceau cele două partide coalizate la guvernare. Liderii partidului populist Autoapărarea Andrzej Lepper şi al partidului ultracatolic Liga Familiilor Poloneze, Roman Giertych, au fost demişi cînd fraţii Kaczynski au decis, la jumătatea lunii august, să pună capăt coaliţiei de guvernare şi să convoace alegeri anticipate în toamnă, cu doi ani înainte de termen.

Israel - Acuzaţii la adresa Rusiei

Un înalt oficial din Ministerul israelian al Apărării a acuzat Rusia că a întreţinut o tensiune militară între ţara sa şi Siria, vorbind despre un risc de război. Pe baza informaţiilor ruşilor, sirienii s-au pregătit pentru un conflict, ceea ce a determinat armata israeliană să îşi ridice nivelul de alertă. În ultimele două luni, Israelul a făcut mai multe declaraţii liniştitoare Siriei, reafirmîndu-şi intenţia de a nu declanşa un război. În paralel, însă, armata israeliană efectua manevre de proporţii, în special pe platoul Golan.

Japonia - Cooperare militară

Japonia şi China au convenit să reînnoade dialogul lor militar şi să instituie “telefonul roşu” între cele două ţări, în pofida disensiunilor existente între Tokyo şi Beijing cu privire la problema Taiwanului şi a temerilor exprimate de Japonia în legătură cu suplimentarea bugetului militar chinez. Ministrul chinez al Apărării Cao Gangchuan, aflat în vizită în Japonia, prima a unui responsabil de la Beijing de acest rang, a discutat la Tokyo cu premierul conservator Shinzo Abe şi cu omologul său nipon Masahiko Komura.

Afganistan - Ofensiva Aliaţilor

Patru ostatici sud-coreeni, două femei şi doi bărbaţi, au fost eliberaţi şi transferaţi, joi, în custodia unui lider tribal din sudul Afganistanului, a anunţat Qari Mohammad Bashir, un negociator taliban, informaţia fiind confirmată de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Totodată, un comandant important al miliţiilor Taliban, mollahul Brader şi mai mulţi dintre oamenii săi au fost ucişi într-un raid comun al forţelor afgane şi internaţionale din provincia Helmand, din sudul Afganistanului. Mollahul Brader este rudă prin alianţă al comandantului suprem mollahul Omar, pe capul căruia a fost pusă o recompensă în SUA.

China - Schimbări la nivel înalt

Ministrul chinez de Finanţe Jin Renqing a demisionat din funcţie, a anunţat joi un purtător de cuvînt al Guvernului, în timp ce presa locală speculează cu privire la un scandal sexual care l-ar fi implicat pe acesta şi pe alţi doi oficiali. În apropierea celui de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist, ce va începe în 15 octombrie, Guvernul şi-a intensificat, în ultimele luni, lupta anticorupţie, cerînd membrilor săi să ducă o viaţă exemplară pentru a evita să genereze nemulţumire din partea populaţiei. China a înlocuit, ieri, cinci miniştri.

Italia - Arestări în masă

Parchetului din Reggio, Calabria, a emis, ieri, 40 de mandate de arestare pe numelor unor presupuşi membri ai clanurilor mafiote suspectate de implicare într-o vendetta care ar fi putut fi la originea crimelor din Duisburg în Germania din urmă cu aproximativ două săptămîni. Printre persoanele vizate de numără şi fraţii a două dintre victimele din Duisburg şi liderul unei familii mafiote din San Luca, un sat din Calabria. Şase calabrezi au fost executaţi în noaptea de 14 spre 15 august, în faţa unui restaurant italian din Duisburg, în vestul Germaniei. Aceasta este prima operaţiune de amploare vizând mafia din Calabria după crima atribuită de poliţia italiană unui nou episod de reglare de conturi între două clanuri mafiote.



12