Rusia - Explozii la o fabrică de materiale plastice
O explozie chimică la o fabrică de materiale plastice din Rusia a provocat, marţi, moartea a patru persoane. Fabrica Saianshimplast, situată la circa 270 de kilometri de Irkuţk, pe malul lacului Baikal, este unul dintre cei mai mari producători de PVC din Rusia. Explozia, care a fost de natură chimică, nu a generat formarea de nori de gaz toxic. Cauza ei este deocamdată necunoscută.
Australia - Reuniune secretă
Comandanţii militari din 19 ţări, inclusiv cei din SUA, Japonia, Indonezia şi Malaezia, au avut o întîlnire secretă la Sydney, înaintea summit-ului Asia-Pacific, programat în toamnă. Generalii s-au întîlnit săptămîna trecută într-un hotel din Sydney, pentru a discuta despre combaterea terorismului, operaţiuni de menţinere a păcii şi operaţiuni de salvare în cazul dezastrelor naturale. Liderii din 21 de ţări, inclusiv preşedintele SUA, Bush, cel al Rusiei, Vladimir Putin, liderul Chinei, Hu Jintao şi premierul nipon, Shinzo Abe, se vor întîlni la Sydney, la începutul lunii septembrie, pentru summit-ul APEC.
Gruzia – Revoltă în închisoare
15 deţinuţi au fost răniţi în timpul violenţelor care au izbucnit în noaptea de luni spre marţi la închisoarea Avchala din Tbilisi. Conflictul dintre condamnaţi şi poliţişti s-a declanşat în momentul în care forţele de ordine au intervenit brutal pentru a opri un protest al rudelor celor închişi. Totul a început de la o revoltă a prizonierilor care au început să spargă geamurile instituţiei. Imediat rudele s-au strîns în faţa închisorii. Furia deţinuţilor a reizbucnit în momentul în care aceştia au văzut cum familiile lor sînt tratate cu brutalitate.
Muntenegru – Pericol ecologic
Zona de coastă a Muntenegrului riscă să fie afectată de un dezastru ecologic, după eşuarea unei nave sub pavilion elen în portul Bijela, la sfîrşitul săptămînii. Partea din spate a navei, la bordul căreia erau depozitate 215 tone de petrol, s-a scufundat, riscînd să provoace un dezastru ecologic. Nava Mexica, deţinută de compania elenă Zamounis şi Asociaţii, s-a scufundat parţial vineri, în timpul unei furtuni puternice produse în Golful Boka Kotorska. Nava fusese adusă în şantierul naval pentru reparaţii şi urma să plece în decurs de 15 zile.
Letonia – Monument sovietic mutat
Un monument sovietic ridicat în memoria soldaţilor care au luptat pentru eliberarea Letoniei a fost mutat din centrul oraşului Bauska, situat în sudul statului baltic, într-un cimitir militar. Comitetul Antifascist Leton, o organizaţie care îşi propune combaterea manifestărilor neonaziste şi rusofobe, a anunţat că planul de mutare a monumentului nu a fost făcut public. Incidentul este similar cu cel din Estonia vecină, unde un monument sovietic a fost mutat din centrul capitalei Tallinn într-un cimitir militar.
SUA - Studenţii din Virginia vor arme în campusuri
Un grup de studenţi din statul Virginia cere legalizarea portului de armă în campusurile universitare, pentru a evita masacre precum acela de la Virginia Tech, soldat cu moartea a 33 de persoane în aprilieP. Ei afirmă că o modificare a legislaţiei privind armele ar permite evitarea unor noi drame precum cea de la Virginia Tech, cel mai grav masacru produs într-un campus american. Legile autorizează instituţiile academice să ia asemenea decizii, în schimb nu le permit să interzică unui titular de permis de port-armă care nu este student sau elev la instituţia respectivă să pătrundă cu arma în campus. Într-un anume sens, studenţii nu au acelaşi drept la legitimă apărare în campus ca restul oamenilor. Legile din statul Virginia au fost sever criticate după masacrul de la Virginia Tech, cînd un student sud-coreean, cunoscut pentru antecedentele sale psihiatrice, a putut să-şi cumpere cu uşurinţă două arme cu care a ucis 32 de persoane înainte de a-şi lua propria viaţă. Studenţii care cer modificarea legilor provin din patru campusuri diferite din Virginia. Din grup nu face parte însă niciun student de la Virginia Tech.
China - Incendiu la cea mai înaltă clădire
Vehicule ale pompierilor au fost trimise de urgenţă la Shanghai, spre clădirea care ar urma să devină cea mai înaltă din China şi care era înconjurată, marţi, de un nor gros de fum. Incendiul a izbucnit la Centrul Financiar Internaţional, care era în construcţie în cartierul financiar Pudong din Shanghai. Complexul cu o suprafaţă de 400.000 de metri pătraţi ar urma să aibă două turnuri şi să includă două hoteluri şi un mall. Incendiul nu a avut consecinţe grave. Tot în China, cel puţin 22 de persoane au murit şi 46 sînt date dispărute după prăbuşirea unui pod în construcţie, survenită luni. Alte 22 de persoane au fost rănite în acest accident, ale cărui cauze nu se cunosc pentru moment. Podul cu o lungime de 268 de metri construit peste rîul Tuo din provincia Hunan s-a prăbuşit luni după-amiază, în momentul în care muncitorii ridicau eşafodajul. În momentul accidentului, pe pod şi în jurul acestuia se aflau 125 de muncitori. Marţi, echipele de intervenţie căutau încă victime care ar fi putut fi prinse sub tonele de dărîmături căzute de la o înălţime de 42 de metri în rîu. Noul accident intervine la două luni după prăbuşirea unui alt pod în China. Nouă persoane au murit la jumătatea lunii iunie, cînd un pod care fusese lovit de un vapor s-a prăbuşit, în provincia meridională Guangdong. Autorităţile chineze intenţionează să repare cele aproximativ 6.300 de poduri cu grad scăzut de siguranţă, construite în grabă sau deteriorate, pînă în 2010. Guvernul chinez a cheltuit deja aproape două miliarde de dolari, între 2000 şi 2005, pentru a consolida alte 7.000 de poduri.