Polinezia franceză - Avion prăbuşit
Autorităţile au recuperat cadavrele a cel puţin 20 de persoane care se aflau la bordul avionului companiei Air Moorea, ce s-a prăbuşit joi, după decolare, în laguna Moorea din Polinezia franceză. Aeronava făcea o cursă între Moorea şi Tahiti, în Polinezia franceză. Trei turişi străini, cinci funcţionari guvernamentali şi doi oficiali ai UE aflaţi în misiune se numără printre cei 19 pasageri de la bordul avionului bimotor Twin Otter. Aparatul s-a prăbuşit în canalul de 1.500 de metri adîncime ce separă cele două insule aflate la o distanţă de 17 kilometri. Potrivit martorilor, imediat după decolare, avionul a dispărut în apă. Este primul accident în care este implicat un avion la companiei Air Moorea. Cauzele nu sînt cunoscute deocamdată, dar s-a demarat o anchetă.
China - Autocar prăbuşit în lac
Un autocar ce transporta peste 20 de pasageri a căzut, vineri, într-un lac de acumulare din estul Chinei, circa 12 persoane fiind date dispărute. Accidentul a avut loc în regiunea Taishun din provincia estică Zhejiang, după ce autobuzul a intrat în coliziune cu un camion şi a căzut de la o înălţime de peste zece metri în lacul Pengxi, după care s-a scufundat. Şapte persoane au fost salvate.
Italia - Suspecţi de legături cu mafia siciliană
Poliţiştii italieni au arestat 14 presupuşi membri ai mafiei siciliene. Persoanele arestate, printre care doi oameni de afaceri şi un primar al unei localităţi din Sicilia, sînt acuzate de şantaj şi de spălare de bani. Unii dintre cei reţinuţi sînt vinovaţi că l-ar fi ajutat pe Salvatore Lo Piccolo, şef al unei grupări mafiote, să scape de poliţie. Ancheta a confirmat legăturile dintre mafioţii din Sicilia şi crima organizată din New York, inclusiv cu membrii familiei Gambino. Interceptările audio au demonstrat că mafia din Italia plănuia o operaţiune de spălare de bani prin investirea în proprietăţi imobiliare în Brooklyn.
Bulgaria - Mărturii şocante
Cele cinci asistente medicale bulgăroaice şi medicului de originie palestiniană au depus mărturie la Sofia, în legătură cu torturile la care au fost supuşi în timpul detenţiei în Libia. O comisie de anchetă, înfiinţată încă de la începutul acestui an pentru a le examina situaţia, i-a audiat vineri pe cei şase foşti deţinuţi în vederea deschiderii unei acţiuni judiciare. Doctorul Achraf Joumaa Hajouj este cel care a descris cel mai detaliat chinurile la care au fost supuşi în cei şapte ani de detenţie. Acesta a vorbit de şocuri electrice, bătăi şi privări de somn, precum şi de inoculare de droguri. Medicul de origine palestiniană a mai declarat unor ziarişti danezi că îl va acuza pe colonelul Moammar Gaddafi în faţa unor organisme internaţionale de luare de ostatici.
Italia - Incendiu la Cinecitta
Celebrele studiouri italiene Cinecitta au căzut pradă unui incendiu, în noaptea de joi spre vineri. Decorurile şi alte materiale au fost cuprinse de flăcări pe o suprafaţă de circa 40 de metri pătraţi. Nimeni nu a fost intoxicat cu fum şi nici rănit. Un banal scurtcircuit produs într-un depozit de materiale ar putea sta la originea incendiului de proporţii ce a distrus o parte importantă din studiourile de producţie italiene Cinecittà.
Norvegia - Furt pe Internet
Datele confidenţiale a circa 60.000 de norvegieni, printre care şi cele ale directorului oficiului norvegian pentru protecţia datelor, au fost furate pe Internet. În perioada 28-30 iulie, persoane necunoscute au obţinut numărul personal, o serie confidenţială formată din 11 cifre, care poate fi utilizată în mai multe scopuri în Norvegia şi coordonatele a aproape 1,3% din totalul populaţiei norvegiene, profitînd de o breşă a site-ului operatorului de telecomunicaţii Tele2. Aceste date sînt suficiente pentru a efectua o schimbare de adresă şi a sustrage corespondenţa, precum şi pentru a face comenzi de produse. Poliţia a fost sesizată.
Turcia - Alegerile prezidenţiale la 20 august
Parlamentul turc, controlat de partidul AKP, aflat la guvernare, va începe să voteze pentru desemnarea unui nou preşedinte la 20 august. Un al doilea tur de scrutin este plănuit pentru 24 august, iar al treilea şi ultimul după patru zile. O decizie oficială în acest sens nu există însă pentru moment. Ministrul Afacerilor Externe Abdullah Gul a semnalat că ar putea candida, din nou, pentru funcţia de preşedinte, în ciuda opoziţiei puternice a elitei laice, inclusiv a conducerii armatei. Laicii au zădărnicit o primă tentativă de desemnare a sa în luna mai, obligîndu-l pe premierul Recep Tayyip Erdogan să convoace alegeri parlamentare anticipate.