Bulgaria – Cresc pensiile
Pensiile bulgarilor vor creşte cu 10%, începînd din octombrie, au decis liderii celor trei partide din coaliţia de guvernare. Cu toate acestea, contribuţiile la asigurările sociale vor scădea cu 3%, lucru posibil datorită unui surplus bugetar în prima jumătate a anului. Liderii celor trei partide din coaliţie, premierul Serghei Stanişev, Simeon Saxa Coburg şi Ahmed Dogan, au o reuniune de două zile pentru a discuta cadrul macroeconomic al bugetului de stat pentru 2008.
Japonia – Premierul nu renunţă
Premierul conservator japonez, Shinzo Abe, refuză să demisioneze, în ciuda înfrîngerii suferite de coaliţia de la guvernare în alegerile pentru Senat, de duminică. Şeful executivului nipon a promis însă o remaniere a guvernului, afectat de o serie de scandaluri de la preluarea mandatului, în urmă cu zece luni. Partidul premierului a pierdut aproape jumătate din locurile disputate în Senat, înregistrînd cele mai slabe rezultate din istoria dreptei japoneze. Partidul Liberal Democrat, care controlează guvernul Japoniei din 1955, nu a reuşit să obţină 64 de locuri în Senat necesare pentru a-şi asigura sprijinul parlamentar. Principala forţă de opoziţie, Partidul Democrat al Japoniei, a obţinut între 55 şi 65 de locuri în Senat. Coaliţia lui Abe poate rămîne însă la guvernare, datorită majorităţii pe care o deţine în în Camera Inferioară a Parlamentului.
Afganistan – Ostatic executat
Talibanii au anunţat ieri că l-au executat prin împuşcare pe unul dintre ostaticii sud-coreeni. Talibanii au luat ostatici 22 de sud-coreeni în urmă cu 12 zile. “Am fixat mai multe ultimatumuri pentru guvernul afgan, dar nu le-a acordat atenţie. În cel din urmă, în seara aceasta, la 20.30, am ucis un coreean numit Sung Sin, împuşcîndu-l cu o AK-47, iar cadavrul a fost abandonat în districtul Quarabagh”, a anunţat purtătorul de cuvînt al talibanilor, Yusseuf Ahmadi. Talibanii dăduseră guvernului afgan timp pînă la 07.30 luni pentru a accepta cererea privitoare la un schimb de prizonieri. Dacă informaţia se va confirma, ar fi vorba despore al doilea ostatic sud-coreean ucis de talibani, după un pastor în vîrstă de 42 de ani. Pe de altă parte, se relatează că militanţii taliban au utilizat, săptămîna trecută, pentru prima dată, o rachetă sol-aer cu senzor termic, împotriva unui avion american Hercules C-130. Se pare că arma a fost adusă în Afganistan pe la frontiera cu Iranul, reprezentînd o schimbare de strategie care stîrneşte îngrijorarea comandanţilor occidentali. Oficialii NATO au refuzat să confirme sau să nege informaţiile despre atac.
Rusia – Epidemie de legionella?
Trei persoane au murit şi alte circa o sută sînt internate în spital, în Verkhnaia Pishma, localitate din Urali, din cauza unei epidemii de legionella. Un angajat al Ministerului rus al Sănătăţii a confirmat diagnosticul în cazul a 96 de pacienţi. Şase sînt la secţia de terapie intensivă iar 95 sînt în stare gravă.
Iordania – Apa îmbolnăveşte
Cîâteva sute de iordanieni au fost internaţi cu probleme digestive, din cauză că apa consumată de la robinet era contaminată. Incidentul a avut loc într-o zonă rurală a ţării şi a dus la o anchetă de proporţii. Rezultatele investigaţiei au arătat că sistemul de distribuire a apei fusese contaminat cu un virus, din cauza neglijenţei autorităţilor locale, care nu s-au ocupat de întreţinerea reţelei. Ministrul Sănătăţii şi cel al administrării surselor de apă şi-au dat demisia din Guvern. Demisiile sînt foarte rare în regatul iordanian, unde de obicei, demnitarii nu sînt traşi la răspundere. În acest caz însă, opinia publică a făcut presiuni asupra premierului, după ce timp de două săptămîni de la primele îmbolnăviri nu s-au luat niciun fel de măsuri.
China - Cele mai mari inundaţii din istoria omenirii
China se confruntă în prezent cu cele mai mari inundaţii din istoria omenirii, a informat, luni, Federaţia internaţională de asociaţii Crucea Roşie şi Semiluna Roşie, lansînd un apel în favoarea victimelor. În ultimele două luni, cele mai mari inundaţii din istoria omenirii au afectat mai mult de 200 de milioane de persoane şi au făcut mai mult de 500 de morţi, a informat Crucea Roşie. Aproape cinci milioane de oameni au fost deja evacuaţi, potrivit sursei, care a lansat un apel pentru 5,7 milioane de euro pentru a se ajuta 400.000 de persoane deosebit de afectate de catastrofă.
India – Ameninţare diabolică
Un deţinut din India infectat cu HIV ameninţă că îşi va infecta colegii de celulă şi gardienii dacă nu va beneficia de un regim special. Bărbatul, în vîrstă de 24 de ani, a fost închis pentru jaf şi crimă. El a cerut mîncare mai bună, ţigări şi mai mult timp liber în afara celulei. Indianul a ameninţat că în caz contrar, se va răni şi îi va infecta pe cei din jur. Potrivit oficialilor închisorii, gardienii ar trebui să fie instruiţi cum să se comporte cu prizonierii care profită de maladiile pe care le au pentru a obţine privilegii. India se află pe locul trei în lume ca număr de persoane infectate cu HIV, după Africa de Sud şi Nigeria.
Columbia – Sute de arme confiscate
Peste 700 de arme deţinute ilegal de civili au fost confiscate de poliţia columbiană, într-o operaţiune în capitala Bogota. Armele confiscate, de la revolvere pînă la pistoale mitralieră UZI, au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă. Operaţiunea face parte din iniţiativa Anul Respectului pentru Viaţă, lansată de autorităţi, în scopul reducerii numărului infracţiunilor violente din Columbia. Statul sud-american este cunoscut pentru infracţionalitatea ridicată, trafic de droguri şi răpiri.
Rusia – Hărţuire fără precedent
Patronul grupului petrolier rus Russneft, miliardarul Mihail Guţeriev, se va retrage din funcţie şi îşi va vinde acţiunile, în urma unei „”hărţuiri fără precedent” vizînd compania sa, potrivit unei scrisori publicate luni în ziarul ”Vedomosti”. ”Mi-au propus să părăsesc pe cale amiabilă sectorul petrolier. Am refuzat. În aceste condiţii, pentru a mă face mai docil, compania a fost supusă unei hărţuiri fără precedent”, susţine el. Grupul face obiectul mai multor anchete, în special pentru activităţile ilegale ale filialelor sale şi pentru neplata unor impozite importante. Guţeriev şi unii dintre colaboratorii săi au fost acuzaţi, la rîndul lor, de fraudă şi de activităţi ilegale. De asemenea, Fiscul contestă o serie de tranzacţii ale grupului. Vinderea Russneft holdingului Basic Elements, al miliardarului Oleg Deripaska, îi va aduce lui Guţierev 3,3 miliarde de dolari. Russneft este una dintre cele 10 cele mai importante companii petroliere ruse: aceasta a extras anul trecut 17 milioane de tone de ţiţei, iar rezervele sale recuperabile sînt estimate la 630 de milioane de tone. Firma are peste 20.000 de angajaţi.