Israel – Discuţii directe
Premierul israelian, Ehud Olmert, l-a invitat pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, să negocieze direct, oriunde va dori acesta. Negocierile de pace dintre Siria şi Israel, susţinute de SUA, au fost întrerupte în ianuarie 2000, din cauza divergenţelor cu privire la Înălţimile Golan, ocupate de Israel în 1967 şi anexate în 1981. La 3 iulie, ministrul sirian al Afacerilor Externe, Walid Mouallem, a reafirmat dorinţa ţării sale de a fi reluate negocierile de pace cu Israelul.
Franţa – Incendii
Două incendii au devastat circa 200 de hectare în sudul Franţei, fără a se înregistra răniţi, dar unul dintre incendii era din fericire sub control, marţi. La Signes, în departamentul Var, 120 de hectare de pădure au fost devastate de incendii care s-au răspîndit rapid din cauza rafalelor de vînt ce atingeau şi 90 kilometri pe oră. Pompierii au plasat sub protecţie specială zona industrială din apropiere, ca şi circa 100 de locuinţe.
Italia – Arestări
Circa 60 de presupuşi membri ai mafiei din Calabria, ‘Ndrangheta, au fost arestaţi marţi, în Calabria şi în Campania, în regiunea Napoli din sudul Italiei, în cadrul unei anchete ce îl vizează şi pe şeful unui partid de centru din Adunarea regională. Aceştia sînt suspecţi de asociere cu caracter mafiot, pentru trafic de stupefiante, extorcare, camătă, port ilegal de armă şi explozibili, pentru favorizarea imigraţiei ilegale. Franco La Rupa, ales local, este anchetat la rîndul său pentru complicitate la activităţi ale mafiei şi pentru fraudă electorală. Domiciliul său şi biroul au fost percheziţioante de poliţişti.
Statele Unite – Accident aviatic
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit peste trei case din oraşul Sanford, în statul american Florida. Două dintre locuinţe au fost cuprinse de flăcări. Aparatul, care efectua un zbor scurt, a lansat un apel de urgenţă, probabil pentru a semnala fum în cabină. Avionul, care ar fi un Cessna 310, avea doi oameni la bord, care şi-au pierdut viaţa. Incidentul s-a petrecut în timp ce aparatul încerca să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul internaţional Orlando-Sanford.
Afganistan – Atentat sinucigaş
Un atentat sinucigaş a vizat, marţi, un convoi al forţelor NATO din sudul Afganistanului, atacul soldîndu-se cu 17 morţi, a anunţat un responsabil al poliţiei din Oruzgan. Teroristul sinucigaş a detonat explozibilii pe care îi avea asupra sa într-o piaţă, lîngă convoiul NATO, în localitatea Dehrawood. Alte circa 30 de persoane au fost rănite.
Pakistan – Asalt asupra moscheii
Circa 43 de militanţi islamişti şi trei militari şi-au pierdut viaţa, iar 15 au fost răniţi în urma asaltului lansat marţi, asupra Moscheii Roşii de la Islamabad, unde s-au refugiat teroriştii acuzaţi de luare de ostatici. Alţi 50 de militanţi s-au predat. Forţele de securitate pakistaneze au salvat 27 de femei, printre care soţia liderului Moscheii Roşii, la rîndul său ucis. Potrivit autorităţilor, nicio explozie sinucigaşă nu a avut loc în interiorul moscheii. Presa a scris că radicali refugiaţi în moschee erau echipaţi cu centuri de explozibili. O sută de militanţi comandaţi de apropiaţi ai reţelei al-Qaida au preluat controlul moscheii unde reţineau drept scuturi umane 300-400 de studenţi islamişti, printre care femei şi copii.
China – Execuţie
Fostul director al Administraţiei de Stat pentru Alimente şi Medicamente din China, Zheng Xiaoyu, care avea grad de ministru, a fost executat marţi, în urma acuzaţiilor de corupţie. În vîrstă de 62 de ani, acesta a fost condamnat la sfîrşitul lunii mai şi a fost executat după respingerea de către Curtea Supremă a apelului său. Zheng Xiaoyu a pledat vinovat pentru primirea unei mite de 6,4 milioane de yuani (circa 620.000 de euro) din partea companiilor farmaceutice.
Cipru – Reluarea discuţiilor
Liderul cipriot turc, Mehmet Ali Talat, a declarat, marţi, că acceptă propunerea venită din partea preşedintelui Ciprului, Tassos Papadopoulos, de reluare a discuţiilor, cu mediere ONU, destinate găsirii unei soluţii la divizarea insulei. Această iniţiativă survine la un an de la încheierea unui acord-cadru, la 8 iulie 2006, pentru reluarea negocierilor în vederea găsirii unei soluţii care să se bazeze pe principiul unei federaţii cu două regiuni şi două comunităţi. Ciprul este divizat din 1974, cînd armata turcă a ocupat partea nordică a insulei, ca ripostă la lovitura de stat organizată de Regimul Coloneilor, aflaţi atunci la putere la Atena, şi ce viza unificarea Ciprului cu Grecia.