Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 Iulie 2007 / 00:00 670 accesări

Polonia – Trafic de droguri

Un consilier al preşedintelui polonez Lech Kaczynski a fost reţinut duminică de poliţie pentru trafic de stupefiante. Artur Pilka, consilier pe probleme de sport al preşedintelui Kaczynski din octombrie 2006, a fost concediat în momentul arestării din postul deţinut la Preşedinţie. În vîrstă de 35 de ani, acesta este şi vicepreşedintele Comitetului Olimpic polonez. În plus, face parte dintr-o subcomisie a Consiliului Europei ce se ocupă cu lupta împotriva dopajului în sport. Ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro, a precizat că Artur Pilka a fost identificat ca client al unui traficant de droguri, graţie convorbirilor sale telefonice.

Bosnia-Herţegovina – Comemorare

Duminică, în Bosnia-Herţegovina, comunitatea musulmană a comemorat 12 ani de la cel mai mari atrocităţi comise în Europa după lagărele de exterminare naziste. Ceremonia a avut loc la Centrul Memorial Srebrenica Potociari, inaugurat în 2003 de fostul preşedinte american Bill Clinton. Numai 2000 din cei îngropaţi aici au fost identificaţi după scoaterea lor din gropile comune. Enclavă musulmană în inima comunităţii sîrbe, Srebrenica a fost cucerită de trupele generalului Ratko Mladic în iulie 1995, sub privirile neputincioase ale militarilor olandezi din forţele ONU, care trebuiau să asigure oraşului statutul de “zonă sigură” a Naţiunilor Unite. Sub aceleaşi priviri, circa 8000 de bărbaţi musulmani din oraş au fost masacraţi de sîrbi, imediat după cucerire, iar femeile şi copiii au fost deportaţi. Consideraţi direct responsabili pentru acest genocid, generalul Mladic şi preşedintele de atunci al Republicii Srpska, Radovan Karadzic, nu au fost nici pînă acum arestaţi, în ciuda eforturilor şi presiunilor Tribunalului Penal Internaţional de la Haga.

Letonia – Referendum invalidat şi un nou preşedinte

Referendumul de sîmbătă în convocat în urma unei dispute între preşedinte şi premier pe tema legilor siguranţei naţionale, a fost invalidat, din cauza numărului insuficient de participanţi la vot. După numărarea a aproape tuturor voturilor din ţară, Comisia Electorală Centrală a constatat că puţin peste 314.000 de alegători s-au prezentat la vot, în timp ce pentru validarea referendumului era necesară participarea la scrutin a cel puţin 453.000 de letoni cu drept de vot. Totuşi, dintre cei care au votat la referendum, 94% au sprijinit decizia preşedintelui leton de a respinge legile siguranţei. Vaira Vike-Freiberga, al cărei mandat de preşedinte s-a încheiat sîmbătă la miezul nopţii, s-a opus promulgării a două legi, argumentînd că modificarea legilor siguranţei naţionale propusă de Guvern şi Parlament ar da un acces prea larg la secretele de stat, ar îngrijora aliaţii din NATO şi ar spori influenţa unor puternici oameni de afaceri. Vaira Vike-Freiberga, o novice în politică cînd a devenit, în urmă cu opt ani, prima femeie preşedinte al unei ţări din fostul spaţiu sovietic, a devenit ulterior unul dintre cei mai populari lideri ai ţării. Aceasta a fost înlocuită în funcţie, duminică, de Valdis Zatlers, un chirurg celebru, care a fost sprijinit la Preşedinţie de coaliţia guvernamentală a premierului Kalvitis, formată din patru partide.

Israel – Eliberări

Cabinetul israelian a aprobat, duminică, eliberarea a 250 de prizonieri membri al-Fatah, partidul preşedintelui moderat Mahmud Abbas, a anunţat un oficial israelian. Totodată, un inginer palestinian de naţionalitate bulgară răpit în urmă cu trei zile în Fîşia Gaza a fost eliberat, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvînt al Ministerului bulgar al Afacerilor Externe. Khaled al-Maghir a fost transferat, duminică, din Fîşia Gaza în Israel şi predat ambasadei bulgare din Iordania. Starea sa de sănătate nu este bună.



12