SUA - Manifestaţie în favoarea imigranţilor
Circa 2.000 de persoane, majoritatea de origine hispanică, s-au reunit, marţi, în faţa Casei Albe, pentru a cere o reformă a imigraţiei, încetarea expulzărilor şi regularizarea imigranţilor ilegali. Proiectul de lege a imigraţiei a fost retras de pe ordinea de zi a Senatului american, la începutul lunii, deoarece nu s-a ajuns la un consens în privinţa lui. Examinarea textului va fi reluată mîine. Reforma este dorită de preşedintele Bush, care a transformat-o într-una dintre priorităţile sale.
Belgia – Ciocnire în lanţ
Circa 20 de persoane au fost uşor rănite, ieri, în Belgia, în urma coliziunii a patru autocare ale armatei. Acestea făceau parte dintr-o coloană formată din 33 de vehicule. Plecate din Flandra, autocarele transportau civili - printre care copii - care se duceau la un marş a prieteniei la Florenville. O încetinire a coloanei a provocat coliziunea.
Libia – Verdict pe 11 iulie
Procurorul a cerut, ieri, confirmarea pedepsei cu moartea pentru infirmierele bulgare şi medicul palestinian condamnaţi că ar fi contaminat deliberat mai mulţi copii cu virusul HIV şi judecaţi în apel în faţa Curţii Supreme din Libia. Curtea va da verdictul la 11 iulie. Infirmierele Kristiana Valceva, Nasia Nenova, Valia Cerveniaşka, Valentina Siropulo şi Snejana Dimitrova şi medicul palestinian Ashraf Ahmad Jouma pledează nevinovat şi sînt sprijiniţi în mărturiile lor de experţi internaţionali, printre care şi cel de-al doilea descoperitor al virusului SIDA, Luc Montagnier. Soarta lor depinde de negocierile dintre UE şi Libia aflate în desfăşurare, în vederea plătirii de compensaţii familiilor copiilor contaminaţi.
Rusia – Cercetător acuzat de spionaj
O mişcare de tineret pro-Kremlin, Uniunea tineretului eurasiatic, a acuzat un om de ştiinţă rus, şeful unui centru de studii pe tema conflictelor etnice, de spionaj pentru Occident, cu scopul destabilizării Rusiei. Într-un articol publicat pe Internet, unul dintre liderii Uniunii tineretului eurasiatic, Dmitri Efremov, îl acuză pe Valeri Tişkov, directorul Institutului de etnologie şi antropologie al Academiei ruse de Ştiinţe, că a înfiinţat în 1993 un ONG - EAWARN (Network for ethnic monitoring and early warning) - susţinut de fundaţii occidentale şi că a efectuat spionaj social, cu obiectivul alimentării conflictelor etnice din Rusia. Tişkov a respins acuzaţiile, calificîndu-le drept defăimare. Mai mulţi cercetători ruşi au fost arestaţi şi condamnaţi, în ultimii ani, pentru spionaj în Rusia.
Kazahstan – Alegeri anticipate
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a anunţat că va dizolva Camera Inferioară a Parlamentului şi va organiza alegeri anticipate la 18 august. Marţi, Parlamentul ceruse preşedintelui să fie dizolvat, după adoptarea unei reforme constituţionale care îi modifică structura şi reduce mandatul şefului statului de la şapte la cinci ani, eliminînd limitarea de două mandate succesive pentru actualul preşedinte. Reforma ridică numărul deputaţilor de la 77 la 107 şi cel al senatorilor de la 39 la 47, dintre care 15 sînt numiţi de preşedinte, faţă de şapte anterior. Potrivit noii Constituţii, 98 de deputaţi vor fi aleşi proporţional şi nu prin scrutin majoritar, iar fiecare partid politic cu mai mult de 7% din voturi va fi reprezentat în Parlament.
Turcia - 23 de presupuşi membri al-Qaida, arestaţi
Poliţia turcă a arestat, miercuri, 23 de persoane acuzate de apartenenţă la al-Qaida, în provincia Bursa. Raidul a fost efectuat de poliţie şi jandarmi în mai multe localităţi din provincie. Forţele de securitate turce efectuează frecvent arestări în cercurile islamiste suspectate de apropiere de al-Qaida. Autorităţile turce învinovăţesc reţeaua pentru patru atentate, care au vizat două sinagogi, consulatul britanic şi banca britanică HSBC, soldate cu 63 de morţi în noiembrie 2003, la Istanbul. Un tribunal local a condamnat în februarie şapte membri ai acestei celule la închisoare pe viaţă, pentru implicare în aceste atentate.