Rusia – Manifestaţia opoziţiei
Peste 1.000 de opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin, reuniţi la apelul mişcării Cealaltă Rusie, condusă de fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, au început luni să manifesteze în centrul Moscovei. Membrii Partidului naţional-bolşevic condus de Eduard Limonov scandau: ”Ne trebuie altă Rusie!” şi ”Rusia fără Putin”. Aproape 3.000 de opozanţi ruşi, inclusiv Garry Kasparov, au manifestat, sîmbătă, la Sankt Petersburg, cu ocazia unui forum economic internaţional şi pentru prima dată nu au fost dispersaţi de forţele de ordine.
Belgia – A demisionat premierul
Premierul belgian, Guy Verhofstadt, i-a prezentat, luni, regelui Albert al-II lea, demisia sa din funcţie, după ce formaţiunea liberală pe care o conduce şi aliaţii socialişti au pierdut alegerile desfăşurate duminică. Verhofstadt va rămîne în funcţie pînă la formarea unui nou guvern. Cel mai probabil, în funcţia de premier va fi numit premierul regional flamand, Yves Leterme, al cărui partid creştin-democrat este cea mai puternică formaţiune din Parlament, după obţinerea a circa 30% din voturi în rîndul vorbitorilor de olandeză. Partidul Socialist Flamand (SPA), care a suferit cea mai gravă înfrîngere la alegeri dintre partidele coaliţiei de la guvernare, a ales luni să fie în opoziţie în următoarea legislatură, iar preşedintele său a demisionat. Johan Vande Lanotte, preşedintele SPA, şi-a prezentat demisia liderilor formaţiunii. SPA a făcut întotdeauna parte din guvernele belgiene, începînd din 1988. Înainte de alegeri, Johan Vande Lanotte era considerat unul din cei mai serioşi candidaţi la postul de premier.
SUA - Controale mai stricte
NRA (National Rifle Association), cel mai puternic grup de lobby pentru industria de armament din SUA, a convenit cu congresmenii democraţi să instensifice controalele care îi vizează pe cetăţenii care achiziţionează arme de foc. Acordul ar putea conduce la adoptarea primelor legi la nivel naţional după 1994 care să reglementeze controlul armelor şi a fost negociat după masacrul de la Universitatea Virginia Tech. Potrivit prevederilor acordului, autorităţile americane vor primi stimulente financiare pentru actualizarea bazei de date a persoanelor care nu au dreptul să deţină arme de foc, în caz contrar fiind posibilă aplicarea de amenzi.
Israel - Satelit de spionaj lansat cu succes
Israelul a lansat cu succes, în noaptea de duminică spre luni, un nou satelit de spionaj. ”Ministrul Apărării, Amir Peretz, anunţă cu plăcere lansarea cu succes a satelitului spion de tip Ofek-7, construit de industria militară”, precizează comunicatul dat publicităţii ieri. Noul satelit de spionaj, care cîntăreşte 300 de kilograme, a fost lansat cu ajutorul unei rachete de tip Shavit, de la baza Palmahim, la sud de Tel Aviv. Experţii israelieni vor trebui să aştepte trei zile pentru a examina calitatea imaginilor difuzate de Ofek-7.
Kenya - Atentat sinucigaş
O persoană a murit şi 31 au fost rănite în urma unui atentat sinucigaş în capitala kenyană Nairobi. Conform poliţiei, bomba a explodat în apropierea unui restaurant din centrul capitalei. Mai multe pagini din Coran au fost împrăştiate la locul atentatului.
Bangladesh – Alunecări de teren
Ploile torenţiale musonice şi alunecările de teren au omorît cel puţin 74 de persoane în Bangladesh. Autorităţile locale au anunţat că în districtul Chittagong precipitaţiile au atins 225 de litri pe metrul pătrat, nivelul cel mai ridicat din ultimii zece ani.
India - Caniculă letală
Canicula din nordul şi centrul Indiei a provocat moartea a 37 de persoane în două zile. Statul Uttar Pradesh, unul din cele mai sărace din ţară, a fost cel mai afectat, fiind înregistrate nouă decese. Temperatura a scăzut uşor sîmbătă, ajungînd la 38,4 grade Celsius. În statul deşertic Rajasthan, patru cerşetori au fost găsiţi morţi. Cinci persoane au murit la Pendjab, iar o femeie a decedat din cauza căldurii în centrul ţării. Alte 18 persoane şi-au pierdut viaţa sîmbătă, din cauza insolaţiei, numărul victimelor provocate de caniculă ajungînd la 72, de la sfîrşitul lunii aprilie. Sîmbătă a fost ziua cea mai caldă în capitala New Delhi, de la începutul anului, temperatura ajungînd la 44,9 grade Celsius.
China – Inundaţii
Circa 66 de persoane au murit, 12 au fost date dispărute şi peste 600.000 au rămas fără adăpost în urma inundaţiilor produse în sudul Chinei. Şase provincii meridionale, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hunan, Fujian şi Jiangxi, au fost afectate de ploi torenţiale, care au provocat inundaţii şi alunecări de teren. Pagubele economice au fost deja estimate la peste 380 de milioane de dolari, circa 48.000 de locuinţe fiind distruse, alte 100.000 inundate şi circa 300.000 de hectare de culturi afectate.