Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Iunie 2007 / 00:00 552 accesări

SUA - Lewis Libby, doi ani şi jumătate de închisoare

Fostul director de cabinet al vicepreşedintelui Dick Cheney, Lewis Libby, a fost condamnat, ieri, la doi ani şi jumătate de închisoare şi 250.000 de dolari amendă, pentru că a indus în eroare justiţia într-un scandal politico-mediatic legat de războiul din Irak. Acuzarea a cerut între 30 şi 37 luni de închisoare, iar apărarea a cerut o pedeapsă cu suspendare. Libby, de 56 de ani, a fost declarat vinovat, în martie, de obstrucţionarea justiţiei, de falsă mărturie şi sperjur, după o lună şi jumătate de proces. El a anunţat că va face apel, ceea ce îl face ca deocamdată să evite închisoarea. Afacerea datează din iulie 2003, cînd presa a dezvăluit că Valerie Plame, soţia unui diplomat care acuza administraţia Bush că a exagerat ameninţarea irakiană, era agent CIA. Identitatea lui Plame a circulat aproape liber între responsabilii Casei Albe şi jurnalişti, înainte de a deveni publică, dar nimeni nu va fi urmărit penal pentru scurgerea de informaţii. Doar Libby a fost inculpat, pentru că a furnizat în cadrul anchetei un raport inexact despre conversaţiile sale cu trei jurnalişti. La proces, el a pledat nevinovat, explicînd că inexactităţile din mărturiile sale s-au datorat memoriei proaste.

Austria - Drept de vot de la 16 ani

Austria este prima ţară europeană care a instaurat, marţi, dreptul de vot de la vîrsta de 16 ani, pentru toate scrutinele cu sufragiu universal, Parlamentul de la Viena votînd o lege prin care este reformat sistemul electoral. Toate partidele, cu excepţia partidului de extremă-dreaptă FPOe, au aprobat aceste reforme care mai prevăd extinderea legislaturii la cinci ani, faţă de patru în prezent, precum şi votul prin corespondenţă, chiar dacă nu este posibil decît în străinătate. De asemenea, a fost modificată vîrsta de eligibilitate, de la 19 la 18 ani, vîrsta minimă la care un cetăţean austriac poate fi ales în Parlament.

Franţa - Magistrat înjunghiat în plin proces

Un magistrat a fost înjunghiat marţi, în timpul unei audieri pe care o prezida la un tribunal din Metz, în estul Franţei, au anunţat surse judiciare. Magistratul, care prezidează un tribunal pentru minori, a fost grav rănit în zona abdomenului şi a fost evacuat de urgenţă spre spitalul Bon-Secours de la Metz, a declarat un medic de la centrul de apeluri de urgenţă.

Germania - Acord de integrare a pieţelor de energie

Germania, Franţa şi statele Benelux, respectiv Olanda, Belgia şi Luxemburg, vor încheia, azi, un acord pentru integrarea pieţelor de energie. Proiectul prevede crearea unui sistem de interconectare a reţelelor de electricitate a celor cinci state, pînă în 2009, precum şi creşterea securităţii livrărilor de energie. Planul nu constă în organizarea unei sub-pieţe unice, ci vrea să demonstreze că o piaţă transfrontalieră poate funcţiona în pofida blocajelor apărute în reţele. Operatorii de reţele de electricitate vor realiza, în următorul an şi jumătate, cea mai mare parte a lucrărilor necesare funcţionării proiectului, iar o parte din funcţiuni vor fi cedate unei noi organizaţii regionale. Un succes al noului sistem ar avea ca efect reducerea costului comerţului transfrontalier cu energie, simultan cu îmbunătăţirea capacităţii de utilizare şi de securitate operaţională a reţelelor. În noiembrie 2006, o pană masivă de energie produsă în Germania a afectat milioane de europeni, iar impactul a fost resimţit pînă în Maroc.

Gruzia - OSCE, îngrijorată de lipsa apei în Osetia de Sud

OSCE şi-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia de criză din provincia separatistă gruzină Osetia de Sud, unde alimentarea cu apă potabilă este întreruptă de peste o săptămînă. OSCE, care mediază conflictul dintre Tbilisi şi separatiştii din Osetia de Sud, a îndemnat ambele părţi să încerce să rezolve situaţia de criză şi să evite escaladarea tensiunilor. Iniţial, întreruperea alimentării cu apă a fost provocată de spargerea unei conducte, însă treptat, criza a luat o turnură politică. Liderii separatişti acuză autorităţile gruzine că nu permit repararea conductelor. Drept reacţie, au sistat alimentarea cu apă de irigaţii a satelor gruzine aflate în apropiere. Oraşul Tskhinvali, capitala Osetiei de Sud, cu o populaţie de 7.000 de locuitori, nu are apă potabilă de 10 zile, a explicat Roy Reeve, şeful Misiunii OSCE din regiune.

Spania - ETA rupe acordul de încetare a focului

Gruparea separatistă bască ETA a anunţat că va pune capăt acordului de încetare a focului. ”Nu există condiţiile minime pentru continuarea negocierilor. Guvernul lui Zapatero a răspuns la încetarea focului cu arestări, tortură şi persecuţii”, susţin în comunicat liderii separatişti ETA. ETA a declarat armistiţiu cu Guvernul spaniol în martie 2006, iar anunţata încălcare a acordului va intra în vigoare astăzi. ETA insistă că a respectat armistiţiul, în ciuda atentatului cu bombă din aeroportul madrilen Barajas, de la sfîrşitul anului trecut, în care şi-au pierdut viaţa doi oameni. Presa spaniolă afirmă că anunţul ETA era aşteptat şi că difuzarea lui poate însemna iminenţa unui atac. ETA este răspunzătoare de uciderea a 800 de oameni în cele patru decenii de luptă pentru independenţa Ţării Bascilor, regiune care a cîştigat, în timp, o autonomie destul de largă.

Ungaria - 1.500 de hectare de culturi agricole, afectate de grindină

Circa 1.500 de hectare de livadă şi culturi agricole din comitatul Szabolcs-Szatmar-Bereg din nord-estul Ungariei au fost afectate de căderile de grindină din ultimele zece zile, a declarat, marţi, un purtător de cuvînt al autorităţii locale pentru agricultură. Grindina, de mărimea unui ou de porumbel, a provat pagube şi în mai multe sate, a declarat Miklos Magyar. Circa 30-40% din suprafeţele agricole au fost afectate, iar în unele părţi, jumătate din producţia agricolă a fost distrusă.

Oman - Ciclonul Gonu

Omanul a anunţat, marţi, că un ciclon neobişnuit de puternic, format în Marea Arabiei, s-a abătut asupra coastelor sale estice, cu rafale de vînt care ating pînă la 260 de kilometri pe oră şi valuri de pînă la 12 metri înălţime. Ciclonul tropical Gonu, care a atins forţa unui uragan de categoria cinci, a determinat, luni, creşterea preţului petrolului, de teamă că intemperiile vor afecta exporturile sau împiedica transporturile din Golful Persic, care însumează o cincime din producţia mondială de petrol nerafinat.

Taguri articol


12