Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Iunie 2007 / 00:00 503 accesări

Rusia - Pericol de explozie

Potrivit unui ONG norvegian, un depozit de combustibil nuclear uzat este pe punctul de a sări în aer. Avertismentul lansat de activiştii norvegieni are la bază un raport al Agenţiei Ruse pentru Energia Nucleară, în care se specifică faptul că trei din cisternele pline cu deşeuri nucleare sînt corodate. Riscul unei reacţii în lanţ este iminent, susţine ONG-ul Bellona, foarte preocupat de problema deşeurilor nucleare din Rusia. Depozitul se află în golful Andreiev, la doar 45 de kilometri de graniţa cu Norvegia. Potrivit unui raport al Agenţiei ruse pentru Energie Nucleară, apa mării ar fi intrat în cele trei cisterne, considerate pînă acum a fi etanşe. În documentul citat de ONG-ul norvegian, se mai arată că actuala degradare a containerelor din beton va permite amestecarea apei cu deşeurile nucleare, ceea ce ar putea conduce la o reacţie în lanţ necontrolată.

SUA - Modificarea regimului de vize

Preşedintele Bush a dat asigurări că va iniţia o modificare a regimului de vize între SUA şi Cehia, într-un interviu acordat la Washington. Cehia insistă de mult timp pentru o modificare a regimului de vize. Cetăţenii cehi au nevoie de o viză de acces în SUA, în timp ce americanii nu trebuie să îndeplinească această obligaţie pentru a pătrunde pe teritoriul ceh. George W. Bush va efectua, luni şi marţi, o vizită la Praga, în cadrul viitorului său turneu european.

Iran - Discuţii fără rezultat

Negocierile pe marginea dosarului nuclear iranian sînt tot în impas. Aceasta este concluzia de la sfîrşitul întîlnirii de la Madrid, dintre Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana şi principalul negociator iranian, Ali Larijani. Rezoluţia 1747 a Consiliului de Securitate ONU oferise Iranului un termen de 60 zile pentru a suspenda operaţiunile de îmbogăţire a uraniului. Ali Larijani a reiterat poziţia Guvernului iranian de a respinge ultimatumul comunităţii internaţionale. Acuzat de puterile occidentale că doreşte să obţină un arsenal atomic, Iranul susţine că programul său nuclear este folosit în scopuri paşnice, fiind destinat în exclusivitate producerii energiei electrice. Miniştrii Afacerilor Externe ai G8, reuniţi în Germania, şi-au exprimat regretul faţă de decizia Iranului de a nu ceda şi au evocat perspectiva unor sancţiuni mai dure.

Rusia - Gazoduct către China

Autorităţile de la Moscova şi Beijing poartă discuţii privind construcţia unei conducte, care să permită exportul gazelor naturale ruseşti în China, iar prima parte a lucrărilor ar putea fi finalizată în 5-6 ani, a declarat ministrul rus al Energiei. Rusia ar mai putea investi în producţia de petrol în China, în condiţiile în care statul asiatic este al doilea mare consumator mondial. Autorităţile ruse sînt interesate să construiască conducte pentru transportul gazelor naturale din zăcămintele din estul şi vestul Siberiei, iar decizia finală va depinde de progresul pieţei din China şi de restructurarea sectorului energetic local. Criticată pentru că nu ar investi suficient în vederea îndeplinirii obligaţiilor viitoare de export, Rusia livrează circa 25% din necesarul de gaze al celor 27 de state membre UE.

Libia - Acord cu rudele copiilor infectaţi cu HIV

Rudele copiilor libieni infectaţi cu HIV au anunţat că au ajuns la un acord cu premierul britanic, Tony Blair, fapt ce ar putea duce la rezolvarea rapidă a procesului celor cinci infirmiere bulgare, condamnate la moarte după ce au fost acuzate de infectare deliberată cu HIV a peste 400 de copii libieni. Acordul va aduce beneficii tuturor părţilor implicate, pentru soluţionarea crizei înainte de încheierea mandatului Germaniei la preşedinţia UE. Totodată, va servi drept măsură de precauţie atît pentru vieţile infirmierelor bulgare, cît şi ale copiilor infectaţi.

San Salvador - Alunecare de teren

Trei persoane, printre care un copil şi tatăl său, şi-au pierdut viaţa în San Salvador, în urma unei alunecări de teren, au anunţat autorităţile locale. Catastrofa care s-a petrecut în orăşelul Berlin din estul ţării şi a fost provocată de precipitaţiile abundente căzute în acest sezon. Un adevărat val de pămînt şi pietriş s-a prăvălit de pe muntele din apropiere asupra oraşului, înainte ca locuitorii acestuia să poată reacţiona. Alunecarea de teren a distrus 50 de case, iar 80 de persoane locuiesc temporar în adăposturi improvizate.



12