Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Iunie 2007 / 00:00 530 accesări

Turcia - Sufragiu universal

Deputaţii turci au adoptat, joi, reforma constituţională ce prevede alegerea preşedintelui prin sufragiu universal, care mai are nevoie însă de un vot final pentru întregul pachet de amendamente. În total, 369 de deputaţi au votat pentru şi 22 împotriva proiectului Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare adoptat în primă lectură, marţi. Textul fusese respins de preşedintele Ahmet Necdet Sezer, după o primă adoptare la 10 mai. Proiectul trebuie să primească susţinerea a două treimi, necesară pentru adoptarea unei modificări constituţionale fără referendum. Parlamentul are 550 deputaţi.

SUA – Sinucidere la Guantanamo

Un deţinut aflat la baza navală americană de la Guantanamo, în Cuba, s-a sinucis în detenţie, a anunţat Pentagonul. Trupul neînsufleţit al deţinutului a fost găsit de gardieni în celulă. Comandamentul de Sud al Forţelor Americane a declanşat o anchetă, pentru a elucida circumstanţele în care s-a produs moartea bărbatului. Anchetatorii vor fi asistaţi de un consilier religios, ce va urmări ca rămăşiţele deţinutului să aibă parte de un tratament conform cu normele islamice. Anul trecut, sinuciderea a trei deţinuţi a constituit, în viziunea Pentagonului, un adevărat act de război şi, totodată, o lovitură mediatică. În centrul de detenţie din Cuba mai sînt 380 de prizonieri şi niciunul dintre aceştia nu a fost inculpat de justiţia americană.

Pakistan - Masacru în casa unui lider politic

Un număr de 13 persoane şi-au pierdut viaţa, ieri, în nord-vestul Pakistanului, în timpul unui atac ce a vizat casa unui lider politic şi religios local. La atac au luat parte o sută de persoane, care au folosit mitraliere de tip Kalaşnikov şi grenade. Oficialul pakistanez nu se afla acasă în timpul atacului, însă şase membri ai familiei sale au fost ucişi. Celelalte şapte victime se aflau în vizită în casa responsabilului pakistanez, cunoscut pentru poziţia sa radicală faţă de luptătorii Taliban şi militanţii extremişti.

Liban - Tribunal ONU pentru dosarul Hariri

Înfiinţarea unui tribunal internaţional, care să instrumenteze procesul asasinilor fostului premier libanez Rafik al-Hariri, a fost aprobată de Consiliul de Securitate ONU. Fostul om politic, anti-sirian, a fost ucis, împreună cu alte 22 de persoane, într-un atentat cu maşină-capcană comis la Beirut, la 14 februarie 2005. Documentul prevede intrarea în vigoare în mod automat, la 10 iunie a convenţiei semnate în noiembrie 2006 între ONU şi Liban, pentru crearea tribunalului special. Instanţa internaţională ar putea funcţiona mai devreme dacă această convenţie ar fi ratificată de toate forţele politice libaneze. Pînă acum, autorităţile libaneze au reţinut patru generali pro-sirieni şi patru membri ai unei grupări sunnite pro-siriene, acuzaţi de implicare în atentat.

Spania - Cocaină confiscată

Poliţia spaniolă a confiscat, în portul Valencia, aproape o tonă de cocaină, în pachete ascunse în cîteva containere cu fructe de ananas. Şapte cetăţeni spanioli au fost arestaţi. Transportul aparţine unei firme ce importă fructe exotice din Panama.

Italia - Greva taximetriştilor

Marile oraşe din Italia au fost paralizate de greva generală a taximetriştilor. Peste 30.000 de şoferi au încetat lucrul, în semn de protest faţă de planurile Guvernului Prodi de a acorda mai multe licenţe de transport. Greviştii reclamă faptul că ar fi obligaţi să reducă tarifele pentru a face faţă competitivităţii. Circulaţia a devenit imposibilă la Roma, din cauza protestului celor zece mii de taximetrişti. Aproape toate străzile au fost blocate, iar mii de oameni au fost nevoiţi să meargă pe jos pentru a ajunge la serviciu. Totodată, mii de italieni s-au îmbulzit la metrou încă de la primele ore ale dimineţii.

Polonia - Poliţişti condamnaţi la închisoare

Un număr de 15 foşti poliţişti din brigăzile speciale comuniste ZOMO au fost condamnaţi, joi, la Katowice, după 26 de ani de la comiterea faptelor, la pedepse cu închisoarea pentru că au ucis nouă mineri ce protestau faţă de instaurarea legii marţiale în decembrie 1981. Şeful unităţii ZOMO care a dat ordinul de a se trage în minerii aflaţi în grevă a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Doi poliţişti au primit trei ani, iar ceilalţi 12, cîte doi ani şi jumătate de închisoare. Prezente în sală, familiile victimelor au intonat imnul naţional polonez la anunţarea sentinţei, care a fost transmisă în direct la televiziune. Generalul Jaruzelski, fostul şef al statului comunist şi Czeslaw Kiszczak, fostul ministru de Interne, acuzaţi că au contribuit la acest masacru, sînt judecaţi într-un proces separat.

Taguri articol


12