Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 31 Mai 2007 / 00:00 675 accesări

Germania – Spionaj în Balcani

Serviciile de informaţii externe din Germania (BND) au pus sub ascultare liniile telefonice la Ljubljana, în ultimii patru-cinci ani şi au colaborat cu omologii lor sloveni pentru a obţine informaţii despre Balcani, a informat, ieri, cotidianul “Dnevnik”. Operaţiunea, numită “După 2000”, a presupus deschiderea unui birou comun în centrul capitalei slovene, în apropierea sediului operatorului Telekom. Acest lucru le-a permis să aibă acces direct la principalul cablu optic ce lega statele din sud-estul european de cele din Europa Centrală. Slovenia a fost primul stat din fosta Iugoslavie ce şi-a declarat independenţa în iunie 1991 şi primul care a aderat la UE şi NATO, în 2004. SOVA a mai colaborat cu serviciile secrete britanice, MI5, în urmărirea lui Ratko Mladic, acuzat de crime de război în Balcani, în anii '90.

Rusia - Conferinţă privind Tratatul CFE

Administraţia americană ar putea participa la o conferinţă alături de semnatarii Tratatului Forţelor Convenţionale din Europa (CFE), la propunerea Rusiei. Preocupată de refuzul statelor europene de a ratifica o formă reînnoită a tratatului şi de poziţia favorabilă a acestora faţă de proiectul scutului american antirachetă, Rusia a propus organizarea unei conferinţe la Viena, în perioada 12-15 iunie. Olanda, depozitarul tratatului, a anunţat, marţi, că reuniunea va avea loc în următoarele 15 zile. Niciun stat membru NATO nu a ratificat tratatul pînă în prezent, motivînd că Rusia trebuie să îşi retragă mai întîi trupele din Gruzia şi R. Moldova, potrivit acordului semnat la Istanbul. CFE, adoptat iniţial pentru a limita cursa înarmărilor între fostul bloc comunist şi NATO, a fost amendat în 1999, pentru a răspunde noilor realităţi geopolitice, dar a fost ratificat doar de Rusia, Kazahstan, Belarus şi Ucraina.

China – Tragedie la inaugurare

O casă nouă din nordul Chinei s-a prăbuşit chiar în timpul petrecerii de inaugurare, cel puţin 16 persoane pierzîndu-şi viaţa. Yang Hongyi din Wulanji a dat o petrecere de casă nouă, marţi, la care a invitat peste 50 de persoane care îl ajutaseră să-şi construiască locuinţa. Circa 40 de oameni au fost prinşi sub dărîmături, 30 fiind răniţi. Grinzile fuseseră puse chiar în acea după-amiază.

SUA – Preţ dublu pentru rezidenţă şi cetăţenie

Serviciul american de imigraţie a anunţat dublarea taxelor pentru acordarea cetăţeniei şi a permiselor de rezidenţă (green card) imigranţilor. Noile taxe ar urma să intre în vigoare de la 30 iulie, în cazul în care Congresul nu va bloca măsura. Taxele ajung în prezent la 1,3 miliarde de dolari pe an, iar adoptarea noilor tarife va aduce o creştere cu 1,1 miliarde de dolari a încasărilor instituţiei. Agenţia a extins totuşi regimul persoanelor scutite de plata acestei taxe. Solicitanţii dreptului de azil sau de refugiat nu vor achita nicio taxă.

Ucraina - Obstacole politice

Premierul Viktor Ianukovici a anunţat, ieri, apariţia unor noi obstacole în ceea ce priveşte soluţionarea crizei politice. Acordul încheiat între preşedinte şi premier pentru soluţionarea crizei este în continuare în vigoare, dar Viktor Ianukovici a explicat că nu este timp suficient pentru ca Parlamentul să se concentreze asupra tuturor problemelor. După mai multe luni de criză politică în Ucraina, preşedintele pro-occidental Viktor Iuşcenko şi adversarul său politic, Viktor Ianukovici, au încheiat un acord care prevede organizarea de alegeri anticipate la 30 septembrie. Pe fondul evenimentelor atît de stresante ce au dominat scena politică din ultima vreme, ministrul ucrainean de Interne, Vasil Ţuşko, a suferit un infarct. Doctorii au interzis orice comunicare cu pacientul, a cărui stare de sănătate este atent monitorizată.

Irak – Cooperare pentru eliberare

Oficialii britanici cooperează cu autorităţile irakiene pentru a determina cum au fost răpiţi cinci cetăţeni britanici dintr-o clădire guvernamentală şi pentru a asigura eliberarea lor. Răpirea a avut loc în timpul unui raid efectuat de zeci de persoane înarmate, în pofida măsurilor de securitate adoptate de trupele americane şi irakiene din Bagdad. Cel mai probabil, miliţiile şiite Armata lui Mehdi se află în spatele răpirii.



12