Italia – Zi de doliu la Roma
Primăria din capitala Italiei a declarat, ieri, zi de doliu în memoria tinerei Vanessa Russo, ucisă joia trecută, de o imigrantă româncă, într-o staţie de metrou. Primarul Valter Veltroni s-a declarat favorabil unei moţiuni propuse de un consilier orăşenesc, ca Primăria din Roma să se constituie parte civilă în procesul penal ce va judeca circumstanţele morţii Vanessei Russo. Consilierii municipali membri ai partidului de dreapta Alianţa Naţională au profitat de ocazie pentru a cere din nou adoptarea de către Guvernul italian de stînga a unei noi legi a imigraţiei, mai severă şi abolirea decretului prin care au fost graţiaţi o serie de condamnaţi pentru infracţiuni minore. Participanţii la funeraliile Vanessei Russo au lansat insulte la adresa imigranţilor români, aplaudate de asistenţă, a relatat “La Repubblica”. Vanessa Russo, de 23 de ani, a decedat vinerea trecută, după ce joi seară avusese o dispută cu imigranta româncă, în staţia de metrou Termini, din Roma. Doina Matei a fost acuzată că ar fi înţepat-o intenţionat pe Vanessa Russo în ochi, cu o umbrelă ce i-a atins o arteră cerebrală. Doina Matei şi cu o altă româncă minoră, participantă la incident, au fost arestate duminică, fiind identificate pe baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere din staţie. Doina Matei primise ordin de expulzare din Italia în 2006.
Spania – Român dat dispărut
Un tînăr român, Eduard, a fost dat dispărut după prăbuşirea unei clădiri de apartamente din oraşul spaniol Palencia. Totodată, o femeie de 90 de ani a fost dată dispărută. Echipele de intervenţie din Castilla şi Leon au continuat, ieri, căutările printre dărîmături, în speranţa de a-i găsi pe cei doi. Incidentul a provocat moartea a şapte persoane, şase femei şi un bărbat, potrivit ultimului bilanţ anunţat.
Estonia – Ajutor european
UE va ajuta Estonia să deblocheze ambasada sa de la Moscova, a anunţat şeful diplomaţiei estone, Urmas Paet, după o întrevedere cu omologul său german, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a uniunii. Situaţia pare scăpată de sub control la Moscova, unde ambasadorul eston Marina Kaljurand a fost atacat de protestatari, în timpul unei conferinţe de presă. Estonia a acuzat Rusia că nu a adoptat măsurile necesare pentru a asigura securitatea ambasadei şi a personalului său. Ambasada estonă de la Moscova şi-a suspendat serviciile consulare, după expirarea ultimatului dat protestatarilor ruşi care au împresurat clădirea, cerînd închiderea reprezentanţei diplomatice şi transferarea într-o altă locaţie. Circa 100 de tineri, membri ai organizaţiilor pro-guvernamentale Tînăra Gardă şi Ai Noştri demonstrează de săptămîna trecută în faţa ambasadei Estoniei la Moscova şi blochează accesul, nemulţumiţi de transferarea osemintelor a 12 soldaţi din cel de-al Doilea Război Mondial şi a unui monument dedicat armatei sovietice din centrul capitalei Tallinn. Şi Suedia a protestat faţă de atacarea la Moscova a vehiculului în care se afla ambasadorul suedez, într-un incident avînd legătură cu tensiunile dintre Estonia şi Rusia.
Columbia – Captură de droguri
Marina militară columbiană a depistat, pe malul Pacificului, un loc în care se aflau 1.000 de pachete de cocaină, cîntărind peste 14 tone. Au fost confiscate drogurile şi cinci şalupe rapide, arme şi motoare de ambarcaţiuni, despre care se presupune că aparţin cartelului Norte del Valle. Nu au fost făcute arestări. Operaţiunea a avut loc în timp ce preşedintele columbian, Alvaro Uribe, se află la Washington, pentru a susţine programul comun americano-columbian de combatere a traficului de droguri. SUA au contribuit la acest program cu peste cinci miliarde de dolari în ultimii şapte ani. Columbia este cel mai mare producător de cocaină din lume, 90% din drogurile din SUA fiind columbiene.
Israel – Cerere de demisie
Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, membru al Partidului Kadima condus de premierul Ehud Olmert, a cerut, ieri, demisia şefului Guvernului, în urma raportului privind eşecurile războiului din Liban. La rîndul său, Olmert a cerut Cabinetului său să ratifice concluziile raportului redactat de comisia de anchetă privind războiul din Liban, cu scopul de a le pune în aplicare. Respectiva comisie, prezidată de judecătorul Eliahu Winograd, a dat publicităţii un raport în care critică modul de gestionare a conflictului cu miliţiile şiite Hezbollah, fiind incriminaţi ministrul Apărării, Amir Peretz şi fostul şef al Statului Major, generalul Dan Halutz. Amir Peretz a declarat deja că ia în calcul posibilitatea de a demisiona. 65% din israelieni cred că premierul ar trebui să demisioneze imediat, iar 72% cred că acesta nu trebuie să fie cel ce implementează recomandările raportului Winograd.