Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Aprilie 2007 / 00:00 838 accesări

Japonia – Cutremur fără val seismic

Un seism cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter a afectat, joi, insula japoneză Torishima, în Oceanul Pacific, însă nu a existat riscul producerii unui tsunami. Seismul s-a produs în apropierea arhipelagului Ogasawara, la circa 1.000 de kilometri la sud de Tokyo. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adîncime de circa zece kilometri sub nivelul mării. În Japonia, ţară situată la intersecţia a patru plăci tectonice, se produc aproximativ 20% dintre cele mai violente seisme produse anual în lume.

Portugalia - Cutremur în arhipelagul Insulelor Azore

Un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, s-a produs joi, în arhipelagul portughez al Insulelor Azore, în Oceanul Atlantic. Mişcarea telurică a avut loc la 93 de kilometri est de Ponta Delgada, capitala arhipelagului Azore. Epicentrul a fost localizat la o adîncime de 10 kilometri sub scoarţa pămîntului. Seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Arhipelagul Insulelor Azore este situat în Oceanul Atlantic, la 1.500 de kilometri la vest de Lisabona şi 3.900 de kilometri de ţărmul Statelor Unite.

Franţa – Accident feroviar

Un tren nu a reuşit să frîneze la intrarea într-o gară din Paris, joi, lovind amortizoarele, a anunţat purtătorul de cuvînt al căilor ferate franceze, precizând că 71 de persoane au fost rănite în urma impactului. În momentul producerii incidentului, trenul avea viteză redusă.

Grecia - Navă de croazieră eşuată în Marea Egee

Un vapor de croazieră a eşuat, joi, în apropierea insulei Santorini din Marea Egee, iar autorităţile portuare i-au evacuat pe cei 1.167 de pasageri, majoritatea germani şi americani. Cu o lungime de 143 de metri, Sea Diamond s-a înclinat după ce a eşuat pe o stîncă la o milă nautică de coasta insulei Santorini. Patru elicoptere Super Puma ale poliţiei portuare, precum şi cinci nave ale marinei militare au participat la operaţiunea de salvare. Administrată de societatea cipriotă Louis Hellenic Cruise Lines, Sea Diamond a fost construită în anul 1986 şi renovată zece ani mai tîrziu. Echipajul este format din 400 de oameni. Vasul efectuează croaziere în insulele elene.

Ucraina - Mediere internaţională

Premierul ucrainean Viktor Ianukovici, pro-rus, a cerut, joi, o mediere internaţională pentru rezolvarea crizei din Ucraina, după dizolvarea Parlamentului de către preşedintele Viktor Iuşcenko. Iniţiativa a fost luată în timpul unei discuţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel. Premierul a justificat necesitatea unei medieri internaţionale în urma unui interviu publicat joi de preşedintele Iuşcenko de cotidianul britanic ”The Guardian”, care evoca riscurile unui scenariu catatrofal în Ucraina cu o confruntare militară. În interviu, preşedintele îşi avertizează adversarii în legătură cu repetarea în Ucraina a crizei din 1993 din Rusia, cînd Boris Elţîn a sfârşit prin a trimite tancurile să tragă asupra Parlamentului. Recurgerea la mediatori internaţionali reaminteşte de procedura folosită în timpul Revoluţieri Portocalii din 2004, cînd susţinătorii lui Iuşcenko au ieşit în stradă pentru a contesta victoria lui Ianukovici în alegerile considerate fraudate. Atunci au fost organizate negocieri la Kiev între cei doi şi preşedintele în exerciţiu Leonid Kucima cu preşedintele polonez şi cel lituanian, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă Javier Solana, preşedintele Dumei de stat din Rusia şi secretarul general al OSCE.

Australia - Furtul unor lansatoare de rachetă

Trei persoane, inclusiv un căpitan în armata australiană, au fost arestate, joi, în legătură cu furtul a opt lansatoare de rachetă, după o serie de raiduri ale poliţiei din oraşul Sydney. Arestările au fost făcute la capătul unei investigaţii amănunţite pe tema dispariţiei, în 2002, a unor lansatoare de rachetă de tip M-72. Numaiuna dintre arme a fost recuperată. Doi bărbaţi, în vîrstă de 46, respectiv 39 de ani, precum şi o femeie, de 63 de ani, au fost. Unul dintre bărbaţi era căpitan de armată, iar celălalt, un fost membru al armatei australiene. O a patra persoană, arestată în acelaşi caz anul trecut, a fost acuzată că ar fi transferat cinci dintre arme unui bărbat arestat într-o serie de raiduri antiteroriste la Sydney, la finalul anului 2005.

Cecenia – Preşedinte oficial

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, în vîrstă de 30 de ani, care se bucură de susţinerea Kremlinului, şi-a preluat, joi, în mod oficial, mandatul de preşedinte al republicii separatiste ruse din Caucaz. Acuzat adesea de către organizaţiile neguvernamentale de abuzuri, noul preşedinte cecen, care a depus jurămîntul în limba rusă, a promis să contribuie la respectarea drepturilor omului în Cecenia. Ceremonia de învestire a avut loc la reşedinţa prezidenţială de la Gudermes, la 30 de kilometri est de Groznîi, în prezenţa a circa o mie de invitaţi şi a unui important dispozitiv de securitate. Reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru sudul Rusiei, Dmitri Kozak, a participat la ceremonie, alături de preşedinţii republicilor ruse vecine, între care Oseţia de Sud şi Inguşetia. Ramzan Kadîrov este liderul Ceceniei după moartea tatălui său, Ahmad Kadîrov, ucis într-un atentat în mai 2004.

Statele Unite - Amnesty Inetrnational denunţă

Condiţiile de viaţă ale deţinuţilor de la Guantanamo s-au degradat după transferarea lor în sectoare de strictă securitate unde sînt menţinuţi într-un mediu de izolare totală, denunţă organizaţia Amnesty International. Pe baza mărturiilor avocaţilor şi ale deţinuţilor, dar şi a fotografiilor difuzate de armata americană, raportul prezintă detaliat Camp 6, un sector nou, deschis în decembrie, în cadrul bazei militare din Cuba. Prizonierii sînt încarceraţi 22 de ore din 24 în celule individuale luminate artificial şi supravegheate în permanenţă, fără acces la vreo sursă de iluminare naturală sau la aer curat. Aceştia servesc masa în celulă şi se recrează într-un colţ înconjurat de ziduri înalte. Aceste condiţii sînt comparabile cu cele din închisorile americane de înaltă securitate unde sînt încarceraţi cei mai periculoşi deţinuţi. Aceştia pot obţine dreptul, în cazul în care îşi îmbunătăţesc comportamentul, să asculte un post de radio sau să urmărească un program de eleviziune, să citească ziare, să primească pachete şi vizite ale rudelor. Cei aproximativ 165 de deţinuţi din Camp 6 nu au acces la niciuna dintre aceste facilităţi şi nici cei aproape 100 de suspecţi încarceraţi în Camp 5, un sector similar, deschis în octombrie 2004 sau cei 20 care se află în Camp Echo, o închisoare separată unde Crucea Roşie susţine că există condiţii de detenţie extrem de dure. 80% din cei 385 de deţinuţi de la baza Guantanamo sînt izolaţi şi, cu excepţia australianului David Hicks, condamnat în urmă cu o săptămână la nouă luni de închisoare după ce a pledat vinovat de sprijin acordat terorismului, niciunul dintre aceştia nu a fost judecat.



12