Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Aprilie 2007 / 00:00 671 accesări

India - Cutremure în lanţ

Mai multe seisme s-au produs, marţi, în India, Pakistan şi Afganistan, afectînd liniile de electricitate şi de telefonie şi provocînd panică în provincia Kashmir. Cutremurele s-au resimţit şi în capitala Indiei, New Delhi, în unele regiuni din Pakistan şi în capitala afgană Kabul. Potrivit primelor informaţii, nu s-au întregistrat victime sau pagube materiale. Institutul American de Geofizică a anunţat că cel mai puternic seismul a avut o magnitudine de 6,4 grade pe scara Richter.

R.Moldova - Vizite de lucru

O delegaţie a Congresului american efectuează vizite de lucru în R.Moldova, Ucraina şi Gruzia, menite să consolideze structurile legislative din Europa de Est. Delegaţia, din care fac parte congresmenii Allyson Schwartz şi Bill Shuster, precum şi alţi oficiali din cadrul Congresului american şi al Departamentului de Stat, este condusă de David Price. Membrii delegaţiei americane şi-au început turneul la 30 martie, în R. Moldova, unde aveau programate întîlniri cu oficiali moldoveni, precum şi vizite la proiectele susţinute de parteneri americani. Turneul continuă cu vizite în Ucraina şi Gruzia, unde au fost organizate întîlniri pe tema celor mai eficiente practici ale guvernării legislative.

Turcia - Discuţii despre scutul american antirachetă

Un important oficial american a sosit de luni în Turcia, pentru a discuta cu oficialii de la Ankara despre viitorul scut american antirachetă ce va fi amplasat în Europa. Directorul adjunct al Agenţiei Americane pentru Apărare Antirachetă, generalul Patrick O'Reilly, a discutat cu diplomati turci şi oficiali militari, după vizită pe care a întreprins-o în Ungaria, la 29 martie. Turcia este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai administraţiei de la Washington din regiune. Generalul american urmează să discute despre acelaşi subiect şi cu autorităţile din Polonia, Grecia şi Spania.

Statele Unite - Recurs respins

Curtea Supremă a SUA a respins recursul înaintat de cîteva zeci de prizonieri de la Guantanamo, care cereau dreptul de a se adresa unui tribunal federal pentru a contesta faptul că sînt deţinuţi fără a fi puşi sub acuzare. Instanţa supremă americană nu şi-a motivat hotărîrea. Sute de prizonieri sînt deţinuţi, în prezent, la baza militară de la Guantanamo din Cuba.

Irak - Un nou ultimatum

Răpitorii celor doi cetăţeni germani din Irak au acordat un nou ultimatum de zece zile autorităţilor de la Berlin pentru a retrage trupele din Afganistan, înainte de a executa ostaticii. Data expirării noului ultimatum nu a fost specificată în mod clar în înregistrarea video ce îi prezintă pe Hannelore Krause, cetăţean german de 61 de ani, căsătorită cu un medic irakian şi fiul său, Sinan, de 20 de ani. Cei doi au fost răpiţi, la 6 februarie, la Bagdad, oraş în care locuiesc de foarte mulţi ani. Primul ultimatum a expirat la 20 martie, fără ca Guvernul german să contacteze răpitorii. Tot ieri, preşedintele Bush a discutat în videoconferinţă cu premierul irakian, Nuri al-Maliki, despre necesitatea aplicării pînă la capăt a strategiei pentru Irak, în contextul în care adversarii politici ai liderului de la Washington cer retragerea trupelor americane. Democraţii americani au decis să continue presiunile exercitate în vederea unei retrageri progresive a militarilor SUA din Irak, ameninţînd cu reducerea fondurilor destinate războiului, după 31 martie 2008.

Estonia - Formarea unei coaliţii guvernamentale

Trei formaţiuni politice din Estonia au semnat un acord ce permite alcătuirea unei coaliţii guvernamentale, la o lună după alegerile parlamentare. Coaliţia va fi formată din Partidul Reformei de centru-dreapta, Partidul Pro Patria şi Partidul Social-Democrat. Noua coaliţie dispune de 60 de locuri în Parlamentul de 101 membri. Preşedintele Toomas Hendrik Ilves urmează să îl desemneze oficial pe Andrus Ansip în funcţia de şef al Guvernului.

Lituania - Studiu de mediu

Premierul Lituaniei, Gediminas Kirkilas, a cerut realizarea unui studiu independent referitor la impactul construirii unui gazoduct pe sub Marea Baltică asupra mediului şi a discutat problema cu reprezentanţii Comisiei Europene. Consorţiul Nord Stream, format de grupurile Gazprom, BASF şi E.ON, intenţionează să construiască o conductă pentru transportul gazelor naturale din Rusia către Germania, ce ar urma să devină operaţională în 2010. Unele state din zona Mării Baltice şi-au exprimat însă îngrijorarea în legătură cu impactul proiectului asupra mediului.



12