Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Martie 2007 / 00:00 507 accesări

Statele Unite - Clădire prăbuşită

Un imobil de cinci etaje din cartierul new-yorkez East Harlem care era în curs de demolare s-a prăbuşit marţi, provocînd rănirea a cel puţin o persoană. Cauzele prăbuşirii nu sînt cunoscute pentru moment. În interior se aflau echipe de muncitori în momentul prăbuşirii. Circulaţia metroului în zonă accidentului a fost suspendată.

Autoritatea Naţională Palestiniană - Inundaţii în Gaza

Cel puţin şase persoane au murit şi alte 27 au fost rănite în satul Om al-Nassar din Fîşia Gaza, inundat de revărsarea apelor unui baraj. La faţa locului s-a deplasat imediat ministrul palestinian de Interne, Hani al-Kawasmeh, reprezentînd Hamas, asupra căruia s-a revărsat întreaga furie a localnicilor. Acesta a fost gonit din sat cu focuri de armă, pentru că a fost considerat responsabil de această tragedie întrucît a ignorat avertismentele autorităţilor locale în legătură cu fisurarea barajului.

Irak - Dublu atentat

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi 50 rănite, marţi, în explozia a două maşini-capcană în oraşul Tal Afar, în nordul Irakului. Forţele de securitate au lăsat să treacă fără verificări un camion cu alimente, pentru că populaţia aştepta de mai multe zile aprovizionarea. Şoferul a detonat camionul într-un cartier cu majoritate şiită. Tal Afar se află la 400 de kilometri de Bagdad, nu departe de frontiera siriană.

Serbia - Opoziţie faţă de sprijinul SUA

Preşedintele sîrb, Boris Tadic, a declarat că se opune sprijinului SUA pentru acordarea independenţei supravegheate provinciei separatiste Kosovo. Preşedintele Tadic a vorbit la telefon cu Nicholas Burns, numărul al treilea în ierarhia Departamentului de Stat american, pronunţîndu-se pentru continuarea negocierilor.

Belgia - Raiduri ale poliţiei la sediile Comisiei Europene

Poliţia din Belgia, Franţa, Luxemburg şi Italia a efectuat raiduri asupra mai multor instituţii bancare, locuinţe şi birouri ale Comisiei Europene, marţi, într-o anchetă privind presupuse acte de corupţie. Peste 150 de poliţişti au participat la aceste acţiuni, confiscînd documente şi interogînd cîteva persoane, la ordinele unui magistrat belgian. Acest caz se referă la suspiciuni de mită, acordată de mai multe companii unor funcţionari publici, pentru a influenţa ofertele privind instalarea unor sisteme de securitate în birouri ale UE din mai multe state. Nu se ştie dacă vreun oficial din cadrul Comisiei Europene a fost suspendat în cadrul anchetei.

Gruzia - La judecată la Curtea Europeană

Gruzia a formulat o acţiune împotriva Rusiei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, acuzînd-o de deportare forţată a cetăţenilor gruzini, după deteriorarea relaţiilor bilaterale, ca urmare a unui scandal de spionaj din toamna trecută. Oficialii gruzini nu au putut fi contactaţi pentru eventuale comentarii privind măsurile ce ar putea fi adoptate de Curtea de la Strasburg împotriva Rusiei.

Rusia - Tratat pentru a stabili frontiera comună

Şefii guvernelor din Rusia şi Letonia au semnat, marţi, pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, un tratat ce stabileşte frontiera oficială dintre cele două ţări. Proiectul fusese definitivat de zece ani, dar nu a fost semnat din cauza tensiunilor dintre cele două state. Documentul, semnat de premierul leton Aigars Kalvitis şi de omologul său rus Mihail Fradkov este considerat o oportunitate de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, care traversează una dintre cele mai tensionate perioade de la destrămarea URSS. Letonia susţine că Rusia trebuie să îşi ceară scuze pentru cei 50 de ani de ocupaţie sovietică, în timp ce Rusia refuză, argumentînd că Letonia s-a alăturat de bunăvoie URSS.

Australia - Militari contaminaţi cu uraniu

Doi militari australieni care au participat la primul conflict din Irak au fost contaminaţi cu uraniu în pofida faptului că primiseră asigurări din partea Guvernului federal că nu au fost expuşi niciunei surse de iradiere. Mostre prelevate de la cei doi militari, care au luptat în mai multe zone din Irak, au fost trimise pentru teste, anul trecut, la Universitatea J. W. Goethe, din Germania. Rezultatele, care în prezent sînt evaluate pentru a fi publicate luna viitoare, în două publicaţii de specialitate, au arătat că ambii militari au fost contaminaţi cu uraniu sărăcit, testele indicînd acest rezultat în pofida trecerii a 15 ani de la data revenirii lor din Irak.

Statele Unite - Vinovăţie recunoscută

Cetăţeanul australian David Hicks a pledat în mod surprinzător vinovat pentru susţinerea terorismului, în faţa unui tribunal militar excepţional de la baza americană din Guantanamo. David Hicks, de 31 de ani, este deţinut de peste cinci ani de forţele americane. Tribunalul l-a anunţat oficial că este inculpat pentru sprijin logistic adus unei acţiuni teroriste şi într-o primă fază acuzatul a ales să pledeze nevinovat, iar această decizie îl scutea de un proces şi i-ar fi permis transferul în Australia. Un procuror aprecia că pentru Hicks o pedeapsă de 20 de ani de închisoare ar fi "rezonabilă". Totodată, o persoană bănuită de implicare în atentatul comis în 2002 împotriva unui hotel din Kenya şi în atacul cu rachetă ce a vizat un avion israelian de pasageri a fost reţinută în estul Africii şi transferată la baza Guantanamo.

Egipt- Modificări constituţionale

Ministerul egiptean al Justiţiei a anunţat, marţi, că 75,9% dintre alegători au aprobat modificările constituţionale, în urma referendumului organizat luni. Prezenţa la urne a fost de 27,1 procente, în timp ce Organizaţia egipteană independentă pentru drepturile omului a anunţat că aceasta a fost între şase şi nouă procente.



12