Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Martie 2007 / 00:00 652 accesări

Coreea de Nord - Prima vizită

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică efectuează o vizită istorică în Coreea de Nord, unde va discuta cu liderii de la Phenian despre renunţarea la programul de înarmare atomică. După o escală pe care o va efectua luni, la Beijing, Mohamed ElBaradei este aşteptat, marţi la Phenian, unde va efectua prima sa vizită de la preluarea funcţiei de director al Agenţiei, în anul 1997. Regimul de la Phenian, care se confruntă cu dificultăţi economice majore, a acceptat în cele din urmă, la 13 februarie, să încheie un acord cu celelalte cinci ţări implicate în negocieri, China, Statele Unite, Rusia, Japonia şi Coreea de Sud, prin care să îşi închidă instalaţiile nucleare în schimbul livrării a 50.000 de tone de petrol brut.

Rusia - Ultimul test

Alegerile locale, desfăşurate duminică în 14 regiuni din Rusia, printre care Moscova şi Sankt-Petersburg, vor reprezenta ultimul mare test electoral pentru Kremlin, înaintea scrutinului legislativ din 2 decembrie şi a alegerilor prezidenţiale din martie 2008. Circa 31 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne, pentru a-şi alege membrii parlamentelor regionale. Rezultatele preliminare ce vor fi anunţate azi ar urma să clarifice raporturile de forţă dintre partidele care se vor înfrunta, din nou, peste nouă luni, în competiţia pentru Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului de la Moscova. Miza alegerilor este lupta dintre două partide pro-Kremlin. Cel mai recent creat dintre acestea, Rusia Dreaptă, a fost înfiinţat în octombrie 2006, pentru a atrage electoratul de stînga. Cealaltă formaţiune, Rusia Unită, deţine majoritatea în Parlament. În schimb, "adevărata" opoziţie faţă de Vladimir Putin, care include de la liberali la naţional-democraţi, deseori lipsită de acces la mijloacele mass-media controlate tot mai mult de stat şi care se confruntă cu dificultăţi de înregistrare în alegeri, va avea cele mai mari greutăţi în a atinge acest prag.

În ultimii ani, participarea la scrutinurile locale a fost, în medie, de 36%. Circa 30.000 de agenţi de poliţie au fost desfăşuraţi, pentru a asigura securitatea votului. Alegerile regionale au fost marcate doar de proteste izolate, organizate de formaţiuni ce nu au primit dreptul de a participa la scrutin.

Germania - Ameninţări teroriste

Autorităţile din Germania şi Austria analizează mesajul transmis de mişcarea islamistă Vocea Califatului, care solicită retragerea imediată a trupelor pe care cele două ţări le au în Afganistan. Dacă Germania a trimis 2.750 de militari în Afganistan, Austria are doar patru sau cinci ofiţeri în această ţară. Totodată, o grupare islamistă irakiană, necunoscută pînă în prezent, a anunţat sîmbătă că va ucide peste zece zile doi ostatici, o femeie din Germania şi pe fiul acesteia, dacă autorităţile de la Berlin nu îşi retrag trupele din Afganistan.

Autoritatea Naţională Palestiniană - Lupte interne

Israelul l-a eliberat, duminică, pe Saleh al-Aruri, un membru important al mişcării islamiste palestiniene Hamas, după 15 ani de închisoare, a anuntat Ministerul palestinian pentru Prizonieri. Eliberarea intervine în ziua în care premierul israelian Ehud Olmert s-a întîlnit la Ierusalim cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas. Întîlnirea a avut loc într-un climat tensionat, după ce sîmbătă, militanţi palestinieni au deschis focul în Cisiordania asupra autoturismului unui ministru din gruparea Hamas, ameninţînd astfel să compromită acordul iminent asupra Guvernului de uniune naţională format de Hamas alături de al-Fatah.

Libia - Promisiunea preşedintelui

Avocatul italian al celor cinci infirmiere bulgare şi al medicului palestinian condamnaţi la moarte în Libia a declarat că preşedintele libian, Muammar Kadhafi, i-a promis că inculpaţii nu vor fi executaţi, indiferent de decizia Curţii Supreme. Avocatul Giovanni di Stefano a încheiat mesajul postat pe jurnalul său online cu mulţumiri adresate preşedintelui libian, care în opinia sa "a demonstrat ce înseamnă mila". Pe de altă parte, un al treilea cetăţean libian le-a acuzat de calomnie pe infirmierele bulgare, condamnate la moarte în Libia pentru presupusa infectare cu virusul HIV a sute de copii, pentru că acestea au susţinut că mărturisirile le-au fost smulse prin forţă.

Afganistan - Condiţii în schimbul eliberăarii ziaristului italian

Răpitorii Taliban ai reporterului italian Daniele Mastrogiacomo, corespondentul cotidianului "La Repubblica" în Afganistan, au cerut, sîmbătă, retragerea trupelor italiene din această ţară, ca o condiţie a eliberării jurnalistului pe care îl acuză de spionaj. Aceştia anunţaseră, vineri, că îl vor elibera pe ziarist dacă va putea dovedi că nu este spion, dar şi-au schimbat poziţia după ce Camera Inferioară a Parlamentului de la Roma a votat în favoarea menţinerii trupelor italiene în Afganistan.

Statele Unite - Proces pe 28 martie, la Guantanamo

David Hicks, supranumit "Talibanul australian", deţinut de peste cinci ani la baza americană de la Guantanamo, urmează să fie judecat la 28 martie, pentru sprijin logistic acordat unei acţiuni teroriste. David Hicks a fost inculpat oficial la 1 martie, ceea ce a deschis calea unui proces în faţa unui tribunal special, de la Guantanamo. Potrivit procedurii tribunalelor militare speciale, David Hicks trebuie să compară în faţa justiţiei într-un interval de 30 de zile de la inculparea sa. Cazul a generat tensiuni în relaţiile dintre Statele Unite şi Australia, care sînt totuşi parteneri de încredere în "războiul împotriva terorismului".

Irlanda de Nord - Rezultatele alegerilor

Partidul unionist al protestantului Ian Paisly a cîştigat alegerile regionale din Irlanda de Nord, fiind urmat de Sinn Fein, condus de catolicul Gerry Adams. Partidul Democratic Unionist a cîştigat 36 din totalul de 108 locuri în Adunarea Regională, iar Sinn Fein 28. Cele două partide, cu viziuni antagonice, vor fi nevoite să ajungă la un compromis pînă la 26 martie, pentru a conduce împreună un Guvern de coaliţie.

Etiopia - Legătura cu răpitorii

Etiopia a anunţat, sîmbătă, că a luat legătura cu o grupare armată ce a răpit cinci cetăţeni europeni şi opt localnici, într-o zonă îndepărtată din nordul ţării, însă a respins orice operaţiune militară de eliberare a acestora. Ostaticii au fost răpiţi de o grupare armată în urmă cu nouă zile, în timpul unei vizite în oraşul Afar, una dintre cele mai ostile şi mai periculoase zone, locuite în special de păstori nomazi.

Polonia - Trei milioane de muncitori în străinătate

Peste trei milioane de polonezi şi-au părăsit ţara pentru a munci în străinătate, după aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, în mai 2004. Centrul independent pentru Cercetarea Opiniei Publice de la Varşovia a declarat că din cele trei milioane de persoane, 1,1 milioane sînt deja angajate sau îşi caută un loc de muncă în străinătate, cele mai multe în Uniunea Europeană. Circa 1,9 milioane de polonezi au muncit în străinătate un anumit timp şi apoi s-au întors acasă. 26% din 1,1 milioane de imigranţi polonezi au optat pentru Marea Britanie, 16% pentru Germania şi 10% muncesc în Irlanda, şase în Italia, iar 5% în Belgia. Sondajul a fost realizat în perioada 2-5 februarie 2006, pe un eşantion reprezentativ de 931 de polonezi.



12