Spania - Falsificatori arestaţi
Poliţia spaniolă a anihilat o reţea de infractori din regiunea Costa del Sol, arestînd circa 50 de persoane, în majoritate români. Infractorii erau specializaţi în falsificarea banilor şi cărţilor de credit. Operaţiunea poliţiei spaniole s-a desfăşurat simultan în localităţile Malaga, Benalmadena, Fuengirola, Estepona şi Marbella.
Indonezia - Aterizare ratată
Cel puţin 49 de persoane au murit în urma incendiului izbucnit la bordul unui avion Boeing 737, ce transporta şi o delegaţie de diplomaţi şi ziarişti australieni şi care a ratat, miercuri, aterizarea pe aeroportul din oraşul indonezian Yogyakarta. Avionul companiei naţionale indoneziene Garuda Indonesia transporta 133 de pasageri şi şapte membri ai echipajului. Martori oculari au relatat că aparatul a lovit violent pista aeroportului şi a luat foc în urma impactului. S-ar părea că accidentul a fost provocat de faptul că avionul avea viteza prea mare. Aproape concomitent, în cealaltă parte a lumii, tot un avion Boeing 737 de această dată aparţinînd companiei ruse Kaliningradavia, care efectua o cursă Moscova - Sharm el-Sheik din Egipt, avînd 149 de persoane la bord, a fost nevoit să revină pe aeroport, din cauza unei probleme la motor. Aterizarea forţată s-a desfăşurat fără incidente.
Iran - Cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri, în vestul Iranului, provocînd rănirea a 35 de persoane. Epicentrul seismului a fost localizat în apropierea localităţii Doroud, din provincia Lorestan.
Canada - Minus 38 de grade Celsius
Serviciul de meteorologie din Canada a emis o avertizare de răcire extremă a vremii în Quebec, unde mercurul termometrelor a ajuns la minus 38 de grade Celsius. În Montreal, s-a resimţi vîntul rece, în pofida vremii însorite. Termometrul a indicat minus 17 grade Celsius dimineaţa, dar rafalele de vînt au determinat scăderea temperaturii pînă la minus 38 de grade Celsius. Quebec nu va fi singura regiune afectată de temperaturi scăzute. În Nunavut, una dintre regiunile arctice ale Canadei, temperatura va scădea în cursul serii pînă la minus 60 de grade Celsius.
Kosovo - Nou comisar al poliţiei
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a aprobat numirea unui nou comisar al poliţiei internaţionale din Kosovo în persoana britanicului Richard Monk. Acesta îi succede în funcţie lui Stephen Curtis, concediat după manifestaţiile din 10 februarie de la Pristina, soldate cu moartea a două persoane. Noul comisar are o experienţă de 35 de ani în Marea Britanie şi în diverse misiuni internaţionale. În perioada 2002-2006, acesta a fost consilierul secretarului general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, iar în 1998-1999 s-a aflat în Bosnia-Herţegovina, unde a supervizat un proiect de reformă a poliţiei din această ţară.
Olanda - Alegeri regionale
Olandezii au participat, miercuri, la alegerile regionale, urmînd să desemneze cei 564 de deputaţi provinciali ce vor alege, ulterior, cei 75 de senatori din Camera Superioară a Parlamentului de la Haga. Rezultatul acestui scrutin, la care erau aşteptaţi să participe 12 milioane de cetăţeni cu drept de vot, reprezintă un test de popularitate pentru noul Guvern de centru-stînga condus de Jan Peter Blakenende, a cărui formare s-a încheiat la 22 februarie, dar care, în mod normal, nu exercită o reală influenţă pe scena politică internă. Cele 12 provincii olandeze dispun de prerogative privind reglementarea transporturilor regionale şi interegionale, întreţinerea şi construcţia pistelor pentru biciclişti, probleme de mediu şi gestionarea rezervelor de apă, politicile culturale şi economice regionale şi de stimulare a tinerilor. Alegerile provinciale au loc o dată la patru ani.
Autoritatea Naţională Palestiniană - O nouă întrevedere
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas şi premierul desemnat, Ismail Haniyeh, au avut o nouă întrevedere, marţi, la Gaza, pentru a discuta despre formarea noului guvern de uniune naţională. Alegerea viitorului ministru de Interne a constituit principalul subiect al discuţiilor dintre Mahmud Abbas, liderul grupării al-Fatah şi Ismail Haniyeh, membru al mişcării islamiste Hamas. Haosul politic din teritoriile palestiniene este speculat de poliţia israeliană, care l-a arestat, miercuri, în estul Ierusalimului, pe liderul Miscarii Islamice Arabe Israeliene, Raed Salah, acuzat de instigare la violenţă.
Suedia - Interceptarea convorbirilor
Un amplu program de interceptare a comunicaţiilor a fost elaborat de Guvernul suedez pentru a lupta împotriva unei ameninţări externe, ceea ce a generat polemici în Suedia, unde criticii susţin că se profilează un stat de tip "Big Brother". Proiectul de lege, ce va fi prezentat astăzi Parlamentului de guvernul de centru-dreapta al premierului Fredrik Reinfeldt, ar permite Agenţiei pentru Comunicaţii Militare să îşi lărgească considerabil cîmpul de acţiune, dîndu-i posibilitatea de interceptare a tuturor comunicaţiilor, prin telefon sau Internet, provenite din afara sau din interiorul Suediei. Dacă proiectul de lege este adoptat, va intra în vigoare la 1 iulie. Pentru atenuarea criticilor, Guvernul ar putea amenda proiectul propunînd înfiinţarea unui consiliu special pentru protejarea libertăţilor individuale.
Taiwan - Nemulţumirea Chinei
Taiwanul a testat o rachetă cu rază medie de acţiune ce poate atinge provinciile chineze Shanghai sau Hong Kong.
La testarea rachetei, care a avut loc în luna februarie, a asistat chiar preşedintele Taiwanului, Chen Shui-bian. Rachetele au raze de actiune de circa 1.000 de kilometri, astfel ca pot atinge regiuni din estul şi sudul Chinei. Guvernul de la Taipei a refuzat să confirme informaţiile din presă, ce intervin pe fondul tensiunilor dintre Beijing şi Taipei referitoare la statutul insulei, independenţa de facto din 1949.
Rusia - Investiţie de un miliard de dolari
Grupul rus Gazprom, care deţine monopolul la exportul de gaze naturale din Rusia, va aloca, în acest an, suma record de un miliard de dolari pentru operaţiunile de explorare a zăcămintelor din Peninsula Yamal, în condiţiile scăderii producţiei din Siberia. Acţionarii minoritari şi Agenţia Internaţională pentru Energie au criticat Gazprom, în mod repetat, pentru că investeşte insuficient în producţia de gaze naturale şi se concentrează asupra achiziţiilor.