Marea Britanie - Ninsorile abundente
Căderi masive de zăpadă au afectat traficul auto şi feroviar în unele zone din Anglia şi Ţara Galilor, iar aeroporturile Luton, Stansted, Cardiff, Bristol şi Birmingham şi-au întrerupt activitatea. Meteorologii au anunţat că ninsorile vor continua. Ninsorile înregistrate joi şi în Belgia şi Olanda au perturbat circulaţia rutieră şi feroviară, provocînd întîrzieri pe aeroportul din Bruxelles şi închiderea unor piste pe aeroportul Schiphol din Amsterdam.
China - Memorandum în domeniul nuclear
Coreea de Nord şi Statele Unite au semnat un memorandum la Berlin, luna trecută, potrivit căruia regimul de la Phenian a decis să adopte măsuri pentru închiderea unui reactor nuclear în schimbul unor ajutoare. Negocierile multilaterale care încearcă să convingă oficialii de la Phenian să abandoneze programul nuclear au început, joi, la Beijing. Memorandumul a fost semnat de trimisul american Christopher Hill şi de omologul său nord-creean, Kim Kye-gwan, atunci cînd s-au întîlnit la Berlin, în luna ianuarie. Documentul cere părţii nord-coreene să adopte o serie de măsuri în vederea închiderii, în viitoarele săptămîni, a reactorului său nuclear de la Yongbyon şi acceptării inspecţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. În schimb, Statele Unite au anunţat că vor susţine furnizarea de ajutor energetic şi umanitar, deşi nu au fost oferite detalii în privinţa cuantumului şi naturii acestuia.
Rusia - Expulzare
Un oficial din cadrul Ministerului norvegian al Apărării a fost expulzat din Rusia. Presa norvegiană a dezvăluit că oficialul din domeniul apărării, Ingjerd Kroken, s-a deplasat în Rusia în calitate de membru al unei delegaţii ce evaluează un proiect finanţat de Norvegia şi care vizează dezasamblarea submarinelor nucleare din Peninsula Kola.
Polonia - Condamnarea unui spion
Curtea Supremă Militară l-a condamnat, joi, în ultimă instanţă, pe un fost ofiţer polonez al serviciilor speciale la doi ani şi jumătate de închisoare şi retrogradare în grad militar pentru spionaj în profitul Statelor Unite. Locotenent-colonelul identificat sub numele Zbigniew Sz., colaborator al serviciilor de informaţii militare poloneze, a fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare, în 2004, fiind ulterior achitat în apel, în octombrie 2006. Ofiţerul a fost demascat de serviciile secrete poloneze în 1996, ca spion care a lucrat pentru Statele Unite. Zbigniew Sz. a plecat, ulterior, din Polonia în Statele Unite, reîntorcîndu-se în ţara natală abia în 2003. Cazul a fost dezvăluit de presă în 1999, anul aderării Poloniei, fost stat aflat sub influenţă sovietică, la NATO.
Statele Unite - Fără abuzuri
O anchetă militară nu a descoperit nicio dovadă privind comiterea unor abuzuri asupra deţinuţilor de la Guantanamo, după ce mai mulţi paznici au declarat că i-ar fi agresat fizic pe suspecţii de terorism. Comandamentul de Sud al Armatei americane, în atribuţiile căruia figurează şi supravegherea bazei de la Guantanamo, a ordonat, în luna octombrie, lansarea unei anchete, după ce un jurist din cadrul corpului puşcaşilor marini a raportat superiorilor că mai mulţi gardieni de la baza militară din Cuba s-au lăudat într-un bar că îi agresează în mod regulat pe presupuşii militanţi al-Qaida şi Taliban. Ofiţerii americani care au coordonat ancheta nu au discutat cu deţinuţii, dar au intervievat o serie de militari suspectaţi de comportament agresiv şi mai mulţi martori, inclusiv personalul medical şi a examinat fişele de post ale paznicilor şi situaţiile în care aceştia au interacţionat cu deţinuţii.
Spania - Măsuri de securitate sporite
Capitala provinciei Andaluzia, Sevilla, a fost plasată sub condiţii stricte de supraveghere poliţienească şi militară, în timpul reuniunii miniştrilor Apărării din ţările membre NATO, care se desfăşoară joi şi vineri. Circa 2.000 de agenţi ai poliţiei naţionale spaniole şi 2.000 de membri ai gărzii civile, alături de circa 600 de poliţişti municipali şi cîteva sute de agenţi ai firmelor private de pază şi protecţie au fost desfăşuraţi în oraş. În paralel, mai multe avioane de supraveghere aeriană AWACS ale NATO au fost desfăşurate în regiune, pentru supravegherea spaţiului aerian.
Iran - Identificarea spionilor
Iranul a identificat 100 de spioni ce încercau să furnizeze informaţii militare şi politice Statelor Unite şi Israelului. Aceste persoane au legături directe cu Statele Unite şi Israelul, cu CIA şi Mossad şi încercau să obţină acces la informaţii politice şi militare, operînd în regiunile de frontieră ale Iranului.
Afganistan - Noi victime
Doi presupuşi luptători Taliban au fost ucişi şi trei soldaţi ai coaliţiei au fost răniţi, în timpul unei confruntări ce a avut loc joi, în sud-estul Afganistanului. Un grup de insurgenţi a atacat cu arme automate şi cu rachete un convoi al coaliţiei, în districtul Mizan, din provincia Zabul, determinînd riposta militarilor. Pe de altă parte, opt presupuşi militanţi Taliban, suspectaţi de implicare în atentate şi asasinate, inclusiv în uciderea a doi lideri religioşi, au fost arestaţi în ultimele trei zile în apropiere de Kandahar în sudul ţării de către forţele afgane.
Statele Unite - Inculpări
Cinci cetăţeni americani implicaţi în procesul de reconstrucţie a Irakului, printre care trei ofiţeri superiori, sînt inculpaţi pentru asociere în cadrul unei vaste reţele de spălare de bani şi administrare de contracte fictive. Autoritatea Provizorie a Coaliţiei a fost înfiinţată de Statele Unite şi alte state ale coaliţiei după invadarea Irakului în martie 2003. Instituţia a fost desfiinţată în iunie 2004 cînd forţele coaliţiei au transferat controlul autorităţilor irakiene.
Elveţia - Dreptul de a face afaceri cu iranienii
Băncile elveţiene şi-au afirmat dreptul de a face afaceri cu iranienii, în pofida presiunilor internaţionale sporite de a întrerupe legăturile cu Iranul. Preşedintele Asociaţiei Bancherilor Elveţieni, Pierre Mirabaud, a declarat că este important să se facă o diferenţiere între unele guverne şi oamenii care trăiesc în statele conduse de acestea. Multe bănci importante au încetat tranzacţiile cu Iranul, în ultimul an, la presiunea Statelor Unite, care contestă programul nuclear iranian. Elveţia este lider mondial în domeniul administrării averilor private, atrăgînd 28% din totalul activelor de 5.900 de miliarde de dolari deţinute în străinătate de clienţi.