Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Februarie 2007 / 00:00 575 accesări

Marea Britanie - Demisia imediată a premierului

Majoritatea cetăţenilor britanici doresc ca premierul Tony Blair să îşi prezinte demisia acum, relevă un sondaj de opinie dat publicităţii duminică, pe fondul interogării liderului laburist în ancheta despre acceptarea de fonduri ilegale. Blair, care intenţionează să îşi prezinte demisia peste cîteva luni, a fost interogat de poliţie pentru a doua oară în decurs de o lună, într-un caz în care unii consilieri ai săi au fost arestaţi. Sondajul arată că 56% dintre britanici doresc demisia imediată a premierului. Demisia este cerută chiar şi de 43% dintre alegătorii cu simpatii laburiste. Premierul a refuzat să fixeze o dată clară pînă la care îşi va prezenta demisia, dar majoritatea politicienilor se aşteaptă să fie înlocuit în iulie, de Gordon Brown, actualul ministru de Finanţe. De altfel, 66% dintre persoanele intervievate cred că biroul premierului a încercat să ascundă dovezile despre acceptarea fondurilor ilegale.

Rusia - Pescari salvaţi

442 de pescari ruşi, mulţi în stare avansată de ebrietate, au fost salvaţi de pe o banchiză plutitoare, care s-a desprins brusc de Insula Sahalin. La operaţiunile de salvare au luat parte trei elicoptere, şase bărci pneumatice şi 93 de marinari. Niciun pescar nu a fost rănit. Oamenii pescuiau la copcă, la ţărm, cînd un enorm bloc de gheaţă s-a desprins din cauza rafalelor puternice de vînt şi a început să plutească în derivă.

Columbia - Tragedie în mină

O explozie de gaze a provocat moartea a 32 de mineri, sîmbătă, într-o mină din nord-estul Columbiei, 22 de cadavre fiind deja recuperate. Explozia s-a produs în mina din La Preciosa şi pare să fi fost provocată de o concentraţie puternică de monoxid de metan.

Chile - Incendiu mortal

Zece turişti au fost ucişi de flăcările unui incendiu izbucnit într-un hotel din oraşul chilian Punta Arenas. Dintre supravieţuitori, şase au fost răniţi. Victimele sînt patru argentinieni, patru germani şi doi olandezi. În momentul declanşării incendiului, în hotel se aflau 21 de turişti. Corpurile celor zece au fost găsite de pompieri sub dărîmături, după stingerea incendiului. Cauza acestuia nu a fost încă descoperită.

Marea Britanie - Coliziune navală

Un vas de pasageri cu 294 de persoane la bord a intrat în coliziune cu un cargou, pe rîul Mersey din Marea Britanie. Accidentul a avut loc la intrarea în portul britanic Liverpool. Potrivit pazei de coastă, nimeni nu a fost rănit. Feribotul plecase din Liverpool şi se îndrepta spre insula Man din Marea Irlandei.

Turcia - Premierul turc, vizat de al-Qaida

O celulă turcă a reţelei teroriste al-Qaida, dezmembrată de poliţie, plănuia un atentat împotriva premierului turc, Recep Tayyip Erdogan. Poliţia a arestat o serie de persoane suspectate, în cursul unei operaţiuni desfăşurate simultan în şapte provincii ale ţării. Autorităţile au descoperit că suspecţii dispuneau de un sistem perfecţionat pentru a intercepta conversaţiile gărzilor de corp ale premierului. Politia a confiscat de la suspecţi arme, acte false şi dispozitive de ascultare a telefoanelor.

Coreea de Nord - Petrol în schimb

Coreea de Nord a formulat, ca o condiţie în schimbul închiderii reactorului său nuclear de la Yongbyon, livrarea anuală a peste 500.000 de tone de petrol. Această cantitate de petrol solicitată de Phenian este mai mare decît cea cerută de regimul comunist în acordul precedent, semnat în 1994. Cererea a fost prezentată săptămîna trecută, în timpul discuţiilor la care au participant oficiali nord-coreeni alături de experţi americani pe probleme nucleare. Pe data de 8 februarie este programată, la Beijing, o nouă rundă de negocieri în şase părţi, Statele Unite, China, Japonia, Rusia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, menite să convingă regimul de la Phenian să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

Iran - Vizită la centrala nucleară iraniană

O delegaţie compusă din mai mulţi ambasadori ai ţărilor membre ale Mişcării de Nealiniere şi ale Ligii Arabe au sosit, sîmbătă, la uzina de conversie de la Ispahan, în condiţiile în care Iranul este aşteptat să facă, în curînd, un anunţ important referitor la programul său nuclear. Uzina de conversie a uraniului de la Ispahan produce tetrafluorură de uraniu şi hexafluorură de uraniu, folosite ulterior în uzina de îmbogăţire de la Natanz, pentru a se obţine uraniu îmbogăţit. Consiliul de Securitate ONU a cerut, în rezoluţia sa din 23 decembrie, suspendarea activităţilor de conversie şi îmbogăţire a uraniului, dar Teheranul a refuzat să dea curs cererii.

Afganistan - Statele Unite preiau comanda

Statele Unite, care şi-au dublat efectivele în Afganistan, preiau comanda contingentului de 33.000 de militari NATO din această ţară, în contextul pericolului unei ofensive de primăvară a rebelilor talibani. Anul trecut a fost unul dintre cei mai sîngeroşi de cînd trupele americane au înlăturat de la putere regimul taliban, la sfîrşitul anului 2001. Bilanţul din 2006 se ridică la 4.000 de morţi, inclusiv 170 de militari străini ucişi în confruntările din sudul şi estul ţării, la frontiera cu Pakistanul. De curînd, Statele Unite şi-au sporit efectivele din Afganistan cu 2.500 de militari. De altfel, Washingtonul a cerut aliaţilor săi să contribuie cu mai mulţi militari la operaţiunile din Afganistan, însă pînă în prezent, doar Marea Britanie şi Polonia au răspuns solicitărilor. Săptămîna trecută, talibanii au avertizat că 2007 va fi cel mai sîngeros an pentru trupele străine din Afganistan, 2.000 de terorişti kamikaze fiind pregătiţi pentru operaţiunile din primăvară.



12