EGIPT
Tragedie rutieră
Vineri, 33 de egipteni au murit şi alte 41 de persoane au fost rănite, între care şi străini, în coliziunea dintre două autocare, produsă în apropiere de staţiunea balneară Sharm el-Sheikh, în peninsula Sinai. Printre răniţi figurează o ucraineancă, doi saudiţi, o femeie şi un copil, precum şi un yemenit, a precizat un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii. Cele două autocare, primul venind de la Cairo, al doilea de la Sharm el-Sheikh, au intrat în coliziune vineri dimineaţă, la 50 de kilometri de staţiunea balneară, în sudul peninsulei Sinai. Accidentele de circulaţie sunt frecvente în Egipt, unde drumurile sunt în stare proastă şi regulile de circulaţie nu sunt respectate întotdeauna.
GERMANIA
A început procesul canibalului din Dresda
În Germania a început procesul unui fost poliţist, acuzat că a ucis un bărbat pe care l-a cunoscut pe un site dedicat celor interesaţi de canibalism. Potrivit procurorilor, poliţistul în vârstă de 56 de ani a ucis un om de 59 de ani, i-a tăiat trupul în bucăţi şi l-a îngropat în grădina casei. Crima s-a petrecut în noiembrie anul trecut. Presa a scris că fostul poliţist ar fi mâncat bucăţi din victima sa, însă procurorii nu au dat informaţii în acest sens. Iniţial, bărbatul şi-a recunoscut crima în faţa anchetatorilor, apoi şi-a retras declaraţiile. Dacă va fi găsit vinovat pentru crimă şi profanare, fostul poliţist poate fi condamnat la 15 ani de închisoare.
CONGO
Epidemie letală
13 persoane au murit de un tip nedeterminat de febră hemoragică, începând cu 11 august, în nord-vestul Republicii Democratice Congo, ţară în care a fost descoperit virusul Ebola, ce a provocat peste 1.300 de morţi în Africa de Vest, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Circa 80 de persoane care au fost în contact cu bolnavii decedaţi sunt urmărite la domiciliu, la Boende Moke, Lokolia, Watsikengo şi Lokula, localităţi situate în nord-vest. Ele vor fi supravegheate zilnic, timp de 21 de zile. În caz de febră, diaree, vărsături sau orice formă de hemoragie, ele vor fi duse în centre de sănătate. Au fost prelevate probe şi acestea vor fi analizate de Institutul Naţional de Cercetare Biomedicală (INCB), precum şi de laboratorul din Franceville, în Gabon, pentru a stabili originea exactă a bolii. "Ar trebui să avem rezultatele în şapte zile", a declarat ministrul. În plus, un sistem de îngrijiri gratuite a fost pus în aplicare şi un centru de preluare a pacienţilor a fost amenajat la Lokolia, săptămâna trecută. Prima victimă a febrei hemoragice a fost o femeie însărcinată şi alte 12 persoane au decedat după ce au intrat în contact cu ea, în timp ce era bolnavă sau după ce a decedat. Cinci membri ai personalului medical au murit, dintre care un medic, două infirmiere, un medic specialist în igienă şi un îngrijitor. Celelalte victime sunt rude sau oameni din sat care au participat la înmormântare.
DANEMARCA
Vandalism la o şcoală evreiască
Geamurile unei şcoli evreieşti din Copenhaga au fost sparte de persoane rămase neidentificate, iar pe zidurile instituţiei de învăţământ au fost inscripţionate mesaje antisemite referitoare la conflictul din Fâşia Gaza. Înfiinţată în anul 1805, şcoala, care include şi o grădiniţă, se prezintă ca fiind a doua cea mai veche instituţie educaţională evreiască din lume care încă îşi desfăşoară activitatea.
ITALIA
Compensații pentru... vreme rea
Hoteluri şi staţiuni aflate în zona de coastă din nordul Italiei, o regiune afectată de intemperii, au adoptat o inovaţie în încercarea de a salva industria turistică în această vară, compensându-i pe turişti pentru vremea rea. Vara a fost dezastruoasă pentru multe oraşe de pe litoralul italian, Toscana fiind afectată de cea mai ploioasă perioadă din istoria recentă, iar la Genova a avut loc o tornadă. În contextul în care vara se apropie de sfârşit, proprietarii de hoteluri, staţiuni şi autorităţile locale devin tot mai creativi. Unele hoteluri din Lignano Sabbiadoro, în regiunea Friuli-Venezia Giulia, le oferă un discount de 50% pe noapte pentru fiecare zi cu vreme rea turiştilor care rezervă cel puţin trei nopţi de cazare, iar în ultima zi a sejurului nu li se cere să plătească pentru şezlong ori umbrelă. În zona plăjii Jesolo Lido, la Veneţia, turiştii pot plăti o... asigurare de ploaie. Cei care plătesc online nu se mai pot plânge. Este suficient să achite un euro în plus şi sunt asiguraţi împotriva vremii nefavorabile. Însă nu toate hotelurile sunt de acord să le ofere oaspeţilor stimulente financiare.
Totuși, și turiștii au obligații, nu doar drepturi. O turistă daneză a fost amendată cu 600 de euro pentru că a aruncat un chiştoc pe o plajă din Sardinia, relatează site-ul TheLocal.it, care-i îndeamnă pe turişti să fie mai atenţi când vizitează alte ţări. Daneza a fost surprinsă de un poliţist aruncându-şi ţigareta pe o plajă la Alghero, în nord-vestul Sardiniei. Femeia ar fi protestat, dar ulterior şi-a recunoscut fapta şi şi-a cerut scuze, potrivit postului Rai. Autorităţile de la Alghero au intensificat controalele pe plaje, în august, alţi turişti riscând să fie amendaţi pentru că fac mizerie. Mucurile de ţigară sunt considerate unele dintre cele mai poluante reziduuri, având nevoie de aproximativ 200 de ani pentru a se descompune, potrivit Rai News. Turiştii sunt vizaţi de autorităţile italiene pentru tot felul de abateri. În Sicilia, autorităţile au început să aplice amenzi de 500 de euro străinilor care încearcă să fure bucăţi din faimoasa stâncă Scala dei Turchi (Scara turcilor), după o serie de furturi de roci de un alb strălucitor din această formaţiune stâncoasă. Dar Sicilia nu este singurul loc din Italia în care turiştii se comportă în acest fel. La începutul anului, un turist canadian a fost surprins, la Roma, cu un fragment din Colosseum în rucsac. De asemenea, unii turişti au fost surprinşi distrugând monumente antice - inclusiv Colosseumul şi Ponte Vecchio de la Veneţia - sau statui.
VENEZUELA
Amprentarea cetăţenilor la magazine
Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a ordonat introducerea unor sisteme de amprentare în magazine, pentru a combate contrabanda cu alimente spre Columbia. Maduro a afirmat că, prin introducerea sistemelor de amprentare, cetăţenii vor fi descurajaţi să cumpere mai multe dintre produsele aflate în raftul magazinelor. Opoziţia de la Caracas a respins însă iniţiativa preşedintelui, afirmând că Poliţia îi va trata drept hoţi pe toţi locuitorii Venezuelei. În plus, criticii iniţiativei susţin că amprentarea consumatorilor reprezintă o încălcare a vieţii private şi o raţionalizare a produselor de bază. Potrivit autorităţilor de la Caracas, peste 40% dintre produsele de bază destinate pieţei interne din Venezuela se regăsesc în contrabanda spre Columbia, unde sunt vândute la preţuri mult mai mari. Iniţiativa preşedintelui Nicolas Maduro intervine în condiţiile în care opoziţia critică autorităţile de la Caracas pentru criza economică cu care se confruntă ţara. De altfel, manifestaţii ample au avut loc în ianuarie, în Venezuela, împotriva situaţiei economice. De asemenea, Venezuela a lansat, la începutul acestei luni, o amplă operaţiune împotriva acţiunilor de contrabandă la frontiera cu Columbia, unde a desfăşurat 17.000 de soldaţi.