ITALIA
Româncă împuşcată de soţul italian
Un italian în vârstă de 49 de ani şi-a împuşcat soţia, o româncă de 39 de ani, pe o plajă din centrul Italiei, femeia fiind în stare critică în urma incidentului care este rezultatul unei crize de gelozie, informează site-ul ziarului ”La Nazione”. Cei doi soţi erau certaţi şi au mers în vacanţă la Marea Adriatică, în staţiunea Marina Palmense, situată în apropierea oraşului Fermo. Într-o scenă de gelozie, italianul Roberto P., în vârstă de 49 de ani, a scos un pistol şi a tras mai multe focuri de armă spre soţia sa, românca Adela Mihaela B., în vârstă de 39 de ani. Incidentul a avut loc duminică seară, în campingul Spinnaker din staţiunea Marina Palmense. Autorităţile au fost alertate de un alt turist, care a asistat la incident. Românca a fost transportată în stare critică la secţia de urgenţe a Spitalului din Fermo, după care a fost transferată la Spitalul Torrette din Ancona, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Carabinierii italieni au declanşat o anchetă în acest caz, iar autorul agresiunii a fost arestat preventiv.
FRANȚA
Prinț saudit jefuit
Coloana oficială a unui prinţ saudit a fost atacată duminică seara, la Paris, de un comando înarmat, care a furat 250.000 de euro şi a fugit, a anunţat, ieri, o sursă din cadrul Poliţiei. Coloana formată din mai multe maşini, care se îndrepta către aeroportul Bourget, situat la 15 kilometri nord de capitala franceză, a fost atacată între orele 21.00 şi 22.00, la ieşirea din Paris. Prejudiciul declarat este de 250.000 de euro, a anunţat o sursă din cadrul Poliţiei. În urma atacului, nimeni nu a fost rănit. Agresorii, înarmaţi cu puşti de asalt de tip Kalaşnikov, au furat şi documente sensibile. Convoiul plecase de la ambasada Arabiei Saudite, potrivit posturilor de radio RMC şi Europe 1. Maşina jefuită era un vehicul aparţinând serviciului administrativ. Aceasta a fost furată şi găsită apoi.
RUSIA
Focuri de armă asupra ambasadei Turciei
Un bărbat înarmat, aparent de origine armeană, a tras focuri de armă asupra ambasadei Turciei la Moscova, ieri dimineaţă, fără a ucide sau răni pe cineva. Atacatorul a fost arestat. Ambasada Turciei nu a putut fi contactată imediat. Conform cotidianului ”Moskovski Komsoleţ”, atacatorul este un antreprenor de origine armeană, în vârstă de 43 de ani, care viza blazonul Turciei ce decorează clădirea ambasadei. Turcia şi Armenia nu întreţin relaţii diplomatice, din cauza diferendului privind caracterul de genocid al deportărilor armenilor sub imperiul otoman, din 1915. Un demers de reconciliere între cele două ţări, lansat în 2009, a rămas fără efect.
SUA
Împuşcat de şase ori
Michael Brown, tânărul de culoare împuşcat mortal de un poliţist în oraşul Ferguson din Missouri, a fost lovit de cel puţin şase gloanţe, iar două au fost trase în cap, potrivit rezultatelor preliminare ale unei autopsii date publicităţii ieri. Unul dintre gloanţe a intrat în vârful craniului, ceea ce sugerează că tânărul se aplecase când a fost împuşcat, potrivit rezultatelor autopsiei realizate de fostul medic legist al oraşului New York, Michael Baden. Toate gloanţele au fost trase din faţă, a adăugat medicul legist în vârstă de 80 de ani. De asemenea, raportul preliminar arată că patru gloanţe s-au oprit în braţul drept şi două în craniul adolescentului. Michael Brown, în vârstă de 18 ani, a fost ucis la 9 august, de un poliţist, în timp ce mergea pe stradă, fără să fi fost înarmat. Potrivit Poliţiei, Michael Brown a fost ucis după ce a agresat un poliţist şi a încercat să-l dezarmeze. Moartea tânărului de culoare a provocat revolte fără precedent în micul oraş din Missouri, unde au fost instaurate, începând de sâmbătă, restricţii de circulaţie. După încă o noapte tensionată, guvernatorul statului Missouri a ordonat ieri dimineaţă intervenţia Gărzii Naţionale. Trei autopsii ale cadavrului lui Michael Brown au fost ordonate - una de către autorităţile locale, care nu au anunţat deocamdată detalii, cealaltă de către familia tânărului şi cea de-a treia, duminică, de către procurorul general Eric Holder.
GRECIA
Școli vandalizate
Partidul grec Pasok, care face parte din Guvernul de coaliţie condus de conservatorul Antonis Samaras, a condamnat, duminică, acţiunile de vandalism comise de neonazişti în două şcoli frecventate de imigranţi în Kokinia, la periferia din sud-vestul Atenei. Persoane necunoscute au provocat pagube importante, sâmbătă seară, în două şcoli publice în care voluntari organizează cursuri de limba greacă pentru imigranţi. Ele au scris sloganuri rasiste pe pereţi şi au furat numeroase obiecte, potrivit Poliţiei. Cel puţin două asasinate şi numeoase violenţe sunt imputate membrilor partidului Zori Aurii. Deputaţi din cadrul formaţiunii au fost inculpaţi pentru participare la o organizaţie criminală. Aproximativ zece dintre ei, inclusiv liderul şi fondatorul partidului, se află în detenţie provizorie în aşteptarea procesului. Agresiuni sunt comise frecvent de către neonazişti la periferia populară din sud-vestul Atenei, în apropiere de portul Pireu.
IRAN
Seism puternic
Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs ieri în vestul Iranului, a anunţat Institutul american de Geofizică USGS. Cutremurul, care a avut loc la 36 de kilometri sud-est de oraşul Abdanan, în apropiere de frontiera irakiană, şi la o adâncime de zece kilometri, s-a produs la ora locală 7.02. Potrivit televiziunii publice, seismul a afectat provincia Ilam, la frontiera cu Irakul, provocând rănirea a numeroase persoane. Din fericire, niciun mort nu a fost semnalat pentru moment, dar există numeroşi răniţi şi multe pagube materiale, au declarat autoritățile. Bilanţul răniţilor se ridică la 250, a declarat ulterior şeful celulei de criză înfiinţate în regiune, unde cel puţin 44 de seisme s-au înregistrat începând de duminică. În oraşul Mour-Mouri, numeroase case şi clădiri publice au fost avariate. Pagube importante au fost de asemenea semnalate în opt sate din regiune. Numeroşi locuitori şi-au petrecut noaptea în afara casei, din cauza cutremurelor mici care au afectat regiunea încă de duminică.
TURCIA
Ambasadorul Germaniei, la raport
Ambasadorul Germaniei în Turcia, Eberhard Pohl, a fost convocat, ieri, la Ministerul de Externe de la Ankara, unde i s-a prezentat o notă de protest în legătură cu presupusele activităţi germane de spionaj. Ambasadorul a fost convocat în legătură cu informaţiile apărute în presa germană. Dacă există o urmă de adevăr în aceste acuzaţii, Germania trebuie să explice această situaţie gravă, a reacţionat Ministerul turc de Externe, catalogând ca inacceptabile acţiunile de spionaj între state aliate. Revista germană ”Der Spiegel” a relatat că serviciile secrete germane au interceptat cel puţin o conversaţie a secretarului de stat american, John Kerry, şi ar monitoriza de câţiva ani Turcia. Potrivit publicaţiei, Guvernul german a aprobat, din 2009 încoace, operaţiuni de spionare a Turciei, partener în cadrul NATO. Obiectivele de spionat sunt actualizate la fiecare patru ani de Guvernul german, dar Turcia ar fi monitorizată şi în prezent, precizează ”Der Spiegel”.
RUSIA
Manifestanţi anti-Putin condamnaţi
Un tribunal din Moscova a condamnat, ieri, patru opozanţi ruşi la pedepse de până la trei ani şi jumătate de închisoare, pentru participarea la tulburare în masă a ordinii publice, cu ocazia unei manifestaţii anti-Putin din mai 2012, a anunţat agenţia Itar-Tass. Aleksei Gaskarov, în vârstă de 29 de ani, şi Aleksandr Margolin, de 42 de ani, au fost condamnaţi la câte trei ani şi jumătate de închisoare, în timp ce Ilia Guşcin, în vârstă de 25 de ani, a fost condamnat la doi ani şi jumătate, în cadrul dosarului Bolotnaia, de la numele pieţei din centrul Moscovei unde a avut loc această manifestaţie împotriva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin. La rândul său, Elena Kohtareva, o pensionară în vârstă de 58 de ani, a fost condamnată la trei ani şi şapte luni cu suspendare. Manifestaţia din 6 mai 2012, în urma căreia aproximativ zece persoane au fost deja condamnate la pedepse cu închisoarea, în timp ce altele îşi aşteaptă încă sentinţa, s-a soldat cu violente confruntări între protestatari şi poliţie, pentru care ambele părţi se acuză reciproc. Dosarul Bolotnaia, considerat emblematic de opoziţie în ceea ce priveşte evoluţiile în urma realegerii lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat prezidenţial, implică în total circa 30 de persoane, urmărite pentru organizarea sau participarea la tulburare în masă a ordinii publice. Majoritatea celor inculpaţi sunt cetăţeni obişnuiţi, care nu aparţin niciunei mişcări politice din Rusia.
ITALIA
Record de precipitaţii
Precipitaţii abundente s-au înregistrat, în iulie, în regiunea italiană Toscana, depăşind un record care data de aproape un secol, temperatura medie fiind, de asemenea, în scădere în această zonă, arată cifre oficiale citate de filiala italiană a publicaţiei ”The Local”. Potrivit serviciului meteorologic din Toscana, în iulie, media precipitaţiilor a fost de 170 mm în această regiune. Zonele cele mai afectate de precipitaţiile abundente au fost Versilia, o localitate situată în apropierea oraşului Lucca, precum şi bazinul râului Serchio. În ambele zone, precipitaţiile au fost la nivelul de 450 mm în luna iulie. Nivelul de precipitaţii a depăşit un record care data din anul 1916. În plus, temperatura medie a scăzut în Toscana, regiune situată în nord-vestul Italiei, ajungând la nivelul de 21,1 grade Celsius, cu două grade mai puţin decât în perioada 1981-2010.
LIBIA
Avioane neidentificate
Avioane neidentificate au survolat, ieri dimineaţă, oraşul Tripoli, în care au fost auzite explozii puternice, au declarat locuitori din capitala libiană, scena unor confruntări armate între miliţii rivale. Postul local de televiziune Libya awalan (Libia mai întâi), apropiat generalului disident Khalifa Haftar, a anunţat că aviaţia militară a bombardat diverse poziţii în apropiere de Tripoli, fără să ofere alte precizări. Generalul Haftar conduce o operaţiune împotriva unor grupări teroriste care fac legea la Benghazi, în est, după îndepărtarea de la putere a regimului Muammar Gaddafi, în 2011. Nicio precizare nu a fost făcută de vreo sursă oficială cu privire la aceste survoluri, în contextul în care miliţii de la Zenten (vest) - naţionalişti care s-ar bucura de susţinerea generalului Haftar - şi miliţii de la Misrata (la est de Tripoli) - apropiate islamiştilor - luptă între ele pentru a obţine controlul asupra unui pod către aeroportul aflat la sud de Tripoli, în prezent sub controlul unor miliţii de la Zenten. Confruntările au scăzut în intensitate, duminică, miliţii de la Misrata anunţând că au preluat controlul asupra podului şi unui cartier general al armatei, o informaţie imposibil de confirmat dintr-o sursă independentă. Libia este devastată de confruntări armate sângeroase între miliţii rivale de la jumătatea lui iulie, determinând Parlamentul ales la 25 iunie să ceară, miercuri, o intervenţie străină pentru protejarea civililor. De la îndepărtarea lui Gaddafi de la putere, autorităţile tranzitorii nu au reuşit să restabilească ordinea şi securitatea în Libia.