COREEA DE NORD
Poziție consolidată pe... bancnotă
Imaginea lui Kim Il-sung a fost îndepărtată de pe bancnota cu cea mai mare valoare din Coreea de Nord, de 5.000 de woni, o acţiune care ar avea ca scop consolidarea poziţiei de lider a nepotului său. Autorităţile nord-coreene au început să înlocuiască bancnotele de 5.000 de woni cu unele noi. Măsura nu reprezintă o redenominare a monedei, de tipul celei implementate în noiembrie 2009, ci este mai degrabă o înlocuire, măsura vizând doar bancnota de 5.000 de woni. Informaţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât noua bancnotă nu mai conţine portretul lui Kim Il-sung, care a fost prezent timp de decenii pe această bancnotă cu cea mai mare valoare din ţară, aflată în prezent în circulaţie. Noua bancnotă are pe faţă imaginea casei din Mankyungdae unde propaganda oficială susţine că s-a născut Kim, iar pe spate imaginea centrului de expoziţie de pe Muntele Myohang. Îndepărtarea portretului „preşedintelui etern” în acest moment este dificil de înţeles, cu atât mai mult cu cât nepotul lui şi actualul lider al ţării, Kim Jong-un, l-a imitat în mod deliberat pe Kim Il-sung încă de la preluarea puterii, în 2011, de la zâmbet, la frizură şi chiar discurs. Totuşi, surse din interiorul Coreei de Nord au declarat că este posibil să fie introdusă în circulaţie bancnota de 10.000 de woni, iar aceasta să conţină portretul lui Kim Il-sung.
MAREA BRITANIE
Oficial guvernamental nemulțumit de... salariu
Un membru al Guvernului britanic a demisionat, argumentând că salariul de parlamentar şi de secretar de stat nu îi permite să îşi întreţină familia. Mark Simmonds, secretar de stat în Ministerul britanic de Externe responsabil de zona Africii, a anunţat că demisionează din Guvern cu efect imediat, urmând să nu mai candideze pentru un nou mandat de parlamentar la următorul scrutin. Mark Simmonds a argumentat că indemnizaţia pentru chirie, în valoare de 27.875 de lire (35.064 de euro), plus alocaţiile speciale de 2.500 de lire (3.150 de euro) pentru fiecare dintre cei trei copii nu îi permit să deţină o locuinţă în zona Westminster. Mark Simmonds câştigă 89.435 de lire anual (112.500 de euro) pentru funcţia de parlamentar şi cea de secretar de stat, iar soţia sa are un salariu anual de 25.000 de lire (31.500 de euro). Argumentele membrului Guvernului au stârnit comentarii pe site-urile de socializare. Numeroşi parlamentari susţin punctul de vedere al colegului lor, în timp ce alegătorii cred că deputaţii au venituri prea mari.
LIBIA
Șeful poliției asasinat
Persoane înarmate şi având feţele acoperite l-au asasinat ieri pe şeful poliţiei din oraşul libian Tripoli, colonelul Mohamed al-Suisi, în contextul anarhiei care predomină în Libia. „Colonelul al-Suisi a fost asasinat de un grup de indivizi neidentificaţi care au deschis focul asupra maşinii lui. Două persoane care îl însoţeau au fost răpite în cursul atacului produs la periferia oraşului Tripoli”, precizează surse oficiale. Colonelul Mohamed al-Suisi participase la reuniunea consiliului municipal din Tajura, o suburbie a oraşului Tripoli, şi se îndrepta spre capitală. Agenţia libiană Lana a confirmat atacul, precizând că şeful poliţiei a murit în drumul spre spital din cauza rănilor produse prin împuşcare. Libia a ajuns într-o situaţie de anarhie din cauza luptelor între miliţii islamiste rivale, izbucnite după înlăturarea regimului Muammar Kadhafi, în anul 2011.
POLONIA
Incendiu la o fermă de curcani
Patru mii de curcani au murit într-un incendiu produs la o fermă din Gorzow Wieklopolski, în vestul Poloniei. Cincisprezece unităţi de pompieri au participat la operaţiunile de stingere a incendiului, în cartierul Baczyna. „Din păcate, nu a fost posibilă evacuarea păsărilor”, a declarat pompierul Bartlomiej Madry, într-un interviu pentru cotidianul „Gazeta Wyborcza”. Incendiul ar fi izbucnit în momentul în care un angajat efectua lucrări de reparaţii la acoperişul clădirii principale. Potrivit lui Bartlomiej Madry, angajatul a încercat să stingă flăcările şi să evacueze curcanii. Bărbatul a suferit arsuri uşoare şi a fost transportat la spital. Ulterior, un pompier a fost de asemenea rănit, dar rănile nu îi pun viaţa în pericol.
MYANMAR
Gafă diplomatică
Secretarul de Stat John Kerry a fost cazat într-un hotel aparţinând unui controversat om de afaceri din Myanmar, aflat pe lista de sancţiuni a SUA, cu ocazia participării la o reuniune a miniştrilor de Externe organizată de Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) în capitala Naypyidaw. Hotelul din capitala Myanmarului este operat de grupul francez Accor, dar este proprietatea omului de afaceri Zaw Zaw, multă vreme considerat un apropiat al regimului militar birman şi care se află în continuare pe lista de sancţiuni a SUA. Alături de Marea Britanie şi alte ţări din Europa, SUA au anulat în 2012 o serie dintre sancţiunile impuse regimului din Myanmar, în condiţiile în care noul Guvern a decis eliberarea prizonierilor politici şi a început un proces de democratizare a ţării. Potrivit „The Wall Strett Journal”, omul de afaceri Zaw Zaw, care conduce grupul Max Myanmar, figurează printre cele aproximativ 200 de companii şi persoane aflate în continuare pe lista de sancţiuni a Trezoreriei americane, menţinută în special pentru legăturile cu militarii care s-au aflat la putere şi a căror influenţă rămâne crescută în ţară. În pofida dezvăluirilor din presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a asigurat că şeful diplomaţiei de la Washington nu a încălcat nicio regulă. Acesta a explicat că legislaţia SUA privind aplicarea sancţiunilor include prevederi speciale în cazul activităţilor legate de călătorii, inclusiv cazarea la hotel.
SUA
Incidente rasiale investigate de FBI
FBI a deschis o anchetă în urma uciderii unui tânăr de culoare, împuşcat de către un poliţist, la Ferguson, în statul Missouri, un incident care a avut loc în circumstanţe controversate şi care a provocat revolte şi mobilizarea comunităţii de culoare. „Poliţia de la nivel federal a lansat o anchetă federală vizând eventuale încălcări ale drepturilor civice, care va completa ancheta poliţiei din comitatul St-Louis”, a declarat pentru AFP Cheryl Mimura, purtătoare de cuvânt a Biroului FBI local. Secretarul american al Justiţiei Eric Holder a anunţat, la rândul său, că incidentul "merită o anchetă completă", care va fi efectuată de către FBI în colaborare cu servicii din cadrul Departamentului Justiţiei.
Revolte au izbucnit, iar magazine au fost jefuite în noaptea de duminică spre luni în acest oraş de la periferia Saint-Louis, după uciderea cu o zi înainte a lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, de către un poliţist. Doi poliţişti au fost răniţi, iar 32 de persoane au fost arestate pentru jefuirea unor magazine. Versiunile despre circumstanţele decesului tânărului diferă. Potrivit unui martor, Michael Brown mergea pe stradă, iar un agent de poliţie s-a luat de el şi a tras asupra adolescentului în timp ce acesta avea mâinile ridicate. Potrivit poliţiei, Michael Brown a fost ucis după ce a agresat un poliţist şi a încercat să-l dezarmeze. Tânărul a fost împuşcat de opt ori. Membrii familiei tânărului a îndemnat la calm luni după-amiaza şi au cerut să i se facă dreptate fiului lor.
JAPONIA
Test pentru avionul invizibil pe radar
Grupul japonez cu activitate în industria grea Mitsubishi Heavy Industries (MHI) va construi împreună cu alte întreprinderi japoneze prototipul unui avion de vânătoare invizibil pe radar, primul zbor de testare fiind prevăzut în ianuarie 2015. În cazul în care acest proiect se va concretiza, acesta va fi primul avion de vânătoare conceput intergal de către Japonia de la sfârşitul anilor '70 - de la crearea avionului de tip Mitsubishi F-1 - şi până în prezent. Consorţiul condus de gigantul MHI încearcă să pună la punct o aeronavă cu performanţe similare celor ale avionului american de tip F-35, pe care Japonia l-a ales la sfârşitul lui 2011 în vederea echipării armatei şi consolidării securităţii ţării într-un context regional de incertitudine şi tensiuni cu Coreea de Nord şi China. Proiectul are o în valoare totală de 39,2 miliarde de yeni, circa 286 de milioane de euro. Ministerul Apărării va proceda ulterior la o serie de teste, pe o perioadă de doi ani, după care se va pronunţa în legătură cu o eventuală comandă la orizontul lui 2019, precizează aceeaşi sursă. Grupul MHI nu a putut să fie contactat imediat pentru a confirma informaţia.