Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Mai 2014 / 00:00 494 accesări

UNGARIA

Eurodeputat suspectat de spionaj

Procurorul general al Ungariei a anunţat că i-a cerut preşedintelui Parlamentului European să ridice imunitatea unui eurodeputat al Jobbik, suspectat de spionaj. Geza Fazekas, purtător de cuvânt al procurorului general, a declarat că Biroul pentru Protecţia Constituţiei a deschis dosar penal împotriva eurodeputatului Bela Kovacs, pentru că acesta ar fi spionat instituţiile europene. Bela Kovacs este acuzat că a conspirat cu regularitate cu diplomaţi ruşi şi că mergea lunar la Moscova. Acesta este căsătorit cu o femeie care are dublă cetăţenie, rusă şi austriacă, şi care ar fi lucrat în trecut pentru KGB. Parchetul maghiar a început o investigaţie în acest caz, iar acuzatul riscă o pedeapsă cuprinsă între doi şi opt ani de închisoare. Acest caz este clasificat şi nu pot fi oferite informaţii suplimentare.

SERBIA

Ploi torenţiale soldate cu victime

O persoană a murit înecată, în apropiere de Belgrad, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale care au provocat importante pagube materiale în Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Peste 500 de persoane au fost evacuate în vestul şi sud-vestul Serbiei, cele mai afectate regiuni în urma inundaţiilor. De asemenea, starea de urgenţă a fost declarată în 18 localităţi, printre care Valjevo, Sabaci, Loznica, Cacak, Ljig şi Gornji Milanovaci. La Belgrad, şcolile au fost închise până la sfârşitul săptămânii. Traficul a fost întrerupt pe principala arteră care leagă capitala Belgrad de sud-vestul ţării şi Muntenegru, din cauza inundaţiilor. Şi traficul feroviar spre Muntenegru şi Niş, în sudul ţării, a fost, de asemenea, suspendat.

În Bosnia-Herţegovina a fost instaurată starea de alertă în numeroase localităţi, în special în centrul şi nord-estul ţării. Oraşele Sarajevo, Bijeljina şi Tuzla au fost afectate de inundaţii. Sute de case sunt izolate sau acoperite de ape. Râul Miljacka, care traversează capitala Sarajevo, a inundat o vastă zonă cu locuinţe şi terenuri agricole. Pompierii şi echipele de salvare au aprovizionat cu alimente şi medicamente familiile care nu-şi pot părăsi locuinţele.

UNGARIA

Consecinţe după furtună

Drumuri blocate de copaci doborâţi de o furtună şi alimentarea cu electricitate întreruptă în urma unor avarii la reţele electrice sunt consecinţele ciclonului mediteranean Yvette. Viteza vântului a depăşit 100 de kilometri pe oră în mai multe localităţi din ţară. Echipele Departamentului pentru situaţii de urgenţă şi localnicii au înălţat diguri din saci de nisip pentru protecţia celor aproximativ 500 de locuinţe aflate pe malurile din sud ale lacului Balaton. Operaţiuni de protecţie au fost lansate şi de-a lungul râului Raba, din vestul Ungariei. Alerta de furtună a fost emisă pentru întreg teritoriul ţării.

LITUANIA

Reducerea preţului la gaze

Grupul rus Gazprom va reduce cu 20% preţul gazelor livrate Lituaniei de la 1 iulie, a anunţat şeful adjunct al departamentului juridic al concernului, Dmitri Handoga. Presa lituaniană relatase anterior, citând surse neoficiale, că preţul gazelor ruseşti ar putea să scadă la 370 de dolari pe mia de metri cubi. Premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a anunţat la începutul lunii mai că Lituania a ajuns la un acord cu gigantul Gazprom, dar fără să ofere cifre exacte. Potrivit acestuia, noul preţ va fi valabil începând cu 1 iulie, până la expirarea contractului actual, la 31 decembrie 2015. Lituania a purtat negocieri cu Gazprom timp de aproape un an în legătură cu preţul la livrările de gaze ruseşti, costurile tranzitului de gaze în regiunea rusă Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei şi aplicarea celui de-al treilea pachet energetic european, ce prevede vânzarea de către Gazprom a acţiunilor sale în cadrul operatorului lituanian de transport al gazelor naturale Amber Grid, în care statul lituanian deţine 17,7%, compania rusă 37,06% şi germanii de E.ON Ruhrgas 38,9%.

BANGLADESH

Naufragiu

Un feribot având la bord circa 200 de persoane s-a scufundat pe un fluviu din Bangladesh, în apropierea capitalei, Dhaka. Echipele de intervenţie au recuperat deja corpurile a şase persoane. Feribotul „M.V. Miraj-4“ s-a scufundat pe fluviul Meghna, în zona Rasulpur Munshiganj, la 30 de kilometri de Dhaka. Nava circula pe traseul Dhaka - Shariatpur, iar accidentul a fost favorizat de condiţiile meteo nefavorabile.

COREEA DE SUD

Viraj brusc, fatal

O schimbare bruscă de direcţie a fost cauza destabilizării şi scufundării feribotului sud-coreean „Sewol“ cu o lună în urmă, accident ce a provocat, conform ultimului bilanţ, moartea a 304 pasageri, majoritatea liceeni aflaţi într-o excursie şcolară. Conform raportului prezentat de autorităţi, nava a efectuat un viraj brusc de 15 grade, manevră ce a condus la înclinarea pronunţată urmată de răsturnarea pe o parte. Aceasta era, de altfel, şi ipoteza considerată cea mai probabilă înaintea prezentării rezultatelor preliminare ale anchetei. Se presupune că, din cauza virajului brusc, încărcătura s-ar fi deplasat, provocând dezechilibrarea feribotului, iar echipajul nu a reuşit să-l readucă în poziţia corectă pentru că vasul era încărcat peste capacitatea maximă admisă şi, în plus, nu avea apă de balast ce ar fi putut fi folosită pentru reechilibrare. Potrivit unui membru al echipei ce investighează accidentul, căpitanul şi ceilalţi membri ai echipajului ştiau că nava este instabilă şi că trebuiau să evite schimbările bruşte de direcţie. Dar tot în raportul preliminar se menţionează că, în momentul producerii accidentului, la cârma navei nu se afla căpitanul, ci un ofiţer de rang inferior împreună cu un timonier. Publicarea acestui raport provizoriu survine după ce căpitanul şi alţi 14 membri ai echipajului au fost puşi oficial sub acuzare, întrucât nu au dat la timp ordinul de evacuare a navei şi au abandonat-o deşi la bord încă se mai aflau pasageri.



12