Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Mai 2014 / 00:00 525 accesări

ITALIA

Funeraliile româncei ucise la Florenţa

Românca de 26 de ani ucisă pe 5 mai, în oraşul italian Florenţa, a fost înmormântată ieri, la funeralii participând, alături de rude, alte aproximativ 100 de persoane, printre care şi primarul din Montesarchio, Franco Damiano. Înmormântarea Andreei Cristina Zamfir a avut loc în cimitirul localităţii Montesarchio, situat în regiunea Campania. “Mulţumim autorităţilor italiene - Poliţiei, carabinierilor, oraşului Florenţa - pentru solidaritatea de care au dat dovadă şi pentru că au reuşit să îl aresteze pe asasin în câteva zile”, a declarat Ion Leontin Cojocea, reprezentantul Centrului pentru asistenţă şi servicii destinate românilor din Italia. Marţi, la Florenţa a avut loc o ceremonie funebră în memoria româncei, la care au participat oficiali italieni şi români.

UNGARIA

Pregătiri pentru furtună

Ciclonul mediteranean Yvette urma să ajungă pe teritoriul Ungariei miercuri seară, cu rafale violente de vânt şi ploi torenţiale. Cea mai mare parte a Ungariei urmează să fie afectată astăzi de ploi, al căror nivel poate atinge în unele zone 50-100 de milimetri. Ploi sunt aşteptate în zone din nordul şi vestul ţării şi vineri. Furtuni sunt preconizate azi, cu rafale de vânt care pot depăşi 100 de kilometri pe oră, în regiuni din vestul ţării. Apele lacului Balaton, cel mai mare lac din Ungaria, ar putea să se reverse în partea de sud a ţării.

SPANIA

Arestări în masă pentru fraudă

Poliţia spaniolă a desfăşurat o operaţiune de amploare, în urma căreia a arestat 740 de persoane pentru fraude prin companii fictive. Alţi peste 1.200 de oameni au fost inculpaţi în acelaşi dosar, în condiţiile în care paguba provocată serviciilor sociale depăşeşte 20 de milioane de euro. Poliţia a anunţat că sunt cercetate 135 de companii care declaraseră că oferă diverse servicii în Madrid, Barcelona, Valencia şi alte oraşe spaniole. În realitate, era vorba de societăţi fără activitate reală, dar care au înscris angajaţi la asigurările sociale, pentru a obţine ilegal ajutoare sau permise de rezidenţă şi muncă. Peste două mii de oameni au beneficiat în acest fel de indemnizaţii de şomaj, iar peste 360 de străini au obţinut ilegal rezidenţa în Spania. Nu se ştie deocamdată dacă printre cei inculpaţi se află şi români.

MAREA BRITANIE

Mai puţini imigranţi

Numărul muncitorilor români şi bulgari din Marea Britanie a scăzut după deschiderea pieţei muncii, la 1 ianuarie, potrivit unor date oficiale care infirmă “afluxul uriaş” aşteptat. În contextul în care 144.000 de români şi bulgari munceau în Marea Britanie în ultimele trei luni din 2013, în perioada ianuarie-martie 2014 se înregistrau 140.000, cu 4.000 de persoane mai puţin, a anunţat Biroul Naţional britanic pentru Statistică. Adjunctul ministrului britanic al Trezoreriei, Danny Alexander, a declarat ieri că datele “dezmint alarmismul UKIP în legătură cu imigraţia”. “Numărul foarte modest de români şi bulgari care vin să muncească în Marea Britanie anul acesta contrastează puternic cu retorica inflamatoare de la începutul anului”, a subliniat oficialul britanic. Guvernul lui David Cameron a anunţat în 2013 înăsprirea accesului imigranţilor la ajutoare sociale şi a pus în discuţie circulaţia liberă în UE, declanşând furia oficialilor de la Bruxelles. Premierul a declarat că intenţionează, în continuare, să-şi atingă obiectivul de reducere a migraţiei nete actuale la mai puţin de 100.000 de persoane, până în 2015. În 2013, acest indicator era de 212.000 persoane.

SIRIA

Morţi în penitenciare

Aproape 850 de deţinuţi au murit în penitenciarele regimului Bashar al-Assad în cursul anului 2014, majoritatea fiind victime ale actelor de tortură sau ale execuţiilor extrajudiciare, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). “Toate aceste persoane şi-au pierdut vieţile ca urmare a actelor de tortură, a execuţiilor sumare, a relelor tratamente, a condiţiilor proaste de detenţie”, explică OSDO, care mai precizează că numărul morţilor ar putea fi mult mai mare, dat fiind că 18.000 de persoane sunt date dispărute. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului este estimat la cel puţin 150.000 de morţi.

AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Extremiştii, catalogaţi drept terorişti

Autoritatea Palestiniană a îndemnat comunitatea internaţională să-i includă pe evreii extremişti, aflaţi la originea unui val de atacuri cu caracter rasist în Cisiordania, în rândul grupărilor teroriste. Solicitări în acest sens au fost adresate ONU, UE, Canadei, Rusiei, dar şi Ligii Arabe sau Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), a anunţat şeful diplomaţiei palestiniene, Riyad al-Malki. Luna trecută, Departamentul de Stat american a deplâns, într-un raport anual privind terorismul, că actele unor extremişti israelieni, în special ale coloniştilor din Cisiordania, împotriva palestinienilor nu au dat curs, în mare parte, unor urmăriri penale. Poliţia israeliană a criticat raportul, apreciind că astfel de incidente nu pot fi comparate cu atacurile sângeroase efectuate de palestinieni. Totodată, atacurile împotriva unor lăcaşuri de cult creştine s-au intensificat în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorarea Bisericii Romano-Catolice din Ţara Sfântă, în contextul apropierii pelerinajului istoric al Papei Francisc, care va avea loc la sfârşitul lunii.

Pe de altă parte, preşedintele israelian, Shimon Peres, a afirmat că speră în reluarea negocierilor de pace între statul evreu şi palestinieni, suspendate în aprilie. Mahmoud Abbas urmează să se întâlnească azi, la Londra, cu secretarul de Stat american, John Kerry, pentru a discuta, potrivit unui oficial palestinian, despre o eventuală reluare a negocierilor cu Israelul.

REPUBLICA CENTRAFRICANĂ

Jurnalistă ucisă

Parchetul din Paris a deschis, miercuri, o anchetă pentru asasinat în legătură cu decesul jurnalistei Camille Lepage, în timpul realizării unui reportaj în Republica Centrafricană, care se confruntă de mai multe luni cu violenţe interetnice. Jurnalist independent, Camille Lepage, de 26 de ani, îi însoţea de două săptămâni pe membrii grupării antibalaka, pentru realizarea unui reportaj. O sursă din Jandarmeria din Bouar, din vestul Republicii Centrafricane, a declarat că tânăra şi-a pierdut viaţa într-o ambuscadă care a provocat zece morţi. Preşedintele Francois Hollande a anunţat marţi seară, într-un comunicat, decesul jurnalistei şi a promis că vor fi depuse toate eforturile pentru elucidarea circumstanţelor în care a avut loc asasinatul şi pentru prinderea atacatorilor. Republica Centrafricană este cuprinsă de haos şi violenţe interetnice, după ce gruparea Seleka, în majoritate musulmană, a preluat puterea pentru scurt timp între martie 2013 şi ianuarie 2014, într-o ţară în care creştinii reprezintă 80% din populaţie.



12