IRAK
Atentate cu maşini-capcană
O serie de atentate cu maşini-capcană a făcut peste 30 de victime în zonele preponderent şiite din capitala irakiană Bagdad, ieri. Atentatele au avut loc în timp ce credincioşii şiiţi celebrau naşterea imamului Ali, cel mai important martir al acestei comunităţi. Prima dintre maşinile-capcană a explodat la primele ore ale dimineţii, ucigând patru persoane şi rănind alte şase în Sadr City. Violenţele s-au extins apoi către estul capitalei irakiene. Potrivit Naţiunilor Unite, 8.868 de oameni au murit în Irak, anul trecut, în violenţe religioase, cel mai mare bilanţ înregistrat din 2007 încoace. Atentatele se produc acum în fiecare zi la Bagdad, dar şi în marile oraşe ale ţării.
TURCIA
Mineri blocaţi în subteran
Cel puţin 20 de mineri au murit, iar câteva sute rămân blocaţi în subteran în urma accidentului produs la o mină din vestul Turciei. Alţi circa 300 de muncitori au rămas blocaţi într-o mină din vestul Turciei, în urma unei explozii. Accidentul a avut loc într-o mină de cărbuni din regiunea Soma, la aproximativ 80 de kilometri nord de oraşul Izmir, în vestul Turciei. Guvernatorul regional, Mehmet Bahattin Atci, a declarat pentru postul NTV că în mină a avut loc o explozie, soldată cu moartea a cel puţin un miner. Alţi patru mineri au fost transportaţi la spital. Deflagraţia a avut loc la doi kilometri în subteran, iar circa 20 de mineri au fost salvaţi de echipele de intervenţie.
SIRIA
Acuzaţii la adresa Occidentului
Organizaţia Human Right Watch (HRW) a afirmat, ieri, că există dovezi solide privind atacuri cu clor comise de către regimul sirian, în trei oraşe, la jumătatea lunii aprilie. Surse din cadrul opoziţiei siriene au acuzat regimul de la Damasc că a desfăşurat mai multe atacuri cu clor, în timp ce televiziunea de stat a afirmat că un atac a fost lansat de insurgenţii din Frontul al-Nosra. Potrivit militanţilor opoziţiei siriene, clorul a fost lansat în barili din elicoptere de care dispune doar regimul de la Damasc. Pe de altă parte, autorităţile de la Damasc au afirmat că Franţa şi Germania vor să le interzică sirienilor care trăiesc în cele două ţări să se prezinte la ambasade pentru a vota în cadrul alegerilor prezidenţiale din ţară. Scrutinul urmează să se desfăşoare la 28 mai în străinătate şi la 3 iunie în Siria şi se va încheia, cel mai probabil, cu realegerea lui Bashar al-Assad în faţa unor candidaţi complet necunoscuţi. În schimb, Franţa a decis arestarea mai multor presupuşi jihadişti care ar fi participat la conflictul din Siria. Aceştia au fost arestaţi ieri, la Strasbourg, de unităţi de elită ale Poliţiei şi Jandarmeriei. Între cinci şi zece persoane au fost reţinute. Guvernul de la Paris a anunţat, la începutul lunii mai, că numărul francezilor care luptă în Siria se ridică la 285.
ARABIA SAUDITĂ
Turneu diplomatic regional
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a sosit ieri la Jeddah, în Arabia Saudită, prima etapă dintr-un turneu regional ce va fi dominat de evoluţiile din Iran şi Sira. Chuck Hagel a avut întâlniri cu oficiali saudiţi, iar astăzi va participa la o reuniune cu miniştrii Apărării din ţările Consiliului de Cooperare al statelor arabe din Golf (CCG). Temele divergente persistă între Washington şi monarhiile sunnite din Golf, reprezentate de Arabia Saudită, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar şi Oman, în special în ceea ce priveşte Iranul, Siria, dar şi Egiptul. Ţările membre CCG se arată îngrijorate în legătură cu efectele acordului interimar semnat în noiembrie între Iran, puternicul rival şiit, şi marile puteri, care vizează îngheţarea programului nuclear iranian, în schimbul relaxării sancţiunilor impuse Iranului. Turneul lui Chuck Hagel se va încheia în Israel, unde va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu omologul său israelian, Moshe Yaalon.
NIGERIA
Căutarea fetelor răpite continuă
Piloţi americani survolează Nigeria, în cadrul unei misiuni de supraveghere şi spionaj, în căutarea celor peste 200 de eleve răpite în luna aprilie de către gruparea islamistă armată Boko Haram. De asemenea, experţi americani „studiază foarte atent” înregistrarea video Boko Haram, obţinută de AFP, în care apar tinere prezentate ca fiind răpite la jumătatea lui aprilie, în nord-estul Nigeriei. În plină mobilizare internaţională pentru salvarea acestor tinere, liderul grupării armate islamiste Boko Haram, Abubakar Shekau, cere, în această înregistrare video, eliberarea unor deţinuţi în schimbul eliberării unor tinere. Regimul nigerian a respins în mod ferm această cerere.