ITALIA
Români morţi pe autostradă
Trei români au murit, ieri dimineaţă, după ce două vehicule în care se aflau, în total, zece români au intrat în coliziune pe o autostradă din nordul Italiei, în apropierea oraşului Padova, anunţă autorităţile italiene, citate de ziarul ”Corriere della Sera”. Accidentul a avut loc în zona de servicii Limenella, pe Autostrada A4, în Villafranca Padovana, la periferia oraşului italian Padova. Un autoturism Mazda în care erau trei femei şi un bărbat, toţi români, a intrat în coliziune cu o autoutilitară aparţinând unui cetăţean suedez, dar în care erau alţi şase români. După coliziunea iniţială, cele două vehicule au fost lovite de un autotren condus de un cetăţean din Senegal. Autoturismul Mazda a luat foc, iar trei români au murit carbonizaţi. O femeie din Mazda a fost scoasă din maşină de şoferul tirului şi este în stare gravă la un spital din Padova. Nu există detalii despre starea celor şase români din autoutilitară. Din cauza accidentului, un segment al Autostrăzii A4 a fost blocat aproximativ şapte ore.
SUA
Tornadă ucigaşă
O tornadă a ucis 35 de oameni în SUA. Cele mai multe pagube au fost înregistrate în statul Mississippi. În imaginile făcute publice de un angajat al unei biserici locale şi preluate de NBC se poate vedea cum vântul puternic face ravagii. Mai mult de jumătate din clădirea bisericii a fost distrusă, iar slujbele au fost ţinute într-o sală de gimnastică. Şi clădirea unei grădiniţe a fost puternic afectată. Tornada a rupt şi mai mulţi copaci, care au căzut peste maşini, avariindu-le.
FRANŢA
Incident la Eurostar
Un tren Eurostar care efectua o cursă Londra - Paris, cu 450 de persoane la bord, a rămas blocat timp de aproape trei ore, în noaptea de miercuri spre joi, în Franţa, în apropiere de oraşul Lille, după ce a lovit un cerb. Pasagerii au sosit la Paris la ora locală 4.30, cu o întârziere de cinci ore şi zece minute faţă de ora programată a sosirii, după ce au schimbat trenul la Lille în cursul nopţii de miercuri spre joi. Trenul a pornit de la Londra, miercuri seara, şi a lovit un cerb pe teritoriul francez. Carenajul locomotivei a fost foarte avariat de coliziune, iar trenul s-a oprit pe calea ferată, la 40 de kilometri de Lille. Compania le-a propus pasagerilor, drept compensaţie, o călătorie dus-întors gratuită şi rambursarea cursei perturbate, a precizat Eurostar.
SUA
Copil de 7 ani, cu heroină la şcoală
Un băiat de 7 ani din Pennsylvania a mers la şcoală cu heroină. Un profesor l-a auzit pe copil lăudându-se unui coleg. Poliţiştii au descoperit că stupefiantele erau ale bunicii băiatului, dependentă de droguri. Totuşi, reprezentanţii şcolii nu au anunţat autorităţile, ci pe părinţii celorlalţi elevi, iar anchetatorii au fost sesizaţi de părinţii îngrijoraţi. Ancheta a avut un final surprinzător: stupefiantele proveneau de la bunica elevului. Femeia de 56 de ani, cunoscută consumatoare de droguri, a fost arestată de poliţişti. Reprezentanţii şcolii nu au vrut să comenteze incidentul.
RUSIA
Pensie de război
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis ieri, prin decret, ca Rusia să le ofere pensie foştilor combatanţi sovietici din Al Doilea Război Mondial apatrizi, care locuiesc în ţările baltice, majoritatea rusofoni. Potrivit decretului, această pensie lunară, cu o valoare între 500 şi 1.000 de ruble (10-20 de euro), vizează veterani, dar şi prizonieri în lagăre de concentrare şi văduvele soldaţilor morţi pe front. Lituania, Letonia şi Estonia, foste teritorii ale URSS, numără minorităţi importante fără cetăţenie, majoritatea rusofoni, care nu pot primi cetăţenie dacă nu stăpânesc limba ţării. Problema minorităţilor în ţările baltice tensionează de mai mulţi ani relaţiile cu Moscova. Ea reapare în timp ce apărarea populaţiei rusofone este motivul invocat de Moscova pentru implicarea în criza ucraineană.
AFGANISTAN
Ofensiva de primăvară
Talibanii afgani au anunţat, ieri, începerea iminentă a ofensivei de primăvară, promiţând o multiplicare a atacurilor, în contextul în care ţara se pregăteşte pentru o perioadă de incertitudine după retragerea, până la sfârşitul lui 2014, a militarilor NATO. Operaţiunea Khaybar, o referire la o victorie a musulmanilor asupra evreilor, în primii ani ai Islamului, va fi lansată luni dimineaţa. Ofensiva de primăvară, care va continua până când ninsorile vor perturba din nou deplasarea insurgenţilor, are loc, anul acesta, în perioada dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale care-l vor desemna pe succesorul lui Hamid Karzai. Operaţiunea Khaybar va viza în principal invadatorii străini şi pe cei care-i susţin, indiferent de numele lor - spioni, militari sau contractanţi civili -, dar şi pe toţi cei care muncesc pentru ei, ca de exemplu interpreţii, se arată în comunicat. Talibanii mai promit că vor ataca oficiali guvernamentali de rang înalt, parlamentari şi magistraţi care-i atacă pe susţinătorii lor în justiţie. Îndepărtaţi de la putere, în 2001, de o coaliţie militară internaţională condusă de SUA, talibanii au declanşat de atunci o insurecţie pe care cei aproximativ 12 ani de prezenţă militară occidentală nu au reuşit să o înăbuşe. Persistenţa violenţelor provoacă îngrijorări, în contextul în care 51.000 de militari din cadrul Forţei Internaţionale NATO în Afganistan (ISAF) vor părăsi ţara până la sfârşitul anului. Forţele americane vor să lase câteva mii de militari în Afganistan, după 2014, pentru a antrena armata afgană şi a lansa operaţiuni antiteroriste, însă menţinerea acestui contingent ţine de intrarea în vigoare a unui tratat bilateral, care pare că va fi semnat abia după alegerea unui nou preşedinte. Talibanii avertizează totodată că menţinerea oricărei prezenţe militare străine pe teritoriul afgan va conduce la confruntări armate.
YEMEN
Ambasada SUA, închisă temporar
SUA au anunţat, miercuri, că îşi închid temporar pentru public ambasada din Yemen, invocând atacuri recente care vizează interesele occidentalilor în această ţară, unde s-a înrădăcinat reţeaua extremistă al-Qaida. Această decizie a fost luată după două zile de la uciderea unui francez în cartierul diplomatic de la Sanaa. Yemenul, unde populaţia este puternic înarmată, iar forţele al-Qaida sunt deosebit de active, este afectat în mod constant de violenţe, în contextul instabilităţii politice.
KOSOVO
Anticipate la 8 iunie
Preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, a convocat, ieri, alegeri legislative anticipate pentru 8 iunie în această fostă provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008. Marţi, premierul Hashim Thaci a cerut convocarea acestui scrutin după ce Parlamentul nu a reuşit să aprobe înfiinţarea unei armate a Kosovo. Miercuri, Parlamentul din Kosovo a aprobat, cu 90 de voturi „pentru“ şi patru „împotrivă“, dizolvarea sa, deschizând calea spre convocarea alegerilor legislative anticipate. Partidul Democratic din Kosovo (PDK) al lui Thaci s-a clasat pe primul loc la precedentele alegeri legislative din 2010, dar cu numai 33 de aleşi din totalul de 120. Acesta guvernează cu ajutorul mai multor formaţiuni mici. Thaci se străduieşte de mai multe luni să obţină aprobarea unui proiect care vizează transformarea Forţei de Securitate a Kosovo, înfiinţată în 2009, într-o veritabilă forţă armată, formată din 5.000 de persoane. El s-a confruntat în Parlament cu opoziţia aleşilor sârbi kosovari, al căror vot favorabil este crucial. Constituţia Kosovo cere ca o astfel de lege să fie aprobată de două treimi dintre parlamentarii kosovari, dar şi de două treimi dintre aleşii minorităţilor. Formată din 100.000 de membri la o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, comunitatea sârbă nu vede cu ochi buni înfiinţarea unei armate kosovare albaneze.