Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Mai 2014 / 00:00 566 accesări

ITALIA

Suspecţi arestaţi

Autorităţile italiene anchetează doi suspecţi în cazul româncei de 26 de ani ucise la Florenţa, cei doi fiind implicaţi în cazuri similare, petrecute în urmă cu câţiva ani, anunţă surse citate de postul public RAI. Unul dintre suspecţi a fost interogat din nou pentru un incident petrecut în martie 2013, când o prostituată italiancă de 46 de ani a fost torturată în mod similar, fiind salvată de carabinieri. Un alt bărbat este suspectat pentru un incident produs în 2006, când o prostituată a fost legată cu o coardă şi a fost violată. Bărbatul a fost judecat şi achitat în 2009. Deocamdată, cei doi nu sunt suspectaţi direct de implicare în cazul româncei omorâte în noaptea de duminică spre luni, la Florenţa. Anchetatorii au stabilit că banda adezivă cu care a fost legată românca înainte de a fi torturată până la moarte este de acelaşi tip cu cea utilizată, din 2006 până în martie 2014, la Spitalul universitar Careggi, cel mai mare din regiunea Toscana şi al treilea din Italia. Unitatea medicală are aproximativ 6.000 de angajaţi şi este vizitată zilnic de peste 15.000 de pacienţi şi rude ale acestora. Cadavrul Andreei Cristina Zamfir, originară din Hunedoara, a fost găsit crucificat la periferia oraşului Florenţa, victima prezentând urme de tortură. Ipoteza analizată de anchetatori este cea a unui criminal în serie, a unui maniac. Potrivit ziarului ”La Repubblica”, femeia se prostitua în zona oraşului Florenţa, fără a fi protejată de vreo grupare de proxenetism. Din această cauză, anchetatorilor le este greu să stabilească locul în care românca a fost abordată de clientul care a omorât-o. În trecut, românca ar fi avut probleme cu drogurile, dar nu a fost condamnată niciodată. Românca a fost cercetată la un moment dat pentru delicte referitoare la imigraţie.

SUA

Incident la Casa Albă

Accesul la Casa Albă a fost interzis marţi, timp de aproximativ o oră, din cauza unei maşini care a încercat să urmărească un convoi oficial în perimetrul de securitate. În convoiul urmărit se aflau fiicele preşedintelui american, Barack Obama, Malia şi Sasha, care se întorceau de la şcoală, a afirmat o sursă, sub protecţia anonimatului. Persoanelor care se aflau în interiorul reşedinţei, inclusiv jurnaliştilor acreditaţi, li s-a interzis să părăsească Casa Albă începând de la 16.40 până în jurul orei 17.40. Potrivit Secret Service, şoferul maşinii a încercat să urmărească convoiul oficial într-un perimetru de securitate la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa Albă. Şoferul maşinii suspecte a fost reţinut de poliţia de la Washington din cadrul Secret Service, a precizat purtătorul de cuvânt al Secret Service, Edwin Donovan. Şoferul a fost identificat sub numele de Mathew Evan Goldstein, în vârstă de 55 de ani.

PAKISTAN

Agent FBI arestat

Un presupus agent al Biroului Federal american de Investigaţii (FBI) a fost arestat în Pakistan, sub acuzaţia că ar fi încercat să urce înarmat la bordul unui avion comercial. Un cetăţean american a fost arestat pe aeroportul din Karachi, după ce în bagajul său au fost găsite un pistol şi 15 gloanţe. Americanul urma să zboare spre Islamabad. Potrivit presei americane, surse oficiale din SUA au declarat că bărbatul este agent FBI şi participa la o misiune în Pakistan. El a fost plasat în arest preventiv până sâmbătă. Ambasada SUA în Pakistan a confirmat arestarea unui cetăţean american, refuzând să dezvăluie identitatea acestuia.

GRECIA

Deputaţi încătuşaţi

Doi deputaţi greci reprezentând partidul neonazist Zori Aurii, aflaţi în arest preventiv pentru apartenenţă la o organizaţie criminală, au fost aduşi ieri în Parlament purtând cătuşe, în cadrul unei noi solicitări de ridicare a imunităţii parlamentare. Giorgos Germenis şi Stathis Boukouras au fost transferaţi de la bordul unei maşini de poliţie la sediul Parlamentului, pentru a se apăra de noua acuzaţie de deţinere ilegală de arme. Celor doi le-au fost scoase cătuşele, departe de ochii presei, înainte de intrarea în sala Adunării Naţionale. Ei fac parte dintr-un grup de şase deputaţi ai partidului Zori Aurii, al cărui lider, Nikolaos Mihaloliakos, se află în arest preventiv de mai multe luni, pentru conducerea şi apartenenţa la o organizaţie criminală. Partid xenofob şi antisemit, Zori Aurii este acuzat de numeroase atacuri împotriva imigranţilor şi a opozanţilor politici, între care şi două asasinate.

TURCIA

Achiziţie de avioane F-35

Turcia a luat decizia de a comanda două avioane de vânătoare F-35 de la grupul aeronautic american Lockheed Martin. ”Au fost comandate deja două avioane F-35, dar există intenţia de cumpărare a 100 de exemplare”, a declarat un oficial turc, sub protecţia anonimatului. Contractul este estimat la 16 miliarde de dolari. Primele două avioane de tip F-35 vor fi livrate Turciei în cursul anului 2015, iar restul de 98, în următorii zece ani. În prezent, armata turcă are avioane de vânătoare de tip F-16.

NIGERIA

Recompensă

Poliţia nigeriană a oferit, ieri, 50 de milioane de naire (215.000 de euro) pentru informaţii care să permită găsirea a 223 de adolescente luate ostatice de grupul islamist înarmat Boko Haram. Câteva zeci dintre ele au reuşit să fugă, dar peste 220 sunt încă în mâinile insurgenţilor, potrivit Poliţiei. Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a ameninţat într-o înregistrare video că le va vinde ca sclave şi le va căsători cu forţa. Difuzarea acestei înregistrări video a îngrozit familiile şi a generat indignare la nivel mondial. Boko Haram, nume care înseamnă ”Educaţia occidentală este un păcat” în hausa, limba cea mai răspândită în nordul Nigeriei, a comis numeroase atacuri mortale în şcoli, licee şi universităţi, în trecut, dar aceste răpiri în masă ale unor adolescente sunt un fapt nou. Departamentul de Stat american a declarat că dispune de informaţii potrivit cărora adolescentele ar fi fost duse în ţări vecine, un ecou al declaraţiilor - neconfirmate - ale unor oficiali locali din Chibok, potrivit cărora captivele ar fi fost vândute ca soţii unor combatanţi islamişti din Camerun şi Ciad. Autorităţile din cele două ţări au dezminţit că liceenele s-ar afla pe teritoriul lor. Gruparea extremistă, care revendică înfiinţarea unui stat islamic în nordul Nigeriei, a provocat moartea a mii de persoane în ţară în ultimii cinci ani.

THAILANDA

Premierul, demis

Premierul thailandez, Yingluck Shinawatra, a fost destituită din funcţie, ieri, de Curtea Constituţională, care a găsit-o vinovată de abuz de putere, o decizie care intensifică şi mai mult criza din această ţară. Yingluck nu mai poate rămâne în postul de premier decât pentru a gestiona afacerile curente, a declarat un judecător din cadrul Curţii, dând citire hotărârii, într-o transmisiune directă la televiziune.

AFRICA DE SUD

Alegeri legislative

Sud-africanii au participat, ieri, la alegeri legislative, în care marele favorit este Congresul Naţional African (ANC), aflat la putere de la victoria istorică a lui Nelson Mandela, în 1994, deşi autoritatea partidului este contestată de revolte aproape zilnice în cartierele sărace. Peste 25,3 milioane de alegători urmează să-i desemneze pe cei 400 de deputaţi, care îl vor alege pe şeful statului la 21 mai. În vârstă de 72 de ani, preşedintele Jacob Zuma are şanse să obţină un al doilea mandat de cinci ani la conducerea ţării. Campania electorală a fost marcată de numeroase incidente în cartierele sărace, unde au avut loc numeroase manifestaţii care s-au transformat, de regulă, în revolte. Manifestanţii au protestat în special faţă de absenţa utilităţilor publice - printre care distribuţia de apă şi electricitate - sau faţă de corupţia reprezentanţilor locali şi au cerut locuri de muncă. Sondajele anticipează o scădere a ANC, cotat cu puţin peste 60%, faţă de cele 65,9% din voturi obţinute la alegerile din 2009. În schimb, opoziţia liberală Alianţa Democratică (DA) este creditată cu puţin peste 20% în intenţiile de vot. Pentru numeroşi sud-africani de culoare, 80% din populaţie, ANC rămâne partidul care i-a eliberat de apartheid. În cei 20 de ani de putere, mişcarea şi-a stabilit, însă, o bază clientelistă solidă.



12