SUA
Incident armat
Patru persoane, inclusiv un copil de 13 ani, au murit, iar alte patru au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul, sâmbătă seară, într-o zonă rezidenţială din statul american Arkansas, informează ”USA Today”. Incidentul armat a avut loc într-o casă din Jonesboro, în comitatul Craighead din Arkansas. Un bărbat a împuşcat şapte persoane, după care s-a sinucis. Un copil de 13 ani şi un bărbat au murit pe loc, iar alte patru persoane - inclusiv doi copii de 8 şi 10 ani - sunt în stare critică. Un alt bărbat a fost găsit mort, ulterior, într-o clădire din apropiere, unde fugise după ce fusese rănit. Presupusul agresor a încercat să fugă cu o maşină, dar a fost găsit mort pe scaunul şoferului, într-o intersecţie. Autorităţile cred că s-a sinucis.
INDIA
Accident feroviar
Cel puţin 18 persoane au murit, iar alte 112 au fost rănite după ce un tren de pasageri a deraiat în vestul Indiei. Potrivit Poliţiei indiene, o locomotivă şi patru vagoane au sărit de pe şine în apropierea gării din Roha, la 110 kilometri sud de Mumbai. Echipele de intervenţie au fost mobilizate pentru scoaterea pasagerilor din vagoane. Accidentele feroviare sunt frecvente în India, care are cea mai vastă reţea de căi ferate din lume. Majoritatea accidentelor au loc din cauza lipsei de întreţinere a reţelei feroviare sau ca urmare a unor erori umane.
KENYA
Atentate
Cel puţin trei persoane au fost ucise şi mai multe rănite, sâmbătă, în două explozii produse în portul kenyan Mombasa. O explozie a avut loc la Reef Hotel, în cartierul Nyari, iar alta s-a produs într-o staţie de autobuz din cartierul Mwembe Tayari, în apropiere de centrul oraşului. Ministerul kenyan de Interne a anunţat că trei persoane au fost ucise şi alte zeci rănite într-o staţie de autobuz, la Mwembe Tayari, după ce o grenadă a explodat în mijlocul mulţimii. El a adăugat că un dispozitiv artizanal a explodat în sau în apropiere de Reef Hotel, însă nu a provocat victime. Mombasa, al doilea oraş al ţării, situat la Oceanul Indian, este locuit de o importantă comunitate musulmană şi reprezintă unul dintre principalele porturi de intrare în Africa de Est. Liniştea oraşului a fost tulburată în ultimele luni de numeroase acte de violenţă şi atentate. Guvernul a lansat o vastă ofensivă împotriva islamiştilor care ar avea legături cu rebelii din Al-Shabaab.
AFGANISTAN
Groapă comună
Bilanţul alunecării de teren produse vineri în nord-estul Afganistanului ar putea ajunge la 2.000 de morţi, anunţă un oficial ONU, în timp ce autorităţile afgane au confirmat moartea a 300 de persoane. Zona în care a avut loc alunecarea de teren, satul Ab-e-Barak din provincia Badahshan, a fost declarată groapă comună, sâmbătă, potrivit guvernatorului regional, Waliullah Adeeb. Zona a fost acoperită de un strat de 40 de metri de mâl şi pietre. Alunecarea de teren a avut loc vineri, pe fondul ploilor torenţiale căzute în ultimele zile.
COREEA DE SUD
Bilanţ tragic
Bilanţul accidentului de feribot produs în Coreea de Sud a ajuns la 242 de morţi, iar 60 de persoane rămân dispărute, anunţă autorităţile sud-coreene citate de CNN. Scafandrii continuă căutările în cabinele feribotului scufundat, în ultimele 24 de ore fiind scoase încă 14 cadavre, informează agenţia semioficială Yonhap. Feribotul s-a scufundat pe 16 aprilie, în timp ce se deplasa din portul Incheon spre insula Jeju, în sud-vestul Coreei de Sud.
SUA
Anchetă
O anchetă se desfăşoară la 55 de universăţi de top din SUA, după o serie de atacuri sexuale în campusuri. Printre universităţile anchetate de Departamentul Educaţiei se află celebrele Harvard şi Princeton. Anchetatorii vor să afle dacă oficialii din campusuri au luat în serios plângerile studentelor, după ce mai multe au fost atacate. Dacă autorităţile vor afla că astfel de cazuri au fost ignorate sau muşamalizate, universităţile ar putea pierde milioane de dolari din fondurile guvernamentale pentru educaţie şi cercetare. Casa Albă a dat publicităţii o înregistrare în care vedete precum Daniel Craig și Benicio del Toro cer tinerilor să ia atitudine împotriva violenţei asupra femeilor.
SLOVENIA
Demisia premierului
Premierul Sloveniei, Alenka Bratusek, a anunţat că astăzi îşi va prezenta demisia, exprimând speranţa că alegeri parlamentare anticipate vor fi organizate în luna iunie. Bratusek sugerase că va demisiona săptămâna trecută, după ce a pierdut conducerea partidului Slovenia Pozitivă (PS) în faţa rivalului ei, Zoran Jankovic, primarul capitalei slovene. Premierul a precizat că principalele formaţiuni politice sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe 22 iunie.
LIBIA
Om de afaceri susţinut de islamişti, premier
Ahmed Miitig, un influent om de afaceri susţinut de formaţiuni islamiste, a fost ales premier al Libiei, primind votul de încredere al Congresului General Naţional (Parlamentul). Vicepreşedintele Parlamentului, Salah Al-Makhzoum, a anunţat că Miitig a fost ales prim-ministru cu 121 de voturi. Rezultatul a fost anunţat după o şedinţă tensionată, fiind contestat de membrii opoziţiei. Libia se confruntă cu o criză politică gravă după înlăturarea de la putere a fostului regim Muammar Gaddafi.
AUSTRALIA
Vârsta de pensionare, la 70 de ani
Guvernul conservator australian vrea să fixeze vârsta legală de pensionare la 70 de ani, începând cu 2035, pentru a compensa fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, o problemă care afectează costurile sociale, a anunţat ministrul australian de Finanţe. Precedentul Guvern laburist preconiza urcarea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani în 2023. Guvernul lui Tony Abbott ia în calcul să meargă mai departe, potrivit lui Joe Hockey. Încă din 1908, bărbaţii ies la pensie la vârsta de 65 de ani în Australia, iar femeile la 60. În cursul următorilor 30 de ani, numărul australienilor de peste 65 de ani se va dubla, iar cel al australienilor de peste 85 de ani se va tripla. Australia are în prezent 23,4 milioane de locuitori şi înregistrează o speranţă de viaţă la naştere de 79 de ani pentru bărbaţi şi de 84 de ani pentru femei.
ELVEŢIA
Posibil referendum
Preşedintele Elveţiei, Didier Burkhalter, s-a declarat favorabil, ieri, organizării în următorii doi ani a unui referendum pe tema relaţiilor ţării cu UE, conform unor interviuri acordate publicaţiilor ”Neue Zürcher Zeitung am Sonntag” şi ”Sonntags Zeitung”. Pe 9 februarie, alegătorii elveţieni s-au pronunţat în proporţie de 50,3% în favoarea unui proiect de limitare a imigraţiei, o situaţie care a afectat relaţiile Elveţiei cu UE. Pe fondul presiunilor, Didier Burkhalter a argumentat că nu încearcă să ignore votul pe tema imigraţiei. ”Caut cea mai bună soluţie pentru Elveţia, nici mai mult, nici mai puţin”, a spus Didier Burkhalter, care este şi ministru de Externe, în această calitate asumând, anul acesta, preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Elveţia a anunţat, miercuri, anularea restricţiilor pe piaţa muncii impuse etapizat, în 2012 şi 2013, cetăţenilor din 25 de state UE, dar dispoziţiile rămân valabile pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Croaţia.
NOUA ZEELANDĂ
Seisme
Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade, urmat de o replică de 6,1, a avut loc duminică seară, în Oceanul Pacific, în apropierea Insulelor Fiji, la nord de Noua Zeelandă, anunţă institutul american de geofizică USGS. Cutremurul de 6,6 grade a avut loc la ora locală 21.15, la 618 kilometri sub pământ. Al doilea seism, de 6,1 grade, a avut loc peste 10 minute, în aceeaşi zonă, la 851 de kilometri sud de Fiji şi la 538 de kilometri nord-vest de insula Raoul (Noua Zeelandă). Centrul de alerte din Pacific nu a emis nicio avertizare de tsunami în urma celor două cutremure.