Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Aprilie 2014 / 00:00 634 accesări

SUA

Noi tornade ucigaşe

Noi tornade au afectat, luni, sud-estul SUA şi au provocat moartea a cel puţin 29 persoane, potrivit celui mai recent bilanţ publicat, marţi, de presa americană. Mai multe tornade au traversat nordul statului Alabama şi au devastat oraşul Athens şi o parte din Mississippi, în special Louisville şi Tupelo. Guvernatorii din Alabama şi Georgia au decretat stare de urgenţă în zonele afectate. Serviciile meteo au avertizat că alte tornade violente s-au produs marţi din Texas până în Tennessee. În total, 75 milioane de persoane trăiesc în regiunile vizate, dintre care 1,4 milioane în zone cu risc înalt. În mai anul trecut, cel puţin 20 de persoane, printre care şapte copii, au murit după ce tornade puternice au devastat Oklahoma. SUA sunt una dintre ţările cu cel mai mare număr de tornade din lume, cu o medie de 1.200 de tornade într-un an. Statele Texas, Oklahoma şi Kansas sunt afectate în special.

RUSIA

Explozii într-un depozit de muniţie

O serie de explozii într-un depozit de muniţie din regiunea Zabaikal a impus evacuarea a aproximativ 300 de persoane, la sud-est de lacul Baikal, în Siberia, fără să fie înregistrate victime. Aproximativ 20 de explozii au avut loc într-un depozit de muniţie, a declarat procurorul-şef la nivel regional, Denis Kurocikin. Accidentul a fost provocat de incendii de vegetaţie. Exploziile au spart ferestrele imobilelor locuite în satul vecin, Balşaia Tura, de unde aproximativ 300 de locuitori a fost necesar să fie evacuaţi. Acest tip de incident are loc frecvent în Rusia, o ţară unde în depozite militare se află cantităţi uriaşe de arme şi muniţie, păstrate adesea în condiţii rudimentare. În iunie 2013, peste 6.500 de persoane au fost evacuate dintr-un oraş din regiunea Samara, din cauza unor explozii într-un depozit de muniţie, un accident soldat cu un mort. În octombrie 2012, o explozie a avut loc la un depozit de 4.000 de tone de muniţie aparţinând armatei ruse, în Ural, terorizând populaţia pe o rază de zeci de kilometri şi antrenând evacuarea a mii de persoane. În mai 2012, un accident de acelaşi tip a provocat moartea a şase militari în regiunea Nijni-Novgorod din Rusia Centrală.

SUA

Incident armat

Cel puţin şase persoane au fost rănite într-un atac armat care a avut loc, marţi, într-o filială a companiei FedEx din statul american Georgia, presupusul autor al atacului fiind găsit mort. Atacul armat a avut loc la un depozit FedEx din zona Kennesaw, în comitatul Cobb, statul Georgia. Presupusul autor al atacului armat a fost găsit mort, autorităţile explicând că s-a sinucis. Şase persoane rănite au fost transportate la un spital din apropiere.

COREEA DE NORD

Manevre cu muniţii de război

Coreea de Nord a informat Coreea de Sud că va efectua, în cursul zilei de marţi, manevre cu muniţii de război în apropierea frontierei maritime controversate dintre cele două ţări. Coreea de Nord a efectuat manevre similare la 31 martie, când numeroase obuze au căzut în apele teritoriale ale Coreei de Sud. Sudul a răspuns şi cele două părţi au schimbat salve de artilerie, forţându-i pe locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong să se refugieze în adăposturi. Incidentul nu s-a soldat cu pagube umane sau materiale. Graniţa maritimă dintre cele două ţări a fost de mai multe ori scena unor confruntări sângeroase. Ultimul incident a avut loc în 2010, când Phenianul a bombardat o insulă sud-coreeană în apropiere de zona frontierei, provocând moartea a patru persoane şi aducând peninsula la un pas de război. Numită Linia de limită a Nordului, frontiera a fost trasată de forţele ONU şi SUA în 1953, la sfârşitul războiului coreean. Phenianul o contestă şi refuză să o recunoască.

MAREA BRITANIE

Grevă la metrou

Salariaţii metroului londonez au intrat, luni seara, într-o grevă de 48 de ore, în semn de protest faţă de desfiinţarea unor locuri de muncă. Greva a început la iniţiativa sindicatului RMT (Rail, Maritime and Transport union), care denunţă desfiinţarea a 960 de locuri de muncă. O altă întrerupere a lucrului pentru trei zile este prevăzută începând de luni, 5 mai. În februarie, milioane de călători s-au găsit în dificultate, după ce zeci de staţii de metrou au fost închise pe opt dintre cele 11 linii. Metroul din Londra, cel mai vechi din lume, transportă în fiecare zi aproximativ patru milioane de călători.

SLOVENIA

Condamnare confirmată

Curtea de Apel din Slovenia a confirmat, luni, condamnarea la doi ani de închisoare, pentru corupţie, a fostului premier Janez Jansa, o figură prezentă permanent pe scena politică în ultimii 20 de ani. Jansa, preşedintele principalului partid de opoziţie conservator (SDS), a fost declarat vinovat de corupţie la semnarea în 2006, în timp ce era premier, a celui mai mare contract de armament din ţară cu firma finlandeză Patria, care s-a ridicat la 278 de milioane de euro. Alţi doi acuzaţi, omul de afaceri Ivan Crnkovic şi generalul din armata slovenă Tone Krkovic, au fost condamnaţi la 22 de luni de închisoare şi o amendă de 37.000 de euro fiecare, pe care Jansa va trebui, de asemenea, să o achite. Contractul de armament semnat de Slovenia în 2006 cu Patria prevedea vânzarea a 135 de vehicule blindate pentru modernizarea armatei slovene, după integrarea sa în NATO, în 2004, în acelaşi an cu aderarea la UE. Janez Jansa a fost nevoit să demisioneze din funcţia de premier, în urmă cu un an, după alte acuzaţii de corupţie. El a pierdut progresiv susţinerea partidelor din fragila sa majoritate în Parlament, care a adoptat o moţiune de neîncredere împotriva Guvernului său de centru-dreapta, la 27 februarie. El i-a cedat locul lui Alenka Bratusek, de la Slovenia Pozitivă (centru-stânga).

BANGLADESH

Resturi de avion?

O companie australiană a localizat fragmente care ar putea aparţine avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, în Golful Bengal, în largul Bangladeshului, autorităţile malaeziene verificând resturile metalice. Guvernul Malaeziei a confirmat ieri că autorităţile analizează informaţiile oferite de compania australiană GeoResonance. Angajaţii companiei au găsit fragmente care ar aparţine unui avion comercial, în partea de nord a Golfului Bengal, în largul coastelor statului Bangladesh, la mii de kilometri de zona din Oceanul Indian unde s-au concentrat până acum căutările. În cursul căutărilor cursei MH370, compania GeoResonance a căutat elemente materiale din care este construit un Boeing 777: aluminiu, titan, cupru, oţel, resturi de combustibil şi alte substanţe. Compania a descoperit o astfel de concentraţie de elemente într-o zonă din Golful Bengal. Avionul Boeing 777 avea 239 de oameni la bord şi urma să zboare din Kuala Lumpur, Malaezia, spre Beijing, China. Pe baza unor imagini filmate prin satelit, autorităţile malaeziene au stabilit că avionul s-a prăbuşit în sudul Oceanului Indian şi că nu există supravieţuitori.



12