Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Aprilie 2014 / 00:00 481 accesări

SUA

Tornade ucigaşe

Tornadele care afectează sudul şi sud-vestul SUA au provocat moartea a cel puţin 18 persoane şi rănirea altor cel puţin 100, au anunţat, ieri, autorităţile din Oklahoma şi Arkansas. Serviciile de urgenţă din Arkansas au anunţat 15 morţi, iar cele din Oklahoma - cel puţin doi morţi, în timp ce presa relatează că o persoană a murit în Iowa. Serviciile meteo au avertizat că sunt aşteptate şi alte tornade. Centrul oraşului Velonia, din Arkansas, pare să fi fost redus total la ruine. Doar câteva clădiri au mai rămas în picioare, iar conductele de gaz se deversează. De asemenea, conductele de apă nu mai sunt în stare de funcţionare, a povestit primarul oraşului. Imaginile difuzate de televiziunile locale arătau maşini răsturnate, case fără acoperiş, iar altele - distruse din temelii. În Oklahoma, o tornadă puternică a afectat oraşul Quapaw. În statul Kansas, autorităţile au anunţat că zeci de case au fost distruse, însă deocamdată nu au fost semnalate eventuale victime. De asemenea, o parte din oraşul Mayflower, situat la nord-vest de Little Rock, capitala statului Arkansas, a fost devastată. Aproape 15.000 de locuinţe au rămas fără curent în urma trecerii tornadelor. În Iowa, o tornadă însoţită de precipitaţii puternice a afectat în special oraşul Oskaloosa, unde numeroase locuinţe au fost distruse sau avariate. Preşedintele Barack Obama, aflat în vizită în Filipine, a trimis un mesaj de condoleanţe şi de încurajare locuitorilor din regiunile sinistrate şi a promis ajutor federal.

ARABIA SAUDITĂ

Omorâţi de virus

Opt persoane infectate cu coronavirusul MERS au decedat în Arabia Saudită, ridicând la 102 numărul morţilor în regat, a anunţat, duminică seara, Ministerul Sănătăţii. Printre victime figurează un copil de nouă luni. În plus, au fost semnalate şi alte opt noi cazuri de persoane contaminate, între care doi medici - un sirian şi un egiptean - şi două infirmiere filipineze, într-un spital din Tabouk. De la începutul lunii aprilie, 39 de persoane au decedat în regat, principalul focar al acestui virus al cărui mod de transmitere nu a fost identificat. În total, au fost înregistrate 339 de cazuri de contaminare de la apariţia bolii, în aprilie 2012, în regat. Coronavirusul MERS este considerat ca fiind înrudit cu virusul responsabil de Sindromul Respirator Acut Sever (SRAS), soldat cu aproape 800 de morţi în lume, în 2003. Acesta este însă mai grav, dar mai puţin contagios. El provoacă probleme respiratorii acute, pneumonie şi insuficienţă renală rapidă.

EGIPT

Sute de condamnări capitale

Liderul Fraţilor Musulmani din Egipt, Mohamed Badie, a fost condamnat la moarte, ieri, în acelaşi timp cu aproximativ 700 de presupuşi susţinători ai preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Acelaşi tribunal din oraşul Minya, în centrul ţării, a comutat în închisoare pe viaţă majoritatea pedepselor capitale pronunţate pentru peste 500 de alţi susţinători ai confreriei. Aceste persoane judecate în cel mai mare proces de masă din istoria recentă, potrivit ONU, sunt acuzate că au participat la manifestaţii violente la Minya, la 14 august, în ziua în care circa 700 de manifestanţi pro-Morsi au fost împuşcaţi de poliţişti şi soldaţi la Cairo. Potrivit experţilor, aceste pedepse nu vor fi, cel mai probabil, confirmate în apel. Cu toate acestea, o mare parte a populaţiei susţine reprimarea sângeroasă declanşată de Guvernul egiptean instalat de armată împotriva islamiştilor, după destituirea şi arestarea preşedintelui Morsi, la 3 iulie. Astfel, peste 1.400 de manifestanţi pro-Morsi au fost ucişi de poliţişti şi soldaţi în ultimele luni, dintre care 700 doar în 14 august, la Cairo, şi peste 15.000 au fost arestaţi. În plus, liderul Fraţilor Musulmani este, de asemenea, judecat la Cairo în mai multe procese pentru care riscă pedeapsa cu moartea. De altfel, aproape toţi liderii Fraţilor Musulmani, influenta grupare înfiinţată în urmă cu 85 de ani în Egipt, au fost arestaţi de la 3 iulie. Mişcarea a fost calificată drept organizaţie teroristă de Guvernul egiptean condus de facto de armată şi care îi atribuie responsabilitatea pentru valul de atentate vizând forţele de ordine.

ITALIA

Captură de droguri

Poliţia italiană a anunţat, ieri, confiscarea a 235 kilograme de cocaină în portul Gioia Tauro din Calabria, în valoare de 47 de milioane de euro la revânzarea pe piaţa neagră. Cocaina, foarte pură, potrivit unui comunicat al Poliţiei, se afla în două containere din Ecuador care transportau banane. Poliţia a precizat că a utilizat scanere speciale pentru a controla cele două containere. De la începutul anului, 655 kilograme de cocaină au fost confiscate în acest port, una dintre plăcile turnante ale traficului de droguri în sudul Italiei, în timp ce, în ultimele şase luni, această cifră a ajuns la 1.204 kilograme de cocaină, adaugă comunicatul Poliţiei italiene. Traficul de droguri în acest port şi în această regiune din Italia este administrat în mare parte de mafia calabreză, Ndrangheta, menţionează Poliţia italiană.

IRAK

Primele voturi

Forţele de securitate irakiene au început să voteze, ieri, cu două zile înaintea alegerilor legislative din 30 aprilie, primele de la plecarea trupelor americane din Irak. Premierul şiit Nuri al-Maliki, candidat pentru un al treilea mandat, este considerat favorit, în pofida criticilor multiple al căror subiect este şi a furiei irakienilor sătui de şomajul endemic, de corupţie, lipsa serviciilor publice, fără a mai vorbi despre recrudescenţa violenţelor. Forţele de securitate votează începând de ieri, pentru a putea securiza scrutinul din 30 aprilie, după o campanie marcată de atacuri împotriva mitingurilor şi birourilor de vot. Duminică, cinci birouri de vot au fost atacate în oraşul Kirkuk. Temându-se de aceste atacuri, autorităţile au decretat cinci zile libere - de duminică până joi - pentru a încerca să securizeze alegerile la care sunt înscrişi peste 20 de milioane de alegători. În 2010, alegerile legislative au fost îndoliate de mai multe atacuri care au provocat aproximativ 40 de morţi şi zeci de răniţi. Alegerile se desfăşoară în timp ce aproximativ 3.000 de persoane au fost ucise în atentate de la începutul anului, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. Nici armata, nici poliţia, ele însele vizate în mod regulat, nu reuşesc să limiteze violenţele. În afară de forţele de securitate, pacienţii şi personalul medical, deţinuţii şi gardienii au votat tot ieri. Irakienii din străinătate au început să voteze încă de duminică. Pentru moment, 60.000 dintre ei au votat deja, potrivit comisiei electorale irakiene.

TUNISIA

Islamişti arestaţi

Ministerul tunisian de Interne a anunţat, ieri, arestarea a nouă extremişti islamişti care pregăteau atacuri teroriste. Unităţi specializate în combaterea terorismului şi ale Gărzii Naţionale au efectuat, ieri, o operaţiune în Duar Hicher şi Ettadhamen, două cartiere defavorizate de la periferia oraşului Tunis, precizează Ministerul de Interne. Nouă membri ai grupului au fost arestaţi, iar ancheta continuă, adaugă ministerul. După revoluţia din 2011, Tunisia se confruntă cu amplificarea mişcării islamiste.



12