Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Aprilie 2014 / 00:00 533 accesări

RUSIA

Arşi de vii

Opt persoane au murit, ieri, într-un incendiu care a distrus un centru de dezintoxicare pentru persoane dependente de droguri şi alcoolici, în Altai, în centrul Rusiei. Cadavrele celor opt pacienţi au fost găsite în ruinele centrului de îngrijire Şistî List, după ce pompierii au controlat incendiul, o nouă dramă care afectează instituţiile de îngrijire din Rusia. Alte şase persoane de la acest centru din oraşul Ozero Krasilovo au fost rănite. Focul a distrus complet clădirile centrului. Anchetatorii căutau să stabilească cauzele incendiului care, în opinia ministerului, ar fi putut să fie provocat din neglijenţă. Numeroase persoane mor anual în incendii în Rusia, o ţară cu infrastructuri din perioada sovietică şi în care măsurile de securitate sunt neglijate. Instituţiile medicale sunt deosebit de vulnerabile. În aprilie, 38 de persoane, majoritatea cu handicapuri mentale, au murit într-un incendiu, într-un spital din regiunea capitalei, Moscova. În septembrie, 37 de pacienţi au murit într-un incendiu, într-un spital de psihiatrie din sud-vestul Rusiei.

AFGANISTAN

Cinci militari NATO morţi

Cinci militari din cadrul Forţei Internaţionale NATO în Afganistan (ISAF) au murit, sâmbătă, într-un accident de elicopter, în sudul ţării, a anunţat coaliţia într-un comunicat, fiind vorba despre cel mai sângeros incident care afectează trupele internaţionale din decembrie şi până în prezent. Circumstanţele accidentului sunt pe cale să fie examinate, a anunţat ISAF, fără să precizeze dacă elicopterul, aparţinând forţelor britanice, s-a prăbuşit din cauza unei probleme tehnice sau în urma unei confruntări cu insurgenţi talibani. Accidentele de elicopter sunt relativ frecvente în Afganistan, dar pierderea aparatelor din cauza atacurilor talibane este foarte rară. Rebelii au reuşit să doboare, pe 6 august 2011, un elicopter de tip Chinook, omorând 30 de americani, în principal membri Navy Seals, şi opt afgani, care se aflau la bord. Trupele NATO au încheiat, în iunie, transferul asigurării securităţii ţării către forţele afgane, iar de atunci asigură misiuni de formare şi susţinere - în special aeriană. Majoritatea celor aproximativ 51.000 de militari din cadrul coaliţiei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care alimentează temeri cu privire la o nouă intensificare a confruntărilor într-o ţară în care talibanii sunt în continuare puternici, în pofida celor 12 ani de război. 3.431 de membri ISAF au murit de la începutul intervenţiei în Afganistan, lansată la sfârşitul lui 2001, în urma atentatelor de la 11 septembrie.

AUSTRIA

Explozie într-un imobil

O persoană a murit, alta a fost dată dispărută, iar 13 au fost spitalizate, sâmbătă, în urma unei explozii puternice care a provocat surparea parţială a unui imobil de locuinţe la Viena. Un tânăr de 19 ani a murit după ce a fost scos dintre dărâmături, la aproximativ cinci ore de la explozia care rămâne încă neexplicată. O femeie în vârstă de 50 de ani este dată dispărută. Printre cele 13 persoane spitalizate se află şi una rănită grav.

SPANIA

Răniţi din cauza vântului

Rafale puternice de vânt au tulburat o expoziţie de maşini de colecţie la Alicante, ieri, luând pe sus şi apoi târând mai multe castele gonflabile în care se aflau copii şi rănind 23 de persoane, majoritatea copii, potrivit echipelor de salvare trimise la intervenţie. Patru persoane, inclusiv doi copii, au fost spitalizate, iar celelalte, rănite mai uşor, au primit îngrijiri la faţa locului de la echipele de intervenţie. S-a întâmplat în câteva secunde. Cinci castele gonflabile au fost luate pe sus şi apoi au fost târâte pe o distanţă de aproximativ 100 de metri, cu copii înăuntru, a declarat un consilier muncipal din Alicante, martor la accidentul care a avut loc în cursul unei expoziţii de maşini de colecţie.

GERMANIA

Violenţe

Câteva mii de manifestanţi au blocat, sâmbătă, o coloană de aproximativ 100 de activişti din cadrul partidului de extremă dreapta NPD, care încercau să manifesteze la Berlin. Coloana NPD s-a oprit la câteva sute de metri după ce a pornit în marş şi a fost nevoită să se întoarcă din drum. Aproximativ 2.000 de persoane i-au blocat calea, dar şi străzile adiacente, în cartierul Kreuzberg din sudul oraşului. Operaţiunea, iniţiată de gruparea Berlin-Nazifrei (Berlinul fără nazişti), a fost susţinută de către Verzi, Die Linke (stânga radicală) şi mai multe sindicate. Situaţia a fost mult timp confuză, necesitând intervenţia unei supravegheri aeriene, potrivit Poliţiei berlineze. Confruntări au izbucnit între contramanifestanţi şi poliţişti, soldate cu câţiva răniţi în rândul Poliţiei. Mai mulţi contramanifestanţi au fost arestaţi. Mai mulţi activişti de extremă dreapta au fost arestaţi, de asemenea, pentru agresiuni şi distrugeri.

FRANŢA

Răscumpărare

Franţa ar fi plătit 18 milioane de dolari în schimbul eliberării celor patru jurnalişti francezi răpiţi în iunie 2013, în Siria, şi eliberaţi săptămâna trecută, potrivit săptămânalului german ”Focus”, o informaţie dezminţită categoric de Paris. Suma, trimisă la Ankara de ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a fost plătită răpitorilor prin intermediul serviciilor secrete turceşti, scria ”Focus” în ediţia de sâmbătă, citând surse apropiate NATO la Bruxelles. Potrivit unor experţi NATO, spionajul francez a fost informat încă de la începutul luării de ostatici unde erau deţinuţi cei patru jurnalişti, însă a renunţat la o intervenţie, din cauza confruntărilor armate care devastează Siria. După eliberarea, în weekend-ul trecut, a celor patru jurnalişti, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că statul francez nu plăteşte răscumpărări. Didier François, reporter la postul francez de radio Europe1, şi fotograful Edouard Elias au fost răpiţi la nord de Alep, pe 6 iunie 2013. Nicolas Hénin, reporter la săptămânalul francez ”Le Point”, şi Pierre Torrès, un fotograf independent, au fost răpiţi pe 22 iunie, la Raqqa. Ei au fost găsiţi de o patrulă turcă, în noaptea de 19 spre 20 aprilie, în zona neutră de la frontiera dintre Turcia şi Siria, în apropierea orăşelului turc Akçakale.

COREEA DE SUD

Demisia premierului

Premierul sud-coreean, Chung Hong-won, a demisionat ieri, asumându-şi personal responsabilitatea naufragiului feribotului „Sewol“, care s-a soldat cu peste 300 de morţi şi dispăruţi, la 16 aprilie. Într-un gest considerat obligatoriu pentru oficiali guvernamentali sau patronii firmei sud-coreene vizaţi de critici, Chung Hong-won şi-a anunţat demisia în direct, la televiziune. Guvernul şi cele mai multe dintre instituţiile vizate au fost criticate dur de familiile victimelor, care acuză autorităţile că au exagerat amploarea intervenţiei, la nivel declarativ, în comparaţie cu mijloacele angajate în mod real. Numărul persoanelor declarate moarte a ajuns la 187, potrivit ultimului bilanţ oficial, comunicat sâmbătă. Însă 115 persoane sunt date dispărute, în continuare, blocate în epava feribotului „Sewol“, care s-a scufundat pe 16 aprilie, dimineaţa, cu 476 de persoane la bord, dintre care 325 erau liceeni care efectuau o excursie şcolară către insula Jeju. După mai bine de zece zile de la catastrofă, salvatorii au pierdut orice speranţă de a mai găsi supravieţuitori, iar familiile denunţă ritmul prea încet al operaţiunilor de recuperare a cadavrelor.

Taguri articol


12