EGIPT
General de poliţie asasinat
Un general de poliţie a fost asasinat ieri, într-un atentat cu bombă comis la Cairo, pe fondul tensiunilor dintre autorităţi şi mişcarea islamistă Fraţii Musulmani. Dispozitivul exploziv a fost plasat sub maşina generalului de brigadă Ahmed Zaki, un oficial de rang înalt din cadrul Poliţiei egiptene, membru al unei unităţi implicate în reprimarea manifestaţiilor islamiste. Acesta este al cincilea atac care a vizat Poliţia egipteană în ultima săptămână, iar Ahmed Zaki este al treilea general omorât de la începutul anului în atentate revendicate de grupuri islamiste afiliate reţelei teroriste al-Qaida. Fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi a fost demis de armată pe 3 iulie 2013. Violenţele care au urmat s-au soldat cu moartea a peste 1.400 de activişti islamişti.
BRAZILIA
Violenţe la Copacabana
Cel puţin o persoană a fost ucisă în cursul unei revolte care a izbucnit marţi seara la Rio, într-o favelă din cartierul Copacabana, frecventat de turişti, după decesul unui dansator profesionist, în circumstanţe neclare. Un bărbat de aproximativ 30 de ani a fost ucis cu un glonţ în cap. Identitatea nu i-a fost dezvăluită. Tulburările au început la ora locală 17.30, când au fost instalate baricade din pneuri incendiate, s-au tras focuri de armă şi au avut loc spargeri, după ce cadavrul unui dansator şi DJ din favela Pavao-Pavaozinho, Douglas Rafael da Silva Pereira, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit într-o grădiniţă. Potrivit prietenilor lui Douglas, care lucra şi ca şofer de moto-taxi, acesta ar fi vrut să scape, luni seara, dintr-un schimb de focuri între poliţişti şi traficanţi de droguri. El ar fi sărit peste un zid, pentru a se refugia în grădiniţă, dar a fost considerat traficant de droguri şi împuşcat de forţele de ordine din cadrul Unităţii de Poliţie Pacificatoare (UPP), instalată din 2008 în favelă, pentru securizarea oraşului în vederea Cupei Mondiale la Fotbal (12 iunie - 13 iulie). Douglas, care dansa într-o emisiune a televiziunii Globo, se afla în favelă într-o vizită la fiica sa, în vârstă de 4 ani. Circulaţia rutieră a fost închisă pe două bulevarde importante şi într-un tunel, provocând ambuteiaje. La Ipanema, un cartier vecin, manifestanţi care încercau să se refugieze din calea Poliţiei au vandalizat o clinică privată. Curentul electric a fost oprit timp de mai multe ore în întreaga favelă. Elicoptere survolau zona în care un traficant, cunoscut sub numele de Pitbull, era căutat, iar către ora locală 20.00, situaţia era tensionată, însă confruntările încetaseră. În ultima perioadă s-a înregistrat o intensificare a violenţelor, Poliţia fiind atacată de crima organizată. Potrivit unor specialişti, aceste revolte şi atacuri recente vizând UPP sunt o demonstraţie de forţă orchestrată de traficanţi de droguri care au pierdut teren.
MALI
Ostatic francez omorât
Preşedintele francez, François Hollande, a promis, marţi, că nu va lăsa nepedepsită moartea ostaticului francez Gilberto Rodrigues Leal, răpit în Mali, în noiembrie 2012. Un purtător de cuvânt al Mişcării pentru Monoteism şi Jihad în Africa de Vest (Mujao) a afirmat recent că ”ostaticul răpit la 20 noiembrie 2012, la Diema, în vestul statului Mali, a fost ucis pentru că Franţa este duşmanul nostru”. El nu a precizat când şi în ce circumstanţe a murit ostaticul francez. Anunţul privind moartea acestuia are loc în contextul în care Franţa a intensificat, în ultimii ani, operaţiunile antiteroriste, intervenind militar în Mali şi în Republica Centrafricană.
MALAEZIA
Petrolier atacat de piraţi
Un grup de piraţi a atacat un petrolier din Singapore în strâmtoarea Malacca, a răpit trei membri indonezieni ai echipajului şi a furat o parte din încărcătură, a anunţat Biroul Maritim Internaţional (BMI). Atacul a avut loc în noaptea de luni spre marţi, în largul coastelor malaeziene. Petrolierul se îndrepta către Birmania. Nava se află în prezent la Port Klang, principalul port din Malaezia. Potrivit cotidianului malaezian ”The Star”, piraţii, înarmaţi cu o armă de foc şi o macetă, au urcat la bordul petrolierului imediat după miezul nopţii, marţi, la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de coastă, şi au luat echipajul prin surprindere. Cei cinci-şase piraţi i-au legat pe membrii echipajului şi au descărcat o parte din încărcătură în două nave care-i însoţeau. Atacul a durat câteva ore. Echipajul şi-a dat seama de lipsa celor trei membri abia după plecarea piraţilor. Strâmtoarea Malacca, între peninsula malaeziană şi insula indoneziană Sumatra, este o cale foarte frecventată de transport maritim între Asia, Europa şi Orientul Mijlociu. Un număr mare de nave au atras piraţi în această regiune, însă atacurile au scăzut în ultimii ani, în urma cooperării ţărilor vecine şi creşterii numărului misiunilor maritime de patrulare. Ele au crescut în 2013, dar se rezumă la furturi comise asupra bunurilor membrilor echipajelor, potrivit BMI. Răpirile sunt rare.
RUSIA
Legi antiterorism
Camera Inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a adoptat, marţi, mai multe legi antiterorism care înăspresc controlul asupra blogurilor şi sancţiunile pentru tulburări în masă, un cap de acuzare care vizează mai mulţi opozanţi. Astfel, proprietarii blogurilor cu peste 3.000 de vizitatori pe zi au obligaţia de a se înregistra la autoritatea pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, de a păstra toate datele timp de şase luni, de a verifica autenticitatea informaţiilor publicate şi de a indica o vârstă-limită pentru vizitatori. Conform acestei legi, Roskomnadzor, care a blocat, în martie, accesul la mai multe site-uri de informaţii critice la adresa Kremlinului, trebuie să creeze o listă a celor mai populare bloguri. Bloggerii sunt obligaţi să se conformeze noilor obligaţii în termen de zece zile, în caz contrar riscând să plătească amenzi de până la 500.000 de ruble (10.000 de euro). O altă lege adoptată marţi dublează pedeapsa minimă pentru participare la tulburări în masă. Această acuzaţie îi vizează pe mai mulţi opozanţi ruşi, inclusiv pe liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov. Astfel, organizarea unor tulburări în masă sau participarea la ele pot fi pedepsite cu 5-10 ani de închisoare şi o amendă de până la 500.000 de ruble. Legea oferă, de asemenea, mai multe atribuţii serviciului federal de securitate din Rusia (FSB, fostul KGB).
UNGARIA
Renumărarea voturilor
Curtea Supremă a Ungariei, Kuria, a dispus, marţi, renumărarea voturilor invalidate exprimate într-un cartier din Budapesta, unde candidatul Fidesz a obţinut o victorie la un scor strâns împotriva contracandidatei socialiste în alegeri, la 6 aprilie. O renumărare similară în două secţii, săptămâna trecută, nu a schimbat rezultatul scrutinului. Candidata socialistă a alianţei de stânga, Agnes Kunhalmi, a cerut renumărarea în toate secţiile din cartier, săptămâna trecută, însă Comitetul Naţional pentru Alegeri i-a refuzat solicitarea. Această hotărâre a fost anulată de Kuria, potrivit index.hu. Cartierul din Budapesta a ajuns în centrul atenţiei după alegerile parlamentare. În cazul în care candidata socialistă ar învinge, alianţa dintre Fidesz şi creştin-democraţi nu va obţine o majoritate de două treimi în Parlamentul ungar.
R. MOLDOVA
Vizite oficiale
Miniştrii de Externe german, Frank Walter-Steinmeier, şi francez, Laurent Fabius, au efectuat aseară o vizită la Chişinău, în cadrul unui turneu în regiune care include şi Georgia. Şefii diplomaţiilor din Germania şi Franţa s-au întâlnit cu premierul Iurie Leancă, dar şi cu deputaţi din coaliţia aflată la guvernare la Chişinău. R. Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE în vară. Apropierea R. Moldova de UE este susţinută atât de Bruxelles, cât şi de administraţia de la Washington, în contextul crizei din Ucraina. Cei doi miniştri trebuiau efectueze anterior o vizită la Chişinău, dar aceasta fost amânată din cauza crizei din Ucraina.
AUSTRALIA
Obiect suspect
Un obiect metalic a fost găsit ieri pe o plajă din Australia, iar autorităţile îl verifică pentru a vedea dacă aparţine avionului Boeing 777 malaezian dispărut pe 8 martie, informează postul australian ABC. Obiectul metalic a fost găsit pe o plajă din apropierea oraşului Augusta, în sud-vestul ţării. Obiectul a captat atenţia anchetatorilor care cercetează dispariţia în Oceanul Indian a avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 239 de persoane la bord.