Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Aprilie 2014 / 00:00 412 accesări

YEMEN

Lider al-Qaida ucis

Ibrahim al-Asiri, liderul reţelei teroriste al-Qaida responsabil de fabricarea dispozitivelor explozive, a fost ucis într-o operaţiune a forţelor speciale în Yemen, anunţă surse citate de ”The Times”, calificând evenimentul ca fiind cel mai important de la eliminarea lui Osama bin Laden, în 2011. Membri ai forţelor speciale au coborât din elicoptere şi au atacat vehiculul în care se afla Ibrahim al-Asiri, în vârstă de 32 de ani. Ibrahim Al-Asiri este inventatorul a numeroase dispozitive explozive, inclusiv a unora ascunse în lenjeria intimă şi a implanturilor cu lichid exploziv, care practic nu pot fi depistate de autorităţi. El este organizatorul complotului de Crăciun în care un islamist nigerian a încercat fără succes să detoneze o bombă, în 2009, la bordul unui avion care circula de la Amsterdam spre Detroit. În ultimele zile, în Yemen au avut loc o serie de raiduri ale forţelor speciale, soldate cu moartea a zeci de presupuşi membri ai reţelei al-Qaida.

JAPONIA

Incident de securitate

Autorităţile japoneze sunt în alertă, la acest început de săptămână, din cauza unui incident de securitate produs înainte de sosirea la Tokyo a preşedintelui american, Barack Obama. Ministerul nipon al Transporturilor a fost nevoit să ordone aeroportului din Haneda să schimbe codul secret al unei zone rezervate angajaţilor, după ce un salariat al unei companii aeriene japoneze a rătăcit, câteva minute, o hârtie pe care era notat acesta. Incidentul a avut loc duminică. Un paznic a găsit din întâmplare hârtia şi a dus-o la ghişeul Skymark. Compania a înţeles ulterior că, probabil, unul dintre angajaţii săi a pierdut-o cu 15 minute înainte, după ce a efectuat formalităţile de înregistrare. Această problemă, pentru care compania şi-a prezentat scuze, a intervenit cu câteva zile înainte de sosirea lui Barack Obama. Potrivit presei japoneze, 16.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în zonele cele mai sensibile pentru a urmări, 24 de ore din 24, eventualele obiecte sau persoane suspecte. Circa 10.000 de camere de supraveghere vor fi utilizate. Zonele pentru bagaje, foarte numeroase, şi pubelele vor fi inutilizabile în diverse staţii de metrou şi gări în timpul vizitei. De asemenea, circulaţia va fi întreruptă pe traseul urmat de coloana prezidenţială. Fără a se fi confruntat până în prezent cu acte teroriste, exceptând atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo comis de secta Aum, în 1995, Japonia este deseori considerată prea permisivă în materie de securitate publică. Invers, japonezii tind să suprareacţioneze, chiar să se panicheze, atunci când se produce cel mai mic incident şi să mobilizeze mijloace fenomenale.

TURCIA

Peste un milion de sirieni refugiaţi

Numărul refugiaţilor sirieni pe care Turcia i-a primit de la declanşarea conflictului din Siria a atins pragul de un milion, a anunţat, ieri, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan. Acesta a dat asigurări că ţara sa intenţionează să menţină politica de deschidere pentru civilii sirieni care se refugiază din cauza războiului. Turcia, care susţine opoziţia siriană, găzduieşte cea mai mare parte a refugiaţilor din Siria în aproximativ 20 de tabere instalate în zonele apropiate de graniţă, în sudul şi sud-estul ţării. Premierul Erdogan a anunţat că Guvernul turc a alocat peste două miliarde de dolari pentru primirea refugiaţilor sirieni, care au anumite probleme culturale şi de securitate în zonele unde sunt adăpostiţi în Turcia. Peste 150.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la declanşarea conflictului din Siria, în martie 2011. Potrivit ONU, aproximativ 2,6 milioane de sirieni şi-au părăsit ţara şi s-au refugiat în special în ţările vecine, printre care Turcia, Liban şi Iordania.

SLOVENIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter s-a produs ieri dimineaţă în sud-vestul Sloveniei, potrivit Biroului Naţional de Seismologie şi Geologie. Cutremurul s-a produs la ora 10.58, epicentrul fiind localizat în apropiere de oraşul Pivka şi la circa 50 de kilometri sud-vest de Ljubljana. Potrivit ”The Slovenian Times”, acesta este cel mai puternic cutremur produs în ţară, de la cel cu magnitudinea de 4,9 înregistrat în apropiere de Lepana, în iulie 2004. Cutremurul s-a simţit inclusiv în oraşul Trieste, potrivit presei italiene.

SUA

Documente declasificate

O Curte de Apel de la New York a ordonat, luni, administraţiei Obama să dea publicităţii documente care justifică atacurile cu avioane fără pilot împotriva unor suspecţi de terorism, inclusiv cetăţeni americani. Într-o hotărâre de 56 de pagini, Curtea de Apel dă câştig de cauză cotidianului ”The New York Times”, care solicită dreptul la aceste informaţii în virtutea legii americane privind libertatea presei. Cotidianul a fost susţinut în acest recurs de puternica organizaţie americană de apărare a libertăţilor ACLU. Cei trei judecători au apreciat în unanimitate că reclamanţii nu au avut scopul de a contesta legitimitatea atacurilor cu avioane fără pilot, ci de a obţine informaţii asupra acestora. Curtea de Apel a considerat că nu există niciun motiv de a ţine în secret informaţii care au fost deja citate în mai multe declaraţii publice, de aceea o mare parte a acestor documente pot fi publicate, iar Ministerul Justiţiei trebuie să le prezinte jurnaliştilor. Această decizie este contrară unei hotărâri din ianuarie 2013, care a dat câştig de cauză Guvernului american, apreciind că, prin refuzul de a declasifica informaţii, el nu a încălcat legea privind libertatea presei.

COREEA DE SUD

Bilanţ tragic

Scafandrii au recuperat 113 cadavre din epava feribotului scufundat în Coreea de Sud, dar peste 190 de persoane rămân dispărute şi sunt considerate moarte. La bordul feribotului „Sewol“, scufundat în timp ce se deplasa între portul sud-coreean Incheon şi insula Jeju, erau 476 de oameni, inclusiv 339 de elevi şi profesori care mergeau într-o excursie. Autorităţile au salvat 174 de pasageri şi încearcă să afle care este cauza accidentului. Sute de rude ale persoanelor date dispărute au pornit duminică într-un marş, pe o distanţă de 420 de kilometri, de la Jindo la Seul, pentru a protesta faţă de ritmul lent al operaţiunilor de intervenţie.

NICARAGUA

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade a fost resimţit luni în Managua, capitala statului Nicaragua, şi în oraşele învecinate, fără a provoca victime sau pagube materiale, a anunţat Institutul nicaraguan de Studii Teritoriale (INETER). Cutremurul a avut loc la ora 22.18. Epicentrul a fost localizat în apropiere de vulcanul Momotombo, la 56 de kilometri nord-vest de capitală şi la o adâncime de doi kilometri. Seismul a fost resimţit în oraşele vecine Nagarote şi Mateare. La 10 aprilie, un cutremur a afectat aceeaşi zonă, provocând doi morţi, zeci de răniţi şi avariind peste 2.000 de case. Ţara se confruntă de mai multe zile cu o serie de seisme.

CHILE

Incendiu sub control

Incendiul care a izbucnit săptămâna trecută la Valparaiso, în centrul statului Chile, soldat cu 15 morţi şi 2.900 de locuinţe distruse, este ţinut sub control, au anunţat autorităţile chiliene. Şapte brigăzi de pompieri, opt avioane şi 12 elicoptere se află în continuare la faţa locului. Incendiul, care a izbucnit pe 12 aprilie, la Polvora, la periferia Valparaiso, a devastat mai multe cartiere de la periferia acestui oraş portuar din centrul Chile. Potrivit unui bilanţ oficial, în urma incendiului, 15 persoane au murit, iar alte 12.500 sunt sinistrate. De asemenea, 2.900 de locuinţe au fost distruse şi 1.650 de hectare de teren arse. Incendiile sunt frecvente în centrul statului Chile, dominat de veri călduroase. În februarie 2013, în plină vară australă, 1.200 de persoane au fost afectate, iar 105 case distruse, la Valparaiso, în urma unui incendiu provocat de un bărbat în vârstă de 27 de ani. Valparaiso, înscris în 2003 în Patrimoniul Mondial UNESCO, este vizitat în fiecare an de mii de turişti chilieni şi străini.



12