Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 Aprilie 2014 / 00:00 792 accesări

MEXIC

Cutremur de 7,5 grade

Un seism cu magnitudinea de moment de 7,5 a avut loc, vineri, în sud-vestul Mexicului. Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat că seismul s-a produs în zona Tecpan de Galeana, la ora locală 7.27 (17.27, ora României), la adâncimea de 48,6 kilometri. Epicentrul a fost la 37 de kilometri nord de Tecpan de Galeana, la 53 de kilometri nord-vest de Atoyac de Alvarez, la 56 de kilometri est de Petatlan şi la 265 de kilometri sud-vest de Ciudad de Mexico. Deocamdată, autorităţile nu au anunţat dacă există şi victime omeneşti.

MAREA BRITANIE

Români condamnaţi

Un grup de patru hoţi de buzunare români a profitat de neatenţia mulţimii de fani adunaţi la premiera unui film, la Londra, pentru a-l vedea pe Leonardo Di Caprio şi alte vedete de la Hollywood, pentru a le fura telefoanele mobile. Ofiţeri în civil din cadrul unităţii pentru Transporturi a Poliţiei britanice care patrulau în zona metroului londonez, în Piaţa Leicester, au observat că cei patru se purtau suspect. Apoi, au observat cum grupul se apropia de fanii care stăteau la coadă să vadă vedetele din filmul „The Wolf of Wall Street” prezente la premieră, în timp ce Leonardo Di Caprio semna autografe afară. Hoţii de buzunare acţionau furându-le bunuri din genţi şi din buzunare. Remus Dumitru, Ilie Suchiu, Elena Zamfir şi Florian Cernat au fost condamnaţi la pedepse care însumează trei ani şi nouă luni de închisoare. Toţi patru au pledat vinovat pentru conspiraţie în vederea comiterii de furturi, la Curtea Coroanei de la Blackfriars. Elena Zamfir a fost condamnată la nouă luni de închisoare, iar ceilalţi la câte un an.

UNGARIA

Vameşi arestaţi

Zece ofiţeri din cadrul poliţiei ungureşti de frontieră au fost arestaţi şi audiaţi, fiind suspectaţi de luare de mită de la şoferi de camioane care intră pe teritoriul Ungariei din România. Suspecţii lucrează la punctul de trecere a frontierei de la Gyula şi sunt acuzaţi că au primit mită cinci euro ori produse alimentare şi băutură, în schimbul renunţării la verificări. Suspecţii au refuzat să dea declaraţii, se arată într-un comunicat emis de Procuratură. Doi dintre suspecţi au fost arestaţi încă de joi, de către o unitate cu atribuţii în lupta împotriva terorismului (TEK). Tribunalul din Szeged urma să ia o decizie, vineri, cu privire la detenţia provizorie, înainte de proces, a suspecţilor.

NEPAL

Avalanşă pe Everest

12 persoane şi-au pierdut viaţa, ieri, într-o avalanşă pe Everest, cel mai probabil fiind vorba despre şerpaşi nepalezi care pregătesc accesul pe munte, cu puţin timp înainte de debutul sezonului de vârf, la sfârşitul lunii aprilie. Responsabilii nepalezi au mai precizat că numeroşi alpinişti sunt, de asemenea, răniţi. Salvatorii au recuperat deja patru corpuri neînsufleţite şi acţionează pentru scoaterea altor două îngropate în zăpadă, a declarat Ang Tshering Sherpa, preşedintele Asociaţiei alpiniştilor din Nepal. Avalanşa s-a declanşat la ora locală 6:45, la circa 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită '”popcorn field”, care duce la gheţarul Khumbu.

COREEA DE SUD

Profesorul care avusese în grijă copiii s-a sinucis

Feribotul care a naufragiat, miercuri, în largul Coreei de Sud cu sute de persoane la bord era condus de un ofiţer subaltern şi nu de căpitan, în momentul accidentului. „Cel de-al treilea locotenent era la cârmă în momentul producerii accidentului”, a declarat procurorul general, Park Jae-Eok, în cadrul unei conferinţe de presă, anunţând emiterea unui mandat de arestare pe numele căpitanului Lee Joon-Seok. Acesta a fost criticat dur de rudele celor dispăruţi pentru că a părăsit nava în timp ce sute de pasageri erau blocaţi. Cauzele accidentului nu sunt cunoscute, deocamdată. Numeroşi pasageri susţin că au auzit un zgomot puternic după care feribotul s-a oprit brusc, ceea ce ar putea însemna că nava s-a lovit de un obiect imens. Experţii vorbesc, de asemenea, de posibilitatea ca încărcătura feribotului, care transporta 150 de vehicule, să se fi deplasat, dezechilibrând imediat nava. Căpitanul a afirmat că nu s-a lovit de o stâncă.

Până în prezent au fost găsite 25 de cadavre. Dintre cele 475 de persoane care se aflau la bord, dintre care peste 300 de liceeni, 179 au fost salvate. Sunt dispărute 271 de persoane. Circa 500 de scafandri au fost mobilizaţi la faţa locului, dar curenţii puternici şi vizibilitatea redusă împiedică eforturile de a pătrunde în nava cu mai multe punţi. Este vorba despre încercarea de a găsi eventuali supravieţuitori care s-ar fi putut refugia în buzunarele de aer, o ipoteză care pare din ce în ce mai puţin credibilă, pe măsură ce trece timpul. Părinţii liceenilor acuză de incompetenţă Guvernul, echipele de salvare şi echipajul feribotului. Supus presiunii mediatice, directorul adjunct al liceului unde studiau adolescenţii aflaţi la bordul feribotului s-a spânzurat de un copac, pe insula Jindo. Acesta s-a aflat pe feribotul scufundat şi s-a numărat printre cele 178 de persoane care au fost salvate.

CHINA

Incident armat la graniţa cu Vietnamul

Şapte persoane au murit, ieri, într-un schimb de focuri între poliţia de frontieră din Vietnam şi imigranţi chinezi, la un punct de trecere dintre cele două ţări. Un număr de 16 chinezi, dintre care zece bărbaţi, patru femei şi doi copii, au fost reţinuţi pentru că au încercat să intre ilegal în Vietnam, au precizat autorităţile din provincia Quang Ninh. În timp ce autorităţile se pregăteau să îi trimită în China, bărbaţi chinezi au luat arme ale poliţiştilor şi au deschis focul spre ei. Autorităţile vietnameze şi chineze au încercat să dezamorseze situaţia, dar imigranţii au refuzat să se predea, astfel că a izbucnit un schimb de focuri. În total, au murit doi poliţişti de frontieră şi cinci imigranţi chinezi.

SUDAN

Atac la baza ONU

Cel puţin 58 de persoane au fost ucise şi peste 100 rănite într-un atac asupra bazei ONU din Sudanul de Sud, unde s-au refugiat mii de civili. Atacul a avut loc în oraşul Bor, din estul ţării, controlat de Guvernul sud-sudanez. Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a anunţat anterior un bilanţ de cel puţin 20 de morţi şi peste 70 de răniţi. Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU în Sudanul de Sud, Toby Lanzer, a anunţat că un grup de aproximativ 350 de tineri înarmaţi au folosit violenţa pentru a provoca o breşă în interiorul bazei Naţiunilor Unite, care găzduieşte aproximativ 5.000 de civili, înainte de a deschide focul. Civilii s-au refugiat în baza ONU în urma violenţelor interetnice care au loc de mai bine de patru luni în regiune. Sudanul de Sud este în ultimele luni teatrul unui conflict intern între grupurile etnice din care provin preşedintele şi vicepreşedintele acestei ţări.

SUA

Mai multă transparenţă în privinţa închisorilor secrete

Judecătorul militar de la Guantanamo a ordonat Guvernului american să pună la dispoziţia apărării informaţii cu privire la închisorile secrete şi tehnicile de interogare ale CIA, în cadrul procesului asupra presupusului creier al atentatelor împotriva navei USS Cole. Într-o hotărâre încă sub sigiliu publicată pe site-ul tribunalelor militare de excepţie, al cărei conţinut a fost dezvăluit în premieră de „Miami Herlad”, judecătorul James Pohl a ordonat dezvăluirea numelor, datelor şi locului în care se aflau închisorile CIA unde sauditul Abd al-Rahim al-Nachiri a fost deţinut între arestarea sa în 2002 şi transferul său la Guantanamo patru ani mai târziu. Guvernul trebuie să furnizeze „o cronologie a locurilor” în care a fost deţinut Nachiri, descrierea mijloacelor de transport, a elementelor asupra facilităţilor înseşi în care a fost încarcerat sau identitatea personalului implicat: personal medical, gardieni, anchetatori. Deocamdată nu s-a obţinut niciun document al CIA din cele 10,2 milioane de pagini pe care Comisia senatorială pentru serviciile de informaţii a spus că le-a examinat cu privire la programul controversat al CIA şi a cerut declasificarea lor parţială. Abd al-Rahim al-Nachiri riscă pedeapsa cu moartea pentru atentatul împotriva navei americane USS Cole, soldat cu 17 morţi în anul 2000 în Yemen şi pentru atacul împotriva petrolierului francez Limburg, care a făcut un mort în 2002.

TURCIA

Competenţe sporite pentru serviciile de informaţii

Parlamentul turc a adoptat joi seară un proiect de lege controversat al puterii islamice-conservatoare, extinzând considerabil competenţele agenţiei naţionale de informaţii (MIT). Textul, adoptat în urma unor dezbateri aprinse graţie majorităţii absolute de care dispune Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, conferă drepturi sporite în materie de strângere de informaţii seerviciilor secrete turce şi introduce pedepse cu închisoarea în special pentru jurnalişti pentru divulgarea unor documente confidenţiale privind securitatea militară. Proiectul a fost depus luna trecută de putere înainte de alegerile municipale, pe care AKP le-a câştigat în pofida scandalurilor de corupţie şi interceptări ilegale care afectează Guvernul Erdogan, care conduce Turcia din 2002. Noua legislaţie, care a fost dezbătută de săptămâna trecută de către deputaţi, abilitează MTI să asculte liniile telefonice şi să colecteze informaţii în legătură cu terorismul, infracţiunile internaţionale şi informaţiile externe.

ISRAEL

Moschee vandalizată

Un graffiti antiarab a fost descoperit pe zidurile unei moschei, la Umm al-Fahm, în nordul Israelului, iar o uşă a lăcaşului a fost avariată. Cuvintele „Arabii, afară” au fost scrise în ebraică, în noaptea de joi spre vineri, pe zidurile lăcaşului. La începutul lunii aprilie, inscripţii cu caracter anticreştin au fost descoperite pe zidurile Mănăstirii Maica Domnului din Palestina, la vest de Ierusalim. De asemenea, inscripţia „Numai păgânii (non-evreii) trebuie să plece de pe pământul nostru”, în ebraică, a fost descoperită în noaptea de 2 spre 3 aprilie într-un sat arab din nordul Israelului, în care presupuşi evrei extremişti au spart pneurile a 40 de vehicule.

ONU

Noi sancţiuni pentru oficialii nord-coreeni

Preşedintele Comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite, australianul Michael Kirby, a cerut Consiliului de Securitate să impună sancţiuni împotriva oficialilor nord-coreeni acuzaţi că au comis crime împotriva umanităţii. Aceşti lideri trebuie să fie traşi la răspundere, trebuie să-i împiedicăm să comită astfel de crime în continuare, a declarat Michael Kirby în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate, convocat de către Statele Unite, Franţa şi Australia. În opinia sa, „noua generaţie de oficiali nord-coreeni de rang înalt (...) trebuie să înţeleagă că anume ei vor fi traşi la răspundere, dacă vor comite crime împotriva umanităţii”. Din cele 13 state membre ale Consiliului de Securitate prezente la reuniune, nouă s-au pronunţat în favoarea unei sesizări a CPI asupra acestui subiect, în timp ce alte patru nu s-au opus ferm unei astfel de iniţiative, a declarat Michael Kirby, adăugând că printre ţările care au votat pentru acestă idee figurează Franţa, SUA, Marea Britanie, Lituania, Australia şi Chile.



12