Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Aprilie 2014 / 00:00 386 accesări

IRAK

Atac sângeros

Extremişti islamici înarmaţi au atacat, ieri dimineaţă, o bază militară dintr-o zonă securizată situată în nordul Irakului, provocând moartea a cel puţin zece soldaţi şi rănirea altor 12. Atacul a avut loc într-o bază situată în vecinătatea oraşului Mosul din nordul Irakului, la circa 360 de kilometri distanţă de capitala Bagdad. Potrivit autorităţilor, un terorist sinucigaş s-a detonat la intrarea în baza militară, iar un grup de terorişti a deschis focul asupra militarilor sosiţi la locul exploziei. Opt terorişti au fost ucişi în schimbul de focuri ce a urmat.

COREEA DE SUD

Bilanţ tragic

Echipele de salvare şi-au dublat eforturile, ieri dimineaţă, pentru a încerca să îi recupereze pe eventualii supravieţuitori ai naufragiului unui feribot, în apropierea coastei meridionale a Coreei de Sud, în timp ce aproape 300 de persoane sunt în continuare date dispărute. Nouă cadavre au fost recuperate, dar 287 de persoane dintre cele 475 aflate la bordul feribotului sunt în continuare date dispărute. Feribotul s-a scufundat miercuri dimineaţă, la ora locală 9.00, în timp ce se îndrepta spre insula Jeju din sudul ţării, iar printre pasageri se aflau 325 de elevi de liceu. Echipele de salvare au acţionat toată noaptea, la lumina proiectoarelor puternice, însă curenţii extrem de puternici şi vizibilitatea redusă sub apă i-au împiedicat pe scafandri să intre în epava scufundată. Cauzele accidentului nu sunt cunoscute, dar mărturii ale pasagerilor lasă să se înţeleagă că feribotul s-a lovit de fundul mării. Unele dintre persoanele salvate au afirmat că, după impact, echipajul le-a dat ordinul să nu îşi părăsească locurile. Căpitanul, care face parte dintre cei salvaţi, a fost interogat de paza de coastă. Feribotul asigura legătura între portul Icheon, din vestul ţării, şi insula Jeju. Sute de feriboturi asigură zilnic legătura între coastele sud-coreene şi insule, însă accidentele sunt rare. În octombrie 1993, 300 de persoane au murit după ce un feribot s-a scufundat în largul coastei occidentale.

LIBIA

Diplomat tunisian răpit

Un diplomat tunisian a fost răpit ieri la Tripoli, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate libiene, la o zi după răpirea ambasadorului iordanian din capitala Libiei. O sursă tunisiană a confirmat răpirea, fără a putea oferi detalii. Ambasadorul Tunisiei în Libia, Ridha Bukadi, a refuzat să comenteze incidentul. Purtătorul de cuvânt al Ministerului libian de Externe, Saïd Lasued, nu a putut confirma sau infirma informaţia. Un angajat al ambasadei Tunisiei în Libia este ţinut ostatic din 21 martie.

AUSTRALIA

Demisie de onoare

Barry O'Farrell, premierul statului australian New South Wales, a renunţat la funcţie după ce a fost prins cu minciuna de către presă. Oficialul a primit cadou o sticlă de vin în valoare de 2.800 de dolari, fapt pe care a refuzat iniţial să-l recunoască. Abia după ce în presă a apărut nota de mulţumire a premierului pentru cel care îi dăruise vinul, acesta a recunoscut cadoul. Demisia lui Barry O'Farrell este o nouă pată pe obrazul premierului australian, venit la putere anul trecut. Acesta a promis să pună punct acestor probleme, care au afectat şi fostul guvern de la Canberra.

CANADA

Arestat pentru Heartbleed

Un canadian de 19 ani a devenit prima persoană arestată pentru implicare în cazul virusului informatic Heartbleed, informează BBC News. Stephen Arthuro Solis-Reyes este acuzat că ar fi spart website-ul Agenţiei de Venituri a Canadei şi că ar fi furat astfel 900 de conturi de asigurare socială. Virusul Heartbleed a ajuns în atenţia publicului după ce, în urmă cu o săptămână, Google şi Condenomicon au identificat probleme cauzate de acesta.

SIRIA

Acuzaţii

”Rachetele antitanc americane aflate în mâinile rebelilor sirieni destabilizează grav situaţia din Siria”, a avertizat diplomaţia rusă, ca reacţie la informaţiile din presă care arată că insurgenţii sirieni au primit pentru prima dată astfel de arme. Moscova a calificat drept îngrijorător faptul că aceste sisteme antitanc pot cădea în mâinile unor grupări teroriste. Ministerul rus de Externe a avertizat SUA că o livrare importantă de armament în Siria nu poate fi realizată fără autorizarea Rusiei. Moscova a reacţionat astfel la informaţiile apărute în presă, potrivit cărora rebelii sirieni au primit pentru prima dată cel puţin 20 de rachete antitanc de tip TOW, de fabricaţie americană, de la o sursă occidentală. Rusia este un aliat important al regimului sirian în războiul împotriva rebelilor. Occidentul susţine rebeliunea care încearcă să răstoarne regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Războiul, început ca o revoltă paşnică, care s-a militarizat în urma represiunii violente a regimului, s-a soldat în ultimii trei ani cu peste 150.000 de morţi.

LIBERIA

Alertă de călătorie

MAE avertizează românii cu privire la călătoriile în Africa de Vest, informând cu privire la epidemia de febră virală hemoragică (Ebola), înregistrată de mai multe state din regiune. Întrucât boala este contagioasă, ţările unde virusul a fost confirmat prin analize de laborator (Guineea - Conakry, Liberia), cele în care există cazuri suspecte, dar neconfirmate prin analize de laborator (Sierra Leone, Mali), precum şi celelalte state din vecinătatea focarului epidemic au dispus măsuri de prevenire şi au lansat campanii interne de informare a populaţiei. Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite pe cât posibil călătoriile în zonele afectate de epidemie, menţionând că nu există nici vaccin şi nici tratament specific împotriva acestui virus.

IRAN

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, ieri dimineaţă, într-o zonă slab populată din Iran. Potrivit autorităţilor, seismul nu a produs victime sau pagube materiale în districtul Shonbeh din sudul Iranului, unde a avut epicentrul.



12