IRAK
Atacuri sângeroase
Cel puţin 24 de persoane au fost ucise, luni seară, în atacuri cu bombă în capitala irakiană, inclusiv explozii în apropierea a două moschei musulmane şiite şi a unei staţii de autobuz aglomerate. Niciun grup nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru oricare dintre atacuri, dar şiiţii sunt adesea vizaţi de insurgenţii islamişti suniţi, care au început să recâştige teren în Irak, în ultimul an, şi au invadat mai multe oraşe, în ultimele săptămâni. În cel mai sângeros atac de luni, un microbuz plin cu explozibili a explodat într-o staţie de autobuz din cartierul majoritar şiit Ur, în nordul Bagdadului, omorând cel puţin 11 persoane. Alte nouă persoane au fost ucise în atacuri cu maşină-capcană vizând moschei din cartierele predominant şiite din Bagdad Amil şi Karrada. O bombă detonată lângă o stradă aglomerată din cartierul de vest al Bagdadului, Ghazaliya, a ucis alte patru persoane. În incidente separate în oraşul Tikrit, persoane înarmate au ucis un colonel de poliţie şi un frizer în magazinul său. Armata lupta, luni, să recapete controlul la Sulaiman Pek, după ce militanţi suniţi au cucerit părţi din nordul oraşului, joia trecută, şi au ridicat acolo steagul negru al Statului Islamic în Irak şi Levant.
SUA
Seism în Caraibe
Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade s-a produs ieri în Caraibe, în largul insulei Barbados, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Cutremurul s-a produs la ora 9.27 GMT, la aproximativ 170 de kilometri nord-est de oraşul Bathsheba (Barbados), a precizat USGS.
UCRAINA
Tragedie în mină
Şapte mineri au murit în Ucraina, într-o explozie produsă într-o mină din Makiivka, în bazinul carbonifer Donbass, a anunţat, ieri, Serviciul pentru Situaţii de urgenţă. Şapte mineri au murit şi alţi nouă au fost spitalizaţi. Optzeci de mineri au reuşit să iasă din mină, a anunţat serviciul. Accidentul s-a produs luni seara, la o adâncime de 815 metri. Cadavrele au fost aduse la suprafaţă în noaptea de luni spre marţi. Lucrările în mină au fost întrerupte. Accidente mortale au loc frecvent în minele ucrainene, din cauza echipamentelor deseori învechite şi a nerespectării normelor de securitate.
THAILANDA
Ciocniri mortale
Patru persoane au fost ucise şi alte 64 rănite, în urma unor ciocniri violente, ieri, la Bangkok, între poliţie şi manifestanţii care cer de peste trei luni demisia premierului Yingluck Shinawatra. Totuşi, aceasta urmează să fie inculpată pentru neglijenţă, o procedură ce poate conduce la destituirea ei. Poliţia a anunţat, anterior, decesul unui poliţist, ucis cu focuri de armă. Poliţia a lansat, ieri dimineaţă, o operaţiune pentru preluarea controlului asupra locurilor ocupate de manifestanţi. Aproximativ 150 de manifestanţi au fost arestaţi în complexul Ministerului Energiei, pentru încălcarea stării de urgenţă în vigoare la Bangkok. Este pentru prima dată de la începutul mişcării, în toamnă, când autorităţile arestează atât de mulţi manifestanţi. Comisia anticorupţie a anunţat convocarea premierului Yingluck Shinawatra pentru 27 februarie, când aceasta ar putea fi inculpată în legătură cu un program controversat de ajutor pentru agricultori, apreciind că şeful Guvernului a ignorat avertismentele referitoare la corupţie şi pierderile financiare prin aplicarea acestei politici.
IRAN
Protest extrem
Un angajat al Ministerului iranian al Petrolului şi-a dat foc, luni, după o vizită a preşedintelui Hassan Rohani, a anunţat, ieri, presa, fără a preciza care sunt motivele actului său. Bărbatul în vârstă de 58 de ani şi a cărui identitate nu a fost dezvăluită a fost transferat la spital, la scurt timp după ce a comis acest gest. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Akbar Nematollahi, a confirmat incidentul, fără să ofere detalii despre motivaţiile victimei. O sursă din cadrul Preşedinţiei, citată de agenţia Ilna, a dezminţit orice legătură între vizită şi acest incident.
SUA
Răniţi în aer
O aeronavă aparţinând United Airlines, care decolase luni din oraşul american Denver, statul Colorado, şi se îndrepta spre Billings, Montana, a traversat în timpul zborului o zonă cu turbulenţe severe. Căpitanul a declarat situaţie de urgenţă la cursa United 1676 şi a cerut dispecerilor ca aeronava să fie întâmpinată la sol de mai multe ambulanţe. Ca urmare a incidentului, au fost răniţi trei membri ai echipajului şi mai mulţi pasageri. Potrivit United Airlines, cinci persoane au fost transportate la spitalul Sf. Vincent din Billings. O însoţitoare de zbor a avut răni la cap şi se afla în stare critică în noaptea de luni spre marţi. Alţi doi membri ai echipajului şi doi pasageri au primit îngrijiri corespunzătoare şi au fost externaţi. Avionul a început să fie zdruncinat puternic deasupra statului Montana, cu puţin timp înainte de aterizare. În cele din urmă, aparatul a aterizat fără incidente la locul de destinaţie, conform CNN. La bordul aeronavei Boeing 737 se aflau 114 pasageri şi cinci membri ai echipajului. Compania aeriană a lansat o investigaţie asupra incidentului.
COREEA DE SUD
Anchetă
Preşedintele sud-coreean, Park Geun-Hye, a anunţat, ieri, deschiderea unei anchete în urma prăbuşirii acoperişului unei săli de concerte, care a provocat cel puţin zece morţi, majoritatea studenţi, şi peste 100 de răniţi. Peste 560 de studenţi asistau la un concert într-o sală din oraşul Gyeongju, din sudul ţării, când acoperişul s-a prăbuşit din cauza acumulării unei mari cantităţi de zăpadă. Peste 1.400 de pompieri şi membri ai echipajelor pentru situaţii de urgenţă au fost trimişi la faţa locului şi au lucrat, în cursul nopţii de luni spre marţi, pentru a încerca să-i salveze pe supravieţuitorii prinşi sub dărâmături. Incidentul are loc în condiţiile în care ninsori puternice au avut loc, în ultimele săptămâni, în regiune. Aceasta este cea de-a doua tragedie care afectează Coreea de Sud în ultimele zile, după ce trei turişti au murit într-un atentat care a avut loc duminică, în Egipt.
INDIA
Pedeapsă comutată
Curtea Supremă indiană a comutat, ieri, condamnarea la moarte a trei atacatori ai fostului premier Rajiv Gandhi, în 1991, din cauza termenelor considerate prea lungi pentru examinarea recursului lor. Cei trei militanţi separatişti au fost condamnaţi la moarte pentru că au participat la asasinarea lui Rajiv Gandhi, mort într-un atentat sinucigaş, la 21 mai 1991, în timp ce se afla în campanie electorală în apropiere de Chennai, în sud-estul Indiei. Cei trei militanţi, membri ai grupării Tigrii Eliberării din Tamil Ealam, au fost condamnaţi la moarte, după ce au fost găsiţi vinovaţi pentru organizarea atentatului împotriva fostului premier indian. Rajiv era fiul fostului premier indian Indira Gandhi, asasinată în octombrie 1984, şi soţul Soniei Gandhi, actuala lideră a Partidului Congresului, aflat la putere în India. Asasinarea lui Rajiv Gandhi a fost considerată o răzbunare a grupării Tigrii Eliberării din Tamil Ealam pentru acordul încheiat în 1987 între Guvernul indian şi autorităţile din Sri Lanka, în vederea dezarmării mişcării, care a fost antrenată şi înarmată de New Delhi în anii '80. Gruparea Tigrii Eliberării din Tamil Ealam a fost eliminată de armata sri-lankeză în 2009, în urma unui sângeros război civil care a durat trei ani.