Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Ianuarie 2014 / 00:00 471 accesări

POLONIA

Morţi de frig

Un număr de 17 persoane au murit din cauza frigului, la sfârşitul săptămânii trecute, în Polonia, unde temperaturile s-au apropiat de minus 20 de grade în unele regiuni, arată datele Poliţiei, citate de Centrul guvernamental de criză. Numărul total de victime din ultimele patru zile a crescut la 26 de persoane, iar bilanţul victimelor înregistrate de la 1 noiembrie se ridică la 52. Valul de frig afectează Polonia de cinci zile. Cele mai scăzute temperaturi au fost înregistrate în estul ţării, în special la Wlodawa, unde au ajuns la minus 22 de grade Celsius şi la minus 24 de grade Celsius în noaptea de sâmbătă, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Meteorologie. Iarna trecută, circa 200 de persoane au murit de hipotermie în Polonia. Majoritatea victimelor sunt persoane fără locuinţă.

GRECIA

Explozie la tribunal

Un dispozitiv artizanal incendiar a explodat ieri în incinta unui tribunal din Corint, la aproximativ 80 de kilometri sud de Atena, provocând un incendiu şi pagube materiale. Experţi din cadrul Poliţiei examinau o cutie metalică în care se afla dispozitivul, depus în faţa biroului unui judecător de instrucţie, situat la parterul clădirii, care a fost avariată. Atentatele cu dispozitive artizanale, care nu se soldează, în general, cu victime, comise împotriva unor obiective politice, diplomatice, în domeniile serviciilor publice, băncilor şi firmelor străine, sunt frecvente, iar Poliţia le impută unor grupuri extremiste.

TURCIA

Atac la biroul electoral

O persoană a fost ucisă, iar alte şapte au fost rănite, duminică seara, într-un cartier popular din Istanbul, într-un atac armat comis la un birou electoral al unui partid naţionalist, odată cu apropierea unui scrutin municipal. Un reprezentant pentru presă al partidului Acţiunea Naţională (MHP), a treia forţă politică din Parlamentul turc, a fost ucis în atac, în districtul Esenyurt, la scurt timp după inaugurarea unui birou destinat promovării acestei formaţiuni în vederea alegerilor din martie. Alţi şapte activişti din cadrul partidului au fost răniţi, iar Poliţia a arestat şase suapecţi în legătură cu atacul. Liderul MHP, Celal Adan, a acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan, ai cărui membri ar fi manifestat, înainte de inaugurarea biroului, în acest cartier în care se află o importantă comunitate kurdă. Turcia se confruntă cu o gravă criză politică, provocată de o anchetă de corupţie care a afectat regimul islamic-conservator aflat la putere din 2002.

JAPONIA

Şicane teritoriale

Trei nave aparţinând Pazei de Coastă chineze au pătruns pentru scurt timp, ieri, în apele teritoriale ale insulelor Senkaku, disputate de China şi Japonia, a doua incursiune de acest fel de la începutul anului, a anunţat Paza de Coastă niponă. De peste un an, relaţiile sino-japoneze se află la cel mai scăzut nivel din cauza conflictului teritorial din Marea Chinei de Est. În septembrie 2012, oficialii de la Tokyo au naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului aflat în dispută, declanşând o serie de manifestaţii antijaponeze, unele violente, în mai multe oraşe din China. Regimul de la Beijing trimite frecvent nave de patrulare ale Gărzii de de Coastă în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi 400 de kilometri vest de Okinawa, în sudul Japoniei, ceea ce provoacă temeri cu privire la un posibil incident cu navele nipone aflate în regiune.

GRECIA

Stare de urgenţă

Autorităţile elene au decretat starea de urgenţă pe insula Cefalonia, după seismul de 5,8 grade produs, duminică, în această zonă din Marea Ionică, a anunţat Protecţia civilă greacă. Prefectul insulelor ionice, Spyridon Spyrou, coordonează verificările la clădirile afectate, iar 50 de ingineri au fost mobilizaţi pentru acest efort. Numeroase clădiri au fost afectate de cutremur şi de alunecările de teren, fiind compromise şi unele drumuri şi reţele de electricitate. Epicentrul seismului de 5,8 grade a fost la şase kilometri de Argostoli, capitala insulei. Cutremurul a fost urmat de zeci de replici cu magnitudinea de peste 4,5 grade şi de sute de replici mai mici de 4,5 grade.

ISRAEL

Atac cibernetic

Mai multe calculatoare din Israel, printre care şi unul de la Ministerul Apărării, folosit de Departamentul responsabil cu afacerile civile în Cisiordania, au fost ţinta unui atac informatic, a dezvăluit, ieri, un expert israelian. “La începutul lunii, e-mail-uri au fost trimise la un număr de companii din Israel, inclusiv organizaţii de securitate”, a declarat la postul de radio al armatei Aviv Raff, şeful organismului israelian împotriva atacurilor cibernetice. “Avea ceva ataşat, iar cel care o deschidea se infecta cu un virus, un troian care permite hackerilor să controleze aceste calculatoare. Unul dintre aceste calculatoare aparţine administraţiei civile”, a afirmat oficialul, referindu-se la departamentul de la Ministerul Apărării, condus de militari. Întrebată în legătură cu presupusul atac cibernetic, armata israeliană a precizat că informaţia este în curs de verificare.

R. MOLDOVA

Manual nou

Ministerul Educaţiei din regiunea transnistreană pregăteşte un nou manual de “limbă moldovenească”, elaborat de autorul dicţionarului moldo-român, Vasile Stati. Elaborarea manualului este pregătită de o echipă de cercetători cu sprijinul Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Transnistria. Proiectul trebuie să fie finalizat anul viitor. “Manualul limbii moldoveneşti trebuie să fie clar, exact şi, în acelaşi timp, concis. În primul rând, studiul nostru are drept scop protejarea istoriei Moldovei, limbii moldoveneşti, etnologiei moldoveneşti. Este dificil să realizăm aceste obiective, deoarece în Moldova vecină a fost lansată o campanie împotriva limbii moldoveneşti”, a afirmat Vasile Stati la o întâlnire cu participanţii la proiect. Constituţia din regiunea separatistă transnitreană recunoaşte existenţa a trei limbi: moldovenească cu grafie chirilică, rusă şi ucraineană.

ITALIA

Suspiciuni de abuz în serviciu

Ministrul italian al Agriculturii, Nunzia De Girolamo, a demisionat, fiind suspectată de abuz de putere în privinţa nominalizării unor membri ai personalului din sectorul public al sănătăţii şi în urma unei anchete asupra gestionării fondurilor UE destinate agriculturii. “Demisionez din funcţia de ministru. Nu pot să continui să fac parte dintr-un guvern care nu mi-a apărat onoarea”, a anunţat De Girolamo într-un mesaj postat pe contul său de Twitter. Nunzia De Girolamo a fost acuzată, luna aceasta, că a exercitat o influenţă nepotrivită în privinţa alegerii unor reprezentanţi în sectorul sănătăţii la Benevento, un oraş situat în Campania, în urma dezvăluirii în presă a unor interceptări telefonice din 2012. Este al doilea ministru din cadrul Guvernului de coaliţie condus de Enrico Letta care demisionează.

FRANŢA

Reguli mai stricte

Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a cerut Franţei să adopte reguli mai stricte pentru a îmbunăţi prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. Într-un raport de 64 de pagini privind situaţia din Franţa, GRECO cere oficialilor de la Paris îmbunătăţiri urgente, criticând în special avantajele obţinute de parlamentari şi denunţând lipsa de transparenţă privind cheltuielile reprezentanţilor din Adunarea Naţională şi Senat. Organismul anticorupţie al Consiliului Europei cere, în recomandările incluse în raport, o reformă profundă privind angajarea asistenţilor şi colaboratorilor parlamentari, astfel încât să fie limitate riscul angajărilor fictive sau cel al ocupării posturilor de către persoane nepotrivite, precum şi folosirea fondurilor în alte scopuri. Consiliul Europei denunţă şi indemnizaţia de aproximativ 385.000 de euro atribuită fiecărui parlamentar în cadrul unui mandat de cinci ani şi îşi exprimă îngrijorarea că suma ar putea fi folosită pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare care ar putea să nu fie declarate de reprezentanţi. Franţa are la dispoziţie 18 luni pentru a răspunde recomandărilor din acest raport.

EGIPT

Candidatură la Preşedinţie

Comandamentul armatei egiptene i-a acordat mareşalului Abdel Fattah al-Sissi permisiunea de a participa la scrutinul prezidenţial din Egipt. Abdel Fattah el-Sisi, care a devenit cel mai puternic om din Egipt după ce a anunţat destituirea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, în iulie 2013, a fost avansat ieri la gradul de mareşal, cel mai înalt în armata egipteană.



12