Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Ianuarie 2014 / 00:00 828 accesări

ISRAEL

Palestinieni ucişi

Doi palestinieni, membri ai Jihadului Islamic, au fost ucişi, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, într-un raid aerian israelian în Fâşia Gaza. Cei doi palestinieni, Ahmad al Zaaneen, în vârstă de 21 de ani, şi Mohammed al Zaaneen, de 23 de ani, care erau membri ai Brigăzilor al-Qods, aripa militară a Jihadului Islamic, au fost ucişi în apropiere de Beit Hanoun, în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce circulau cu o maşină. Într-un comunicat, armata israeliană a confirmat că un terorist implicat în recentele tiruri cu rachete împotriva Israelului şi în planificarea unor atacuri a fost ţintit cu succes. Armata a precizat că Ahmad Zaaneen era un oficial important al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP, de extrema stângă) şi a fost implicat, din 2009 încoace, într-o serie de atacuri anti-israeliene.

NOUA ZEELANDĂ

Moarte tragică

Biologul român Mihai Muncuş-Nagy, care a fost dat dispărut în urmă cu doi ani, pe când se afla pe Insulele Kermadec, în nord-estul Noii Zeelande, a căzut în apă şi s-a înecat, a stabilit o procedură judiciară, relatează postul de radio Newstalk ZB în pagina electronică de ieri. Potrivit postului de radio neozeelandez, medicul legist Brandt Shortland şi-a exprimat satisfacţia, în raportul publicat ieri, că după moartea lui Muncuş-Nagy, la vârsta de 33 de ani, Departamentul pentru Conservare (DoC), pentru care tânărul lucra, a adoptat toate măsurile necesare în vederea minimizării riscului producerii unui asemenea eveniment în viitor. Biologul român lucra pentru Departamentul pentru Conservare pe insula principală Raoul, atunci când a fost dat dispărut. Autorităţile au presupus că tânărul a căzut în ocean, în dimineaţa zilei de 2 ianuarie 2012, în timp ce efectua măsurători ale temperaturii la suprafaţa apei, pentru MetService.

MAREA BRITANIE

Român condamnat

Un şofer român de camion a fost condamnat la şapte ani de închisoare, de un tribunal de la Canterbury, pentru încercarea de a introduce în mod ilegal zece kilograme de cocaină în portul Dover, relatează ITV News în pagina electronică. Potrivit postului britanic, valoarea de piaţă a drogurilor este estimată la 675.000 de lire sterline (aproape 820.000 de euro). Ioan Ionce a fost oprit la docurile din estul portului, în octombrie, în timp ce efectua un transport de piatră către Sundridge, în Kent. Ofiţeri din cadrul vamei britanice au descoperit un compartiment ascuns în cabina camionului, în care au găsit drogurile ambalate în zece pachete.

ISRAEL

Terorişti anihilaţi

Serviciul israelian pentru securitatea internă (Shin Beth) a anunţat arestarea a trei presupuşi membri ai unei celule teroriste a reţelei al-Qaida care pregăteau atentate, în special la ambasada SUA, a anunţat, ieri, biroul premierului Benjamin Netanyahu. Shin Beth a precizat că cei trei suspecţi arestaţi sunt Iyad Abu Sara, în vârstă de 23 de ani, Ruben Abu Nijma, de 30 de ani, amândoi din Ierusalimul de Est, precum şi Alaa Anas, în vârstă de 21 de ani, din oraşul palestinian Jenin (Cisiordania). Cei trei au fost recrutaţi prin internet de un lider al reţelei teroriste al-Qaida din Fâşia Gaza, Oraib al-Sham. Conform autorităţilor israeliene, Iyad Abu Sara pregătea un atentat ce urma să vizeze un autobuz israelian care circula pe ruta Ierusalim - colonia Maale Adumim. Celula avea misiunea de a ajuta terorişti străini, intraţi în Israel cu paşapoarte ruse, să comită o serie de atentate, inclusiv la ambasada SUA şi la un centru internaţional de conferinţe din Ierusalim, explică Shin Beth.

UNGARIA

Ameninţare teroristă

Comitetul Olimpic Maghiar (MOB) a anunţat ieri că a primit o scrisoare de ameninţare teroristă înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Preşedintele MOB, Zsolt Borkai, a declarat că maghiarii au luat în serios ameninţarea şi că a informat deja Comitetul Internaţional Olimpic, dar şi pe organizatorii ruşi. El a menţionat că are informaţii că şi alte comitete olimpice naţionale au primit astfel de ameninţări. Secretarul General al MOB, Bence Szabo, a declarat că şi CIO a primit o astfel de scrisoare, adăugând că o anchetă a fost deja pornită. Preşedintele SUA, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au vorbit marţi, la telefon, despre asigurarea securităţii la Jocurile Olimpice care vor avea loc luna viitoare, la Soci, a anunţat Casa Albă. Într-o înregistare video difuzată luni, islamişti din Caucazul rusesc au ameninţat că vor comite atentate în perioada JO de la Soci (7-23 februarie), relansând temerile după atentatele sinucigaşe sângeroase din decembrie, la Volgograd, un oraş din sudul Rusiei. Duminică, câţiva senatori influenţi americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Rusia nu ar împărtăşi suficiente informaţii despre posibile ameninţări la adresa sportivilor. În plus, Washingtonul a emis, în urmă cu o săptămână, o alertă adresată cetăţenilor americani care doresc să călătorească la Soci.

TURCIA

Sute de poliţişti destituiţi

Guvernul turc a procedat, marţi, la o nouă epurare în cadrul Poliţiei, destituind sau mutând 470 de membri ai forţelor de ordine, inclusiv gradaţi, de la Ankara, pe fondul unui scandal politico-financiar, potrivit postului privat NTV. De la începutul anchetei judiciare care vizează zeci de apropiaţi de-ai săi, premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a angajat o epurare fără precedent în cadrul Poliţiei şi Justiţiei turce, acuzate că ”adăpostesc nucleul unui complot ce are ca scop să destabilizeze regimul” pe care-l conduce din 2003. Acest nou val de mutări şi revocări ridică la peste 2.000, potrivit unui bilanţ întocmit de presa turcă, numărul poliţiştilor, gradaţi sau simpli ofiţeri, sancţionaţi începând de la mijlocul lui decembrie. În paralel, Guvernul şi-a multiplicat acţiunile de epurare şi în cadrul magistraturii. În total, 96 de procurori şi judecători de rang înalt din mai multe oraşe au fost mutaţi marţi seara. Parlamentul a început, tot marţi seara, să dezbată în şedinţă plenară proiectul unei legi foarte controversate cu privire la o reformare a Înaltului Consiliu al Judecătorilor şi Procurorilor (HSYK), al cărei scop este să ofere ministrului Justiţiei ultimul cuvânt în privinţa nominalizării de magistraţi. Erdogan îi acuză, de o lună, pe foştii săi aliaţi din cadrul puternicei confrerii a predicatorului musulman Fethullah Gülen că s-au infiltrat în Poliţie şi Justiţie şi că manipulează anchete împotriva corupţiei care îi vizează pe apropiaţi de-ai săi, înaintea alegerilor municipale, prevăzute în martie, şi celor prezidenţiale, prevăzute în august.

GERMANIA

Conturi piratate

Aproximativ 16 milioane de conturi de e-mail au fost piratate în Germania, a avertizat, marţi, Institutul federal pentru Securitatea Tehnologiilor Informaţiei (BSI), provocând un aflux de solicitări de verificare din partea utilizatorilor de internet. Presupuşii escroci au putut să acceseze atât e-mailurile victimelor, cât şi conturile acestora pe reţele de socializare sau site-uri ale unor reviste online, în cazul în care au fost utilizate aceleaşi nume de utilizator şi parole. În acest caz este vorba atât despre computere infectate, cât şi despre un furt complet de identităţi online, a subliniat Michael Hange, preşedintele BSI. Guvernul german i-a invitat şi el pe utilizatorii de internet, într-un mesaj postat pe site, să-şi verifice e-mailul. BSI nu a dorit să ofere precizări despre circumstanţele în care a fost descoperit acest furt masiv, pentru că ancheta este în curs. Persoanele care se tem că au fost victime ale unui asemenea furt de date personale puteau să efectueze verificări cu ajutorul BSI. Totodată, din cauza unui aflux important de cereri, site-ul a fost saturat rapid. BSI, care furnizează totodată teste pentru crearea unei noi parole securizate, a invitat victimele să-şi schimbe toate parolele, în special pentru conturi pe reţele de socializare ca Facebook sau pe site-uri comerciale ca Amazon, pentru a evita o eventuală escrocherie. Michael Hange i-a sfătuit pe utilizatorii de internet să nu utilizeze aceeaşi parolă pentru conturi diferite. Jumătate dintre conturile piratate se terminau în „.de“, extensia Germaniei, potrivit BSI, care subliniază că furtul datelor de acest tip este unul dintre cele mai răspândite riscuri pe internet.

SUA

Apelul foştilor generali

31 de generali şi amirali americani în retragere au solicitat, marţi, preşedintelui american să facă totul pentru închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo, potrivit unei scrisori publicate de organizaţia Human Rights First. Salutând dorinţa lui Barack Obama de a închide centrul militar de detenţie din enclava din Cuba, foştii ofiţeri amintesc că ”Guantanamo nu serveşte intereselor Americii şi va continua să submineze securitatea ţării atât timp cât nu va fi închis”. Printre semnatari figurează fostul comandant al puşcaşilor marini, generalul Charles Krulak, fostul şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Merrill McPeak, sau fostul comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud (CENTCOM), generalul Joseph Hoar. Cei 31 de generali şi amirali au asistat în urmă cu cinci ani, în Biroul Oval, la semnarea de către Barack Obama a primelor decrete de închidere a închisorii de la Guantanamo şi de condamnare a torturii. Aproximativ 155 de deţinuţi dintre cei 779 trimişi iniţial la Guantanamo rămân încarceraţi în enclava americană din Cuba, iar 76 dintre ei, printre care 55 de yemeniţi, sunt consideraţi eliberabili. În scrisoare, cei 31 de ofiţeri îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”falsa dezbatere care se prelungeşte cu privire la utilizarea torturii de către CIA”. ”Foşti oficiali CIA care au autorizat tortura continuă să o apere în cărţi şi în filme”, denunţă ei. Totodată, ei afirmă că doresc declasificarea unui raport secret de 6.000 de pagini întocmit pentru Comisia pentru Informaţii din Senat despre programele de detenţie şi de interogare puse în aplicare după 11 septembrie 2001.

BULGARIA

Fără imunitate

Deputatul bulgar Volen Siderov, liderul ultranaţionaliştilor, care a ameninţat un agent diplomatic francez şi a provocat un scandal în oraşul Varna, a renunţat ieri la imunitatea parlamentară, pentru a fi judecat. ”Bulgaria risca să fie exclusă din UE dacă îmi păstram imunitatea”, a declarat el, ironic, în Parlament, în timp ce alţi 23 de deputaţi din partidul său, Ataka, au renunţat de asemenea la imunitate, în semn de solidaritate. La 6 ianuarie, în avionul care efectua cursa Sofia - Varna, Siderov l-a insultat şi ameninţat pe un ataşat pe probleme de cooperare lingvistică de la ambasada Franţei la Sofia. La aterizare, a izbucnit o ceartă între trei deputaţi ai Ataka, printre care se afla şi Siderov, şi alţi pasageri. Disputa a continuat în terminal şi, potrivit Parchetului, un poliţist a primit un pumn în faţă de la Siderov. Incidentul a pus în încurcătură Guvernul condus de premierul tehnocrat Plamen Oreşarski, susţinut oficial de socialişti şi liberali şi care se menţine la putere şi cu sprijinul tacit al formaţiunii Ataka. Volen Siderov, care este cunoscut pentru retorica naţionalistă violentă, declaraţiile împotriva minorităţilor şi UE, a fost acuzat de tulburarea ordinii publice şi violenţe uşoare la adresa unui agent al Poliţiei. El riscă până la cinci ani de închisoare.



12