Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Ianuarie 2014 / 00:00 480 accesări

SUA

Tragedie în fabrică

Două persoane au murit, iar alte zece au fost rănite, dintre care patru în stare critică, luni, în urma unui accident la o fabrică din Omaha, în statul american Nebraska. Incidentul a avut loc la International Nutrition, o companie care produce hrană şi alte produse pentru animale şi păsări. În momentul incidentului, în instalaţie se aflau 38 de persoane. Zece dintre persoanele rănite a fost necesar să fie duse la spital. Două peroane au decedat, una fiind identificată de poliţie ca fiind Keith Everett, în vârstă de 53 de ani. Celălalt corp a rămas înăuntrul instalaţiei, după ce oficialii au anulat eforturile de salvare din cauza frigului şi rafalelor de vânt. Ambii muncitori care au murit au fost descoperiţi la etajul al doilea. Cauza accidentului industrial este investigată. ”Ceea ce ştim este că a avut loc un eveniment semnificativ, care a cauzat o problemă catastrofală la nivelul structurii”, a spus Poliţia. Potrivit unor date citate de CNN, la International Nutrition Inc. au fost înregistrate 35 de încălcări ale normelor de protecţia muncii în ultimii 40 de ani. Firma a fost amendată în 2013 cu 10.000 de dolari, în urma unei investigaţii care a relevat şase încălcări.

IRAK

Execuţii

26 de persoane condamnate pentru activităţi teroriste au fost executate în Irak, anunţă Ministerul irakian al Justiţiei. Ministerul Justiţiei a procedat, duminică, la executarea a 26 de bărbaţi condamnaţi pentru terorism, informează un comunicat oficial difuzat ieri. În pofida numeroaselor apeluri în favoarea unui moratoriu, cel puţin 169 de persoane au fost executate în Irak, în 2013.

LIBAN

Atentat

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte 35 rănite, într-un atentat sinucigaş comis ieri într-un cartier din sudul Beirutului, considerat un fief al mişcării şiite libaneze Hezbollah, a declarat un purtător de cuvânt al Crucii Roşii. Frontul al-Nusra în Liban, considerat o filială a unei grupări siriene din cadrul reţelei teroriste al-Qaida, a revendicat atentatul comis în fieful mişcării Hezbollah, angajată în Siria alături de forţele regimului lui Bashar al-Assad.

SUA

Student împuşcat

Un student de la Universitatea Widener din Pennsylvania a fost împuşcat luni, au anunţat autorităţile, iar Poliţia caută un suspect. Atacul a fost comis în jurul orei locale 20.48, într-o parcare lângă Centrul Atletic Schwartz. Poliţia crede că atacatorul a părăsit campusul, însă studenţilor li s-a cerut să stea înăuntru până ieri dimineaţă. Oficiali din cadrul universităţii au postat online o alertă cu privire la atac, în care precizează, de asemenea, că victima, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost transportată la Centrul Medical Crozer din Chester, iar familia acesteia a fost anunţată. Widener este o universitate privată cu sediul la Chester, în statul american Pennsylvania, la 25 de kilometri de Philadelphia.

SLOVENIA

Extrădare respinsă

Un tribunal din Slovenia refuză extrădarea hackerului arădean Victor Faur în SUA, unde este acuzat de accesarea serverelor NASA, iar dacă decizia va fi confirmată de o instanţă superioară, românul va fi eliberat. Tribunalul din oraşul sloven Murska Sobota a motivat decizia prin faptul că acesta a fost condamnat deja în România. În decembrie 2013, Ministerul român al Afacerilor Externe anunţa că urmăreşte îndeaproape evoluţia cazului hackerului arădean Victor Faur, arestat în Slovenia, în baza unui mandat internaţional, precizând că acesta rămâne în arest, la cererea autorităţilor americane. Arădeanul Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare şi plata unor daune în România, după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost arestat pentru 30 de zile, în 2 octombrie, în Slovenia, poliţiştii anunţându-l că există mandat pe numele său prin Interpol. Faur mergea în Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard şi de aceea trecea prin Slovenia. În urmă cu câţiva ani, Victor Faur a fost acuzat că a accesat ilegal servere NASA şi ale altor instituţii americane, fiind judecat de Tribunalul Arad. Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice ale Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale din SUA (NASA), ale Centrului Spaţial Goddard (GSFC), Departamentului american al Forţelor Navale şi Departamentului Energiei (DoE). Faur a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea. Computerele accesate neautorizat conţineau date ştiinţifice, inclusiv despre programe spaţiale şi despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate aparţin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spaţiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului Naţional Sandia din Albuquerque (New Mexico) şi Observatorului Forţelor Navale din Washington DC. Ca urmare a accesului neautorizat în reţeaua computerizată, inginerii şi oamenii de ştiinţă americani au fost nevoiţi să comunice în mod manual cu navele din spaţiu, iar sistemele electronice au necesitat reparaţii generale, potrivit anchetatorilor. În noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Arad, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune de aproape 250.000 de dolari. Victor Faur va trebui să plătească 214.200 de dolari către NASA, 16.032 de dolari către Departamentul Energiei şi 8.856 de dolari către Departamentul Naval. Instanţa a respins celelalte pretenţii financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur să plătească cheltuieli de judecată de 2.750 de lei.

SERBIA

Negocieri

Negocierile de aderare ale Serbiei la UE au fost deschise în mod oficial, ieri, la Bruxelles, lansându-se astfel un lung proces care se concentrează asupra problemei-cheie a recunoaşterii Kosovo. ”Este o zi istorică pe calea către UE. Felicitări Serbiei”, a declarat comisarul însărcinat cu Extinderea, Stefan Füle, la începutul reuniunii. Delegaţia sârbă este condusă de premierul Ivica Dacic, care a declarat înaintea reuniunii că speră ca negocierile să fie rapide şi de bună calitate. Serbia speră să devină al 29-lea membru al UE la orizontul lui 2020, urmând Croaţia vecină, care a aderat la 1 iulie 2013. Însă unii experţi apreciază că negocierile vor dura mai mult, şi anume, aproximativ zece ani. Serbia a obţinut statutul oficial de candidat în martie 2012, însă Bruxelles-ul a anunţat deschiderea negocierilor abia un an mai târziu, după ce Serbia a ajuns, în aprilie 2013, la un acord considerat istoric asupra normalizării relaţiilor sale cu Kosovo. Serbia refuză în continuare să recunoască independenţa proclamată în 2008 de către majoritatea albaneză din Kosovo, fosta sa provincie sudică.



12