Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Ianuarie 2014 / 00:00 497 accesări

SUA

Incident armat la şcoală

Trei copii au fost răniţi într-un atac armat care a avut loc, ieri dimineaţă, la o şcoală din statul american New Mexico, anunţă surse locale citate de ”USA Today”. Incidentul armat a avut loc la o şcoală generală din oraşul Roswell, în statul New Mexico. Potrivit presei americane, presupusul autor al atacului armat a fost arestat. Nu există informaţii despre starea de sănătate a celor trei elevi răniţi.

RUSIA

Ziarist american expulzat

Un ziarist american a afirmat luni că a fost expulzat din Rusia, după ce a realizat materiale despre manifestaţiile pro-europene din Ucraina, de la 21 noiembrie. David Satter lucra în Rusia din 2003, pentru Radio Free Europe / Radio Liberty. Ambasada SUA la Moscova a fost informată despre acţiunea intentată lui Satter şi a emis un protest diplomatic oficial, a anunţat preşedintele Radio Free Europe / Radio Liberty, Kevin Close. Ambasada a cerut explicaţii autorităţilor ruse, fără să primească vreun răspuns. Această decizie, care intervine înainte de deschiderea, luna viitoare, a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Moscova. Este vorba despre una dintre primele expulzări din Rusia după încheierea Războiului Rece. ”Ziaristul american David Satter, expulzat din Rusia, a încălcat flagrant legea privind migraţia şi are interdicţie de intrare în această ţară timp de cinci ani”, potrivit unui comunicat difuzat ieri de Ministerul rus de Externe. ”Ziaristul nu a primit viză de intrare în mai multe rânduri, din cauza încălcărilor flagrante ale legii privind migraţia. Acest cetăţean american s-a aflat ilegal pe teritoriul Rusiei între 22 şi 26 noiembrie 2013. El are interdicţie să intre în Rusia pe cinci ani, începând de la expulzarea sa, pe 4 decembrie”, precizează sursa citată. În cursul unei audieri la tribunalul Taganski din Moscova, pe 29 noiembrie, David Satter a fost declarat vinovat pentru o infracţiune administrativă. El şi-a recunoscut vinovăţia. Tribunalul l-a condamnat la o amendă şi expulzarea din Rusia, potrivit ministerului. Ministerul a precizat că acesta este unul dintre cele 500.000 de cazuri de cetăţeni străini care au interdicţie să intre în Rusia pentru o perioadă cuprinsă între trei şi zece ani.

CHINA

Incendiu mortal

Un incendiu care a devastat, ieri, o fabrică de încălţăminte din estul Chinei s-a soldat cu 16 morţi, potrivit presei oficiale, catastrofa ilustrând condiţiile precare de siguranţă pentru muncitorii din această ţară. Douăzeci de persoane au fost evacuate din fabrică şi au primit îngrijiri medicale. Fabrica este situată în oraşul Taizhou, din provincia Zhejiang, a afirmat televiziunea publică chineză CCTV. Incendiul s-a declanşat în cursul după-amiezii şi flăcările s-au propagat pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. Pentru moment, nu au fost precizate cauzele incidentului. Accidentele industriale nu sunt rare în China, acestea producându-se adeseori din cauza nerespectării normelor de securitate. În iunie, un incendiu a devastat o fermă de păsări din nord-estul ţării, unde au murit aproximativ 120 de persoane. Incendiul s-a declanşat într-un atelier care nu avea ieşire de siguranţă funcţională.

EGIPT

Atentat

Un atentat cu bombă artizanală a vizat, ieri dimineaţă, un tribunal din Cairo, fără a se înregistra morţi sau răniţi, cu două ore înainte de deschiderea secţiilor de votare pentru un referendum constituţional. În cartierul Imbaba din sud-vestul capitalei Cairo, ferestrele tribunalului au fost sparte de suflul exploziei iar faţada clădirii a fost grav avariată. În apropiere, un magazin a fost avariat, iar ferestrele clădirilor de locuinţe din apropiere au fost şi ele spulberate din cauza exploziei. După deflagraţie, zeci de persoane s-au adunat în faţa tribunalului, fluturând poze cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, vicepremier, ministru al Apărării, şeful armatei şi mână forte a ţării. Numărul atacurilor a crescut în ţară de la destituirea, la începutul lunii iulie, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armată. La înlăturarea sa, armata a mandatat autorităţile interimare să conducă un proces de tranziţie democratic, a cărui primă etapă este referendumul privind noua Constituţie. Circa 53 de milioane de egipteni sunt chemaţi la urne pentru acest scrutin, considerat de unii analişti ca fiind un pas către consolidarea puterii comandantului armatei, Abdel Fattah al-Sissi.

CIPRU

Revolte la închisoarea centrală

Un deţinut român a fost victima unui viol în grup, iar un iranian s-a sinucis la închisoarea centrală din Nicosia, ceea ce a declanşat o revoltă a deţinuţilor, în urma căreia o unitate de elită a Poliţiei a fost trimisă la faţa locului. Închisoarea a devenit, duminică, teatrul unei revolte la care au luat parte sute de deţinuţi, după sinuciderea unui iranian în celula sa şi violul în grup a cărui victimă a fost un tânăr român. Un bulgar în vârstă de 28 de ani a fost, de asemenea, găsit spânzurat, ieri, în celula sa. Guvernul cipriot a anunţat o serie de măsuri şi a decis suspendarea din funcţie a şapte gardieni şi a unui responsabil, precum şi trimiterea unei unităţi de intervenţie a Poliţiei la centrul de detenţie. Într-un gest fără precedent, preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, l-a vizitat la spital pe tânărul român rănit şi a promis că va restabili ordinea în sistemul penitenciar. Potrivit cifrelor oficiale, sinuciderea de ieri a cetăţeanului bulgar ridică la cinci numărul deţinuţilor care şi-au pus capăt zilelor în ultimele luni, în timp ce tentativele de sinucidere în închisoare au crescut de la 20 în 2011 la 50 în 2012.

SPANIA

Peste 400 de arestări

Peste 400 de persoane au fost arestate în Spania, fiind suspectate că fac parte dintr-o reţea care vindea contracte de muncă false ce permit încasarea unor ajutoare de şomaj sau obţinerea unui permis de reşedinţă, a anunţat ieri Ministerul de Interne. În total, 422 de persoane au fost arestate, inclusiv beneficiari, reţeaua infracţională care le furniza şi principalul conducător al reţelei, a anunţat ministerul. Arestările au fost operate în aproximativ 30 de oraşe din întreaga Spanie, inclusiv la Sevilla, Barcelona, Madrid, Bilbao sau Tenerife. Pagubele produse administraţiei de către reţea, în privinţa cotizaţiilor sau prestaţiilor în domeniul şomajului, depăşesc 2,6 milioane de euro, potrivit ministerului. Spania, a patra economie din zona euro, este în prezent afectată de un nivel-record al şomajului, de aproape 26% din populaţia activă.

FRANŢA

Mai multe expulzări

Franţa a expulzat în 2013 aproape 20.000 de rromi din taberele lor, de două ori mai mulţi decât în 2012, arată un raport prezentat ieri de Liga pentru Drepturile Omului şi Centrul European pentru Drepturile Romilor. Potrivit studiului, în 2013 autorităţile au desfiinţat 165 de tabere din cele 400 înregistrate în Franţa, expulzând 19.380 de persoane, faţă de 9.404 în 2012, când au fost desfiinţate 97 de tabere, şi 8.455 în 2011. În plus, au avut loc 22 de evacuări în urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane. Aproximativ 17.000 de rromi, în principal din România sau Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale. Numărul expulzărilor este ridicat deoarece unele persoane au fost strămutate în mai multe rânduri. Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a apărat frecvent politica Guvernului de desfiinţare a taberelor, motivând că, în opinia sa, ”rromii au vocaţia să revină în România sau în Bulgaria”. De asemenea, în septembrie anul trecut, el a pus sub semnul întrebării dorinţa rromilor de a se integra, ceea ce a provocat o criză profundă în Guvernul de la Paris.

AUSTRALIA

Pericol de incendii

Australia, afectată de caniculă, se pregătea ieri să înfrunte cele mai violente incendii de vegetaţie înregistrate din 2009 încoace, când zeci de persoane au murit în incendii. Statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, se află în stare de alertă, iar zeci de mii de pompieri au fost mobilizaţi. Incendiile din 7 aprilie 2009, numite „Sâmbăta Neagră“, s-au soldat cu 173 de morţi şi au distrus peste 2.000 de locuinţe. Statele Victoria şi South Australia se vor confrunta, în această săptămână, cu o caniculă extremă spre severă, au avertizat serviciile meteo, cu temperaturi ce pot depăşi 40 de grade Celsius mai multe zile consecutiv. Condiţiile sunt destul de asemănătoare cu cele care au precedat catastrofa din 2009, consideră expertul Jason Sharples de la Universitatea din New South Wales. Dacă previziunile se confirmă, aceasta va fi cea mai lungă perioadă de caniculă înregistrată la Melbourne de un secol. Căldura este apăsătoare şi la meciurile turneului de tenis Australian Open, unde un băiat de mingi a leşinat ieri. Spitalele şi serviciile de urgenţă se aşteaptă la un aflux de pacienţi din cauza căldurii, iar serviciile de ambulanţă ale statului Victoria se tem că nu vor face faţă solicitărilor. Valul de căldură provine din vestul ţării, unde 52 de case au fost distruse duminică la Perth, iar o persoană şi-a pierdut viaţa. Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia, în timpul verii australe, din decembrie până în februarie, dar sunt din ce în ce mai violente, iar temperaturile continuă să crească. Anul 2013 a fost cel mai călduros înregistrat în Australia. În vara anului 2012-2013 au fost înregistrate temperaturi de 45 de grade Celsius şi chiar mai ridicate, timp de aproape trei săptămâni, în perioada decembrie - ianuarie.



12