Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 11 Ianuarie 2014 / 00:00 668 accesări

BELGIA

Fruntaşi la expulzări

Românii se află pe primul loc între miile de cetăţeni europenii care au fost expulzaţi din Belgia în 2013, fiind urmaţi de bulgari, spanioli şi italieni, potrivit unor date publicate de Oficiul pentru Străini. Germania a ieşit din acest clasament, în care a intrat, în schimb, Marea Britanie. Instituţia a retras anul trecut titlul de şedere a 2.712 cetăţeni europeni, cu 10% mai mulţi decât anul trecut. Expulzările sunt motivate prin cheltuielile ridicate exercitate asupra sistemului belgian al ajutoarelor sociale de către cetăţeni europeni. Poate fi vorba despre cetăţeni care nu mai au un contract de muncă, nu mai desfăşoară activităţi independente, nu mai sunt studenţi sau au pierdut dreptul la şomaj. În 2010, doar 343 de cetăţeni din UE au fost expulzaţi din Belgia, faţă de 989 în 2011, 2.407 în 2012 şi 2.712 anul trecut.

RUSIA

Poliţişti condamnaţi pentru corupţie

Peste 800 de agenţi ai forţelor de ordine din Rusia au fost condamnaţi în 2013 pentru corupţie, a anunţat procurorul general rus, Iuri Ceaika. Totodată, au fost aplicate sancţiuni penale pentru 637 de responsabili în administraţii federale şi regionale, între care 168 de reprezentanţi ai puterii executive, 224 de şefi de municipalităţi şi administraţii locale, cinci deputaţi în parlamente regionale şi 73 de aleşi în organele locale de administraţie. La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, statistica arăta că 59.000 de funcţionari ai statului au făcut obiectul unor sancţiuni disciplinare sau administrative pentru fapte de corupţie. Corupţia este o problemă serioasă în Rusia, măsurile guvernamentale menite să pună capăt acestui flagel dovedindu-se în mică măsură eficiente.

ELVEŢIA

Disensiuni depăşite

Iranul şi marile puteri au rezolvat toate punctele aflate în dezacord referitoare la acordul nuclear încheiat în noiembrie, a cărui ratificare depinde de aprobarea diferitelor capitale, a anunţat negociatorul iranian Abbas Araghchi. Oficialul iranian a făcut acest anunţ după discuţiile care au avut loc timp de două zile în Elveţia, între reprezentanţii Iranului şi cei ai Grupului 5+1, format din China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania.

SIRIA

Bilanţ greu

Luptele începute acum o săptămână în nordul Siriei, între rebelii islamişti şi jihadiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL, afiliată al-Qaida), s-au soldat cu aproape 500 de morţi, între care 85 de civili, a anunţat vineri organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). „Am putut stabili că 482 de persoane au murit ca urmare a luptelor: 240 de membri ai brigăzilor rebele, 157 de combatanţi ai EIIL şi 85 de civili”, a afirmat Rami Abdel Rahmane, director al OSDH. Printre civili ucişi figurează 42 de ostatici executaţi de EIIL în cartierul său general din Alep. OSDH a cerut ca toate crimele comise în Siria să fie prezentate Curţii Penale Internaţionale.

ISRAEL

Noi locuinţe în colonii

Israelul a anunţat construirea a peste 1.800 de noi locuinţe în coloniile din Ierusalismul de Est şi Cisiordania, în momentul în care secretarul de Stat american, John Kerry, încearcă să obţină un proiect de acord între palestinieni şi israelieni, potrivit unui ONG israelian. Ministerul pentru Locuinţe a publicat planurile pentru construirea a 1.076 de locuinţe în partea de est a Ierusalimului şi a 801 locuinţe în Cisiordania. Locuinţele vor fi construite în coloniile Efrat şi Ariel, în Cisiordania, şi în cartierele Ramat Shlomo, Ramot şi Pisgat Zeev, în Ierusalimul de Est. Secretarul de Stat american, John Kerry, care a părăsit, la începutul săptămânii, Orientul Mijlociu, după patru zile de discuţii intense, fără să reuşească să-i convingă pe israelieni şi palestinieni să se ralieze la planul său de pace, a declarat în mai multe rânduri că SUA consideră ilegitim procesul de colonizare. Circa 350.000 de colonişti evrei trăiesc în coloniile din Cisiordania, iar alţi 200.000 de israelieni locuiesc în cartierele din Ierusalimul de Est.

GERMANIA

Vizită în Israel

Cancelarul german Angela Merkel va efectua o vizită în Israel, la sfârşitul lunii februarie, la invitaţia premierului israelian Benjamin Netanyahu. Această invitaţie a fost formulată într-o discuţie telefonică ce a avut loc în cursul serii între cei doi lideri. După Al Doilea Război Mondial, Germania sprijină în mod constant Israelul, iar această politică face obiectul unui larg consens între actorii politici germani, chiar dacă adeseori, în ultimul timp, a exercitat presiuni asupra premierului Netanyahu pentru a da dovadă de mai multă reţinere în privinţa dezvoltării coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene.

VATICAN

Preşedintele Franţei, primit de Papă

Preşedintele francez, Francois Hollande, va fi primit de Papa Francisc la Vatican, pe 24 ianuarie. Francois Hollande s-a deplasat deja de patru ori la Roma pentru întrevederi cu autorităţile din Peninsulă, însă nu a venit niciodată în vizită la Papa Benedict al XVI-lea sau la Papa Francisc. Deşi oficialii de la Paris şi Sfântul Scaun adoptă poziţii comune în mai multe dosare, precum justiţia socială şi pacea în Africa, soarta creştinilor din Orient sau protejarea mediului, totuşi, câteva teme mai delicate separă radical cele două părţi, precum recenta decizie a Franţei de a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex sau proiectul de autorizare a sinuciderii asistate.



12