Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Ianuarie 2014 / 00:00 707 accesări

SUA

Tren în flăcări

Un tren care transporta petrol a deraiat luni după-amiază în statul american North Dakota, mai multe vagoane luând foc, după ce a fost lovit de un alt tren, au anunţat autorităţile locale, citate de CNN. Trenul cu 106 vagoane aparţinând companiei feroviare Burlington Northern and Santa Fe (BNSF) Railway a deraiat în jurul orei locale 14.10, în vestul orăşelului Casselton din statul american North Dakota, potrivit unui purtător de cuvânt al BNSF, Amy McBeth. Un tren cu cereale a deraiat şi a lovit trenul care transporta ţiţei, provocând deraierea acestuia, a declarat McBeth, adăugând că nu cunoaşte detalii despre destinaţiile trenurilor intrate în coliziune. Fumul de la incendiu putea fi observat la o distanţă de 25 de kilometri. Potrivit site-ului Inforum.com, aproximativ zece vagoane din cele 106 au fost cuprinse de flăcări. În urma acestui accident nu au fost înregistrate victime. Din cauza intensităţii incendiului, pompierii au fost nevoiţi să lase vagoanele să ardă, ceea ce putea dura cel puţin 12 ore, relatează CNN. De asemenea, a fost emis cod roşu de alertă. Locuitorii oraşului au fost sfătuiţi să nu-şi părăsească casele, iar sudul oraşului Casselton a fost evacuat. Anchetatorii încearcă să stabilească cauzele acestui accident.

INDONEZIA

Erupţie vulcanică

Un vulcan din vestul Indoneziei, activ de mai multe luni, a erupt de nouă ori în noaptea de luni spre marţi, proiectând lavă şi obligând mii de locuitori să plece din locuinţe. Sinabung, situat în nordul insulei Sumatra, a intrat în erupţie de la jumătatea lui septembrie. În ultimele ore, el a erupt roci incandescente şi cenuşă la peste 7.000 de metri altitudine. ”Sinabung rămâne la nivelul de alertă maximă şi am avertizat că nicio prezenţă umană nu trebuie să se afle pe o rază de cinci kilometri în jurul craterului”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei care se ocupă de prevenirea catastrofelor naturale. ”Luni seara, 19.126 de persoane au fugit din locuinţe şi noi credem că această cifră va continua să crească”, a precizat oficialul. Sinabung, care a fost inactiv aproape un secol, a erupt în august anul trecut şi în septembrie 2010. Arhipelagul indonezian, situat pe Cercul de Foc al Pacificului, este ţara cu cei mai mulţi vulcani în activitate din lume, respectiv 129. Merapi, situat pe insula centrală Java, a provocat moartea a 350 de persoane la sfârşitul lui 2010.

JAPONIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 s-a produs ieri în nord-estul Tokyo, fără să fie declanşată alertă de tsunami, a anunţat Institutul american de Geofizică USGS. Nu au fost înregistrate victime sau daune materiale. Seismul a avut loc la ora locală 10.03, la o adâncime de zece kilometri. Epicentrul a fost localizat de USGS pe coasta de est a prefecturii Ibaraki, pe malul Oceanului Pacific, la o distanţă de 80 de kilometri sud-vest de centrala avariată Fukushima Daiichi. Tepco, compania care administrează centrala nucleară de la Fukushima, devastată de tsunami în martie 2011, a asigurat că acest cutremur nu a dus la apariţia unor disfuncţionalităţi în activitatea centralei. Cutremurul a fost resimţit şi în nord-estul insulei Honshu. Agenţia de meteorologie japoneză nu a declanşat nicio alertă de tsunami, iar principalele instituţii de presă locale nu au constatat daune materiale semnificative. Japonia este în continuare traumatizată de cutremurul cu magnitudinea 9 care s-a produs în largul coastelor sale de nord-est, la 11 martie 2011 şi care a declanşat un tsunami de 10 şi, pe alocuri, de 20 de metri înălţime, provocând moartea a 18.000 de persoane. Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice şi înregistrează în fiecare an peste 20% dintre cutremurele cele mai puternice din lume.

ISRAEL

Prizonieri eliberaţi

Israelul a eliberat, în noaptea de luni spre marţi, 26 de deţinuţi palestinieni, în conformitate cu angajamentele asumate pentru relansarea negocierilor de pace sub egida SUA. Două furgonete transportând deţinuţii au plecat din închisoarea Ofer spre Ramallah, în Cisiordania, a anunţat un responsabil palestinian, care a precizat că trei palestinieni originari din Gaza ar trebui să fie eliberaţi la Erez, un punct de trecere între Israel şi această regiune. Printre palestinienii eliberaţi, 18 originari din Cisiordania urmează să fie întâmpinaţi de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas şi familiile lor, la cartierul general al Autorităţii Palestiniene din Ramallah. Alţi cinci palestinieni au fost eliberaţi în Ierusalimul de Est. Mai înainte, luni seară, aproximativ 200 de manifestanţi israelieni au mărşăluit de la biroul primului ministru Benjamin Netanyahu la Zidul Plângerii din partea veche a Ierusalimului, denunţând eliberarea unuia din cei cinci palestinieni din Ierusalimul de Est anexat, deţinător al unei cărţi de rezident eliberate de autorităţile israeliene. Ulterior, protestatarii au strigat sloganuri rasiste antiarabe şi au cerut răzbunare împotriva palestinienilor. Curtea supremă israeliană a respins toate apelurile victimelor contra acestei eliberări, luni seară. Aceasta este a treia fază de eliberări de deţinuţi după cele de la 13 august şi 30 octombrie. Un al patrulea contingent de deţinuţi ar trebui să fie eliberat ulterior.



12