ITALIA
Victime de origine română
Doi români, un bărbat şi o femeie, au fost răniţi ieri în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze. Explozia s-a produs într-un bloc de locuinţe din Capaccio, un orăşel situat în regiunea italiană Campania. Bărbatul, de 43 de ani, a suferit arsuri grave şi este în stare critică, în spitalul din Battipaglia, localitate aflată la periferia oraşului italian Salerno.
UCRAINA
Agresori identificaţi
Poliţia ucraineană a identificat trei persoane implicate în atacarea jurnalistei Tetiana Ciornovol, dintre care două au fost deja reţinute, a anunţat Ministerul de Interne ucrainean, care a precizat că au fost deschise dosare penale. Însuşi preşedintele Viktor Ianukovici a cerut ministrului de Interne Vitali Zaharcenko şi procurorului general Viktor Pshonka să ia măsurile necesare pentru a investiga cazul. Tetiana Ciornovol, jurnalistă de opoziţie şi militantă pro-europeană, a fost bătută cu sălbăticie în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat „Ukrainska Pravda”, publicaţia online la care ea lucrează. Ziarista, care scrie articole critice la adresa preşedintelui Viktor Ianukovici şi a aliaţilor apropiaţi ai acestuia, are nasul spart, suferă de comoţie cerebrală şi de multiple traumatisme, a titrat „Ukrainska Pravda”, care a postat şi fotografii ale jurnalistei după agresiune. Jurnalista de 34 de ani consideră că pe viaţa ei a fost pusă o recompensă după anchetele de presă privind averile preşedintelui Viktor Ianukovici şi ale altor demnitari ucraineni.
LIBAN
Atentat cu maşină-capcană
Cel puţin cinci persoane, inclusiv un consilier apropiat fostului premier libanez Saad Hariri, au fost ucise şi alte 15 rănite într-un atentat cu maşină-capcană, ce a avut loc vineri, în centrul capitalei Beirut. Circa zece imobile au fost devastate de suflul exploziei. Atentatul l-a vizat pe Mohammad Shatah, unul dintre membrii coaliţiei ostile regimului sirian, condusă de Saad Hariri. Mohammad Shatah, care a fost şi ministru de Finanţe, se îndrepta spre casa lui Saad Hariri, absent din ţară, unde urma să aibă loc o reuniune a coaliţiei „14 Martie”, ostilă regimului lui Bashar al-Assad şi care sprijină opoziţia siriană. Atentatul nu a fost revendicat, fiind atribuit mişcării şiite Hezbollah. Însă aceasta a condamnat atentatul. „Doar inamicii Libanului pot beneficia de asasinarea lui Mohammad Shatah; este vorba de un atac care este parte a unei serii de crime menite să distrugă Libanul”, a comunicat mişcarea şiită, cerând aducerea criminalilor în faţa justiţiei
AFGANISTAN
Soldaţi NATO ucişi
Trei soldaţi ai misiunii NATO în Afganistan şi-au pierdut viaţa, ieri, într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, revendicat de miliţiile Taliban. Atacul a avut loc pe şoseaua dintre Jalalabad şi Kabul, care trece prin partea de est a capitalei afgane, potrivit oficialilor NATO, care nu au precizat cetăţenia victimelor. Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul a indicat că a fost vorba despre un atentat sinucigaş, soldat şi cu rănirea a şase civili afgani.
INDIA
Bicicletă-capcană
Cinci persoane au murit joi seară, în estul Indiei, în explozia unei bombe instalate pe o bicicletă, un atentat atribuit militanţilor separatişti din regiunea Darjeeling. Alte zece persoane au fost rănite în urma exploziei acestei bombe care a avut loc în apropierea unei şcoli din oraşul Jalpaiguri, în statul Bengalul-Occidental. Poliţia îi suspectează pe militanţii organizaţiei separatiste KLO (Kamtapur Liberation Organisation) că sunt la originea acestui atentat, care a avut loc cu puţin înainte de aniversarea fondării mişcării, pe 28 decembrie.
THAILANDA
Autobuz căzut în prăpastie
Cel puţin 29 de persoane au fost ucise şi alte patru au fost grav rănite după ce autobuzul lor a ieşit de pe carosabil şi a căzut într-o prăpastie, în nordul Thailandei. „Credem că şoferul a adormit”, a declarat Sukit Samana, responsabil al poliţiei din provincia Phetchabun. Poliţia a confirmat că nu existau cetăţeni străini la bordul autobuzului inter-regional, mijloc de transport preferat de thailandezi, însă foarte puţin utilizat de turişti. Martorii care au semnalat accidentul poliţiei au declarat că autobuzul avea viteză mare înainte de accident. Acest accident survine în timp ce milioane de thailandezi pleacă la drum cu ocazia sărbătoririi Noului An.
Accidentele de transport sunt foarte frecvente în Thailanda, care are una dintre cele mai ridicate rate ale numărului victimelor accidentelor auto. Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evocă un număr de 38,1 morţi în medie în accidente auto pentru 100.000 de locuitori în Thailanda, comparativ cu 18,5 în Africa de Sud. Nerespectarea regulilor de circulaţie, inclusiv a numărului maxim de ore de muncă ale unui şofer, este una dintre explicaţiile pentru aceste statistici nefaste.
SUA
Dispută familială cu împuşcături
Un bărbat a împuşcat mortal trei persoane, în statul american Louisiana, după care s-a sinucis, autorităţile americane stabilind că a fost vorba despre o dispută familială. Atacul a avut joi seară în localitatea Lockport, la circa 60 de kilometri de New Orleans. Un bărbat de 38 de ani şi-a omorât soţia, după care a mers la casa fostului său şef, pe care l-a împuşcat mortal. În atac a fost omorâtă şi fiica fostului său şef. Alte două persoane au fost rănite în incidentele armate.
ITALIA
Beat şi drogat la volan
Un cetăţean român aflat la volan în stare de ebrietate şi sub influenţa drogurilor a provocat un grav accident rutier la Roma, rănind cinci persoane, inclusiv o fată de nouă ani, aflată în stare critică. Accidentul a avut loc joi seară, pe Bulevardul Nettunense din Roma. Românul de 25 de ani, care se afla la volanul unui Ford Ka, a încercat să efectueze o depăşire pe contrasens, unde a lovit frontal un Fiat Panda în care erau cinci persoane. Şoferul a fost la rândul său rănit, fiind spitalizat. Potrivit autorităţilor italiene, şoferul era sub influenţa alcoolului şi a drogurilor, refuzând iniţial să ofere probe biologice poliţiei rutiere.
EGIPT
Noi arestări
Cel puţin trei persoane au murit, iar 265 de manifestanţi proislamişti au fost arestaţi, ieri, în Egipt, în confruntări între protestatari şi forţele de ordine. Totodată, cel puţin 148 de manifestanţi favorabili fostului preşedinte Mohamed Morsi au fost arestaţi în cursul intervenţiilor în forţă ale serviciilor de securitate. Violenţele intervin la două zile după ce Guvernul, condus de armată, a desemnat „organizaţie teroristă” mişcarea Fraţii Musulmani. Forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene, vineri, împotriva manifestanţilor proislamişti adunaţi în faţa Universităţii al-Azhar din Cairo. Confruntări între poliţie şi demonstranţi au avut loc şi în oraşul Ismailiya, în nordul ţării.
SUA
Fără electricitate!
Aproximativ 200.000 de familii din nord-estul SUA sunt încă fără curent electric la aproape o săptămână după ce o furtună de gheaţă a lovit regiunea. Firmele de utilităţi au anunţat că mulţi clienţi probabil vor trebui să aştepte până în weekend pentru a fi reconectaţi la reţeaua de energie electrică. Jumătate dintre cei afectaţi locuiesc în statul Michigan. Circa 1.500 de angajaţi lucrează pentru restabilirea legăturilor, dar munca este îngreunată de faptul că ramuri acoperite de gheaţă continuă să cadă pe liniile de înaltă tensiune. O furtună cu ploaie îngheţată a afectat, la sfârşitul săptămânii trecute, Canada şi nord-estul SUA, transformând şoselele şi trotuarele în patinoare şi dând peste cap planurile de vacanţă în plin sezon de călătorii. Şi la Toronto, cel mai mare oraş al Canadei, 200.000 de oameni au fost privaţi de electricitate în urma acestei furtuni.
RUSIA
Activiştii Greenpeace au ajuns în Franţa
Şase activişti Greenpeace amnistiaţi, cinci britanici şi un canadian, au părăsit ieri Rusia la bordul unui avion care a decolat de la Sankt Petersburg cu destinaţia Paris, la 100 de zile după ce au fost arestaţi pentru o acţiune de protest în Arctica, a anunţat ONG-ul. Activiştii sunt Anthony Perrett, Phil Ball, Iain Rogers, Alex Harris, Kieron Bryan şi Alexandre Paul. Joi seara, Dmitri Litvinov, cu dublă cetăţenie suedeză şi americană, a părăsit primul Rusia, cu un tren, către Finlanda, după ce a obţinut o viză de ieşire de pe teritoriul rus.
SUA
Ajutor împotriva insurgenţilor irakieni
SUA au livrat Irakului rachete şi îi vor furniza avioane fără pilot de supraveghere ca ajutor împotriva violenţelor provocate de insurgenţi din cadrul al-Qaida, a declarat un diplomat american, confirmând o informaţie publicată de ziarul „The New York Times”. Potrivit cotidianului care citează oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei americane, 75 de rachete de tip Hellfire au fost livrate săptămâna trecută. Şi zece avioane fără pilot de supraveghere de tip ScanEagle urmează să fie livrate până în martie. După doi ani de la retragerea trupelor americane din ţară, Irakul a revenit la un nivel al violenţelor echivalent cu cel din 2008, când ţara ieşea dintr-un conflict confesional devastator. Ţintele vizate sunt tabere de insurgenţi, în special aparţinând Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat al-Qaida, în deşertul al-Anbar, în vestul ţării
JAPONIA
Concesie pentru americani
Guvernatorul Insulei Okinawa a aprobat mutarea unei baze americane pe această insulă din sudul Japoniei, un pas important într-un dosar care afectează relaţiile americano-japoneze de ani de zile. Autorităţile au semnat o autorizaţie pentru crearea unor terenuri artificiale lângă litoralul estic al insulei, în comuna Nago. Este vorba despre o etapă indispensabilă transferului către acest golf a bazei aeriene Futenma, situate în prezent în oraşul Ginowan, în partea de sud a insulei Okinawa, o zonă urbană aglomerată în care aceste instalaţii sunt foarte criticate. Mutarea ar urma, însă, să se confrunte cu unele obstacole, ca de exemplu alegerile municipale de la Nago, din luna ianuarie, care vor fi folosite de către opozanţi. Proiectul mutării bazei Futenma se află în discuţie de la primul acord americano-japonez, în 1996, dar dosarul s-a confruntat încă de la început cu neîncrederea unei părţi importante a populaţiei Okinawei, pe care sunt staţionaţi jumătate dintre cei aproximativ 47.000 de militari prezenţi în Japonia. Sătui de neplăceri şi insecuritatea provocate de această prezenţă militară masivă pe teritoriul lor, opozanţii proiectului vor ca baza de la Ginowan să fie desfiinţată, nu să fie mutată în altă parte pe insulă. Acest episod a contribuit la amânarea dosarului, care a pus la încercare relaţia Japoniei cu principalul său aliat, SUA.