Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Decembrie 2013 / 00:00 531 accesări

BRAZILIA

Intemperii mortale

Două persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut, începând de marţi seară, asupra metropolei braziliene Rio de Janeiro, care va găzdui turneul final al Cupei Mondiale la fotbal în 2014 şi Olimpiada din 2016. Aproape 2.000 de familii au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în mai multe comune din statul Rio. În zona unde se află faimosul stadion „Maracana“, ce va găzdui finala Cupei Mondiale la fotbal de anul viitor, circulaţia rutieră a fost întreruptă din cauza inundării străzilor, în timp ce aeroportul Santos a fost închis. În statul Bahia din nord-estul ţării, cel puţin 16 persoane au murit în urma ploilor torenţiale căzute, duminică noaptea, mai ales în municipalitatea Lajedinho.

GEORGIA

Bătaie în Parlament

Deputaţii georgieni s-au luat la bătaie în timpul unei dezbateri pe tema situaţiei din Ucraina. Şedinţa parlamentară a fost oprită după ce membrii partidului la putere au început să se bată cu parlamentari din opoziţie. Incidentul a izbucnit după ce opoziţia a cerut adoptarea unui document oficial prin care să se exprime susţinerea Georgiei faţă de manifestaţiile pro-europene din Kiev şi să fie condamnată acţiunea violentă a forţelor de ordine. Un parlamentar din partidul la putere l-a insultat pe politicianul din opoziţie care a avut iniţiativa ?i i-a cerut şi condamnarea dispersării violente a protestatarilor din Tbilisi în 2007 şi 2011, când partidul acestuia era la putere.

AFGANISTAN

Explozie accidentală

O puternică explozie accidentală a avut loc, ieri, la Kabul, într-un depozit de arme al serviciilor de informaţii afgane, situat în apropierea cartierului general al forţei NATO (ISAF), şi a zguduit centrul capitalei, însă nu s-a soldat cu victime. Deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 10.20, în exteriorul cartierului general al ISAF, a anunţat forţa internaţională. Ambasada SUA, situată în apropiere, a declanşat imediat sirenele de urgenţă. Acest cartier, vizat cu regularitate în ultimii ani de atacuri sinucigaşe ale rebelilor talibani, găzduieşte, în afară de cartierul general al NATO şi de o importantă bază militară americană, mai multe ambasade şi organizaţii internaţionale. Această deflagraţie a avut loc a doua zi după comiterea unui atentat sinucigaş împotriva unui convoi NATO. Atacul asupra convoiului, revendicat de talibani, a avut loc la intrarea în aeroportul din Kabul şi nu s-a soldat cu nicio victimă, în afară de kamikaze. Rebelii talibani s-au aflat la putere în perioada 1996-2001 şi intenţionează să revină după retragerea majorităţii forţelor NATO până la sfârşitul anului 2014. Capitala afgană a fost ferită de atacuri în ultimele luni, după un început de an marcat de lansarea unor asalturi de anvergură de către rebeli împotriva unor sedii ale organizaţiilor străine sau în apropierea Curţii Supreme şi Preşedinţiei, situate, de asemenea, în centrul capitalei.

ISRAEL

Ninsori şi ger

Numeroase ţări din Orientul Mijlociu sunt afectate de un val de frig neobişnuit, înregistrându-se ninsori şi ger în Israel, Siria, Liban, Iordania, Egipt, Turcia şi teritoriile palestiniene. Doi copii au murit de hipotermie în Siria. Din cauza intemperiilor, tranzitul ajutoarelor umanitare este blocat în Siria, ţară afectată de aproape trei ani de război civil. Ninsori s-au înregistrat şi în Israel, Cisiordania şi Iordania, un fenomen rar în această regiune. În Turcia ninge abundent de 48 de ore, în principal în regiunile situate în est, la frontiera cu Siria.

SUA

Listă extinsă

SUA au anunţat ieri că au adăugat pe lista neagră aproximativ zece firme şi persoane, în principal iranieni, suspectate că ocolesc programul de sancţiuni internaţionale impus Iranului. Aceste firme, dar şi unii dintre conducătorii lor, sunt vizate pentru susţinerea programului nuclear pe care Teheranul este suspectat că îl dezvoltă în scopuri militare, au anunţat departamentele de Stat şi Trezoreriei, într-un comunicat comun.

BULGARIA

Primar investigat

Unităţi de Poliţie au efectuat percheziţii şi au blocat accesul în sediul Primăriei din Kocerinovo, în vestul Bulgariei, ieri dimineaţă, în cadrul unei operaţiuni speciale efectuate la ordinul procuraturii districtuale din oraşul Kiustendil, relatează site-ul Novinite.com. Primarul Ivan Minkov se afla în birou, iar Poliţia efectua proceduri de investigare. Accesul cetăţenilor în sediul muncipalităţii era blocat, cu excepţia ghişeurilor de la parter, unde se pot plăti taxe şi impozite locale. Angajaţii se aflau la serviciu, însă Poliţia nu a permis nimănui accesul la etajul al doilea, unde se află biroul lui Minkov. Potrivit unor surse, primarul, care a fost susţinut de formaţiunea de centru-dreapta GERB (în opoziţie), este investigat în legătură cu proiecte municipale finanţate cu fonduri UE, lansate în mandantul predecesorului său, Kostadin Katin. Katin a fost înlăturat din funcţie în 2011, după o operaţiune similară a Poliţiei. Tot în 2011 au fost declanşate mai multe proceduri judiciare împotriva sa, inclusiv una cu privire la un proiect local pentru un depozit de deşuri solide, dar care nu a ajuns în instanţă.

FRANŢA

Grevă feroviară

O grevă a salariaţilor căilor ferate, care se opun unei reforme feroviare, perturba traficul feroviar în Franţa ieri dimineaţă, şapte din zece trenuri aflându-se, în medie, în serviciu. Greva a început miercuri seară şi se încheie astăzi, la ora locală 7.00. Traficul feroviar internaţional nu era perturbat în mod semnificativ, potrivit conducerii SNCF, compania naţională a transporturilor feroviare. Traficul se desfăşura în regim normal pe liniile Eurostar şi Thalys, care asigură legăturile între Paris şi Londra, respectiv către Bruxelles şi Germania. Şapte trenuri ale Lyria din zece circulau către Elveţia. Acelaşi lucru era valabil şi pentru trenurile către Italia. În schimb, circulaţia trenurilor regionale, în special a celor care asigură legăturile în aglomeraţia pariziană, era mai afectată. Doar un tren din patru circula între Paris şi aeroportul Roissy-Charles de Gaulle. Salariaţii SNCF protestează faţă de un proiect de reformă în domeniul feroviar care urmează să fie dezbătut în Parlament, în primăvară. Această reformă are drept scop să stabilizeze datoria sistemului feroviar, cifrată în prezent la 40 de miliarde de euro, prin suprimarea unor activităţi redundante şi să pregătească deschiderea concurenţei în sectorul transportului de călători. Guvernul intenţionează să unifice SNCF şi Reţeaua Ferată din Franţa (RFF), care gestionează infrastructura. Dar unificarea generează temeri în rândul sindicatelor, potrivit cărora acest proiect ar deschide calea spre o prăbuşire a sistemului feroviar. În afară de reformă, sindicatele protestează şi faţă de desfiinţarea de locuri de muncă. SNCF are 150.000 de angajaţi în domeniul feroviar, iar aproximativ 15.000 de trenuri circulă zilnic în Franţa.

SUA

Taxă majorată

Taxa de securitate impusă pasagerilor aerieni în SUA va creşte de la 2,5 la 5,60 dolari pe zbor, potrivit unei clauze a acordului bugetar discutat marţi în Congres, care a provocat consternare în rândul companiilor aeriene americane. Guvernul american a extins în 2001 măsurile de securitate în aeroporturi, după atentatele din 11 septembrie, şi utilizează în prezent 55.600 de funcţionari însărcinaţi cu controlul pentru securitatea pasagerilor şi a bagajelor. Dar taxa instituită atunci, de 2,50 dolari pe zbor (maximum 5 dolari pe un traseu cu corespondenţe, adică maximum 10 dolari pentru dus-întors), nu finanţează, potrivit Guvernului, decât 30% din cheltuielile pentru securitate ale Administraţiei Securităţii Transporturilor (TSA). Ea se aplică atât pe zborurile interne, cât şi pe zborurile internaţionale cu plecare din SUA şi se adaugă unei mulţimi de taxe şi cheltuieli impuse (securitate, infrastructuri, taxe de aeroporturi ş.a.), care reprezintă 20% din preţul unui bilet de călătorie pe un zbor intern în SUA, potrivit Airlines for America. Aşa-numita taxă „11 septembrie“ ar creşte din iulie 2014, potrivit proiectului, la 11,20 dolari pentru o călătorie dus-întors, indiferent dacă zborurile sunt directe sau cu schimbare de avion pe traseu. Creşterea va permite TSA să acopere 43% în loc de 30% din costurile cheltuielilor sale pentru securitate. Reforma propusă mai trebuie aprobată de Congres în acelaşi timp cu bugetul, până în 15 ianuarie. Sectorul de transport aerian desfăşoară o campanie, de câteva luni, pentru a împiedica această majorare. Global Business Travel Association a cerut, miercuri, întreprinderilor membre să-i contacteze pe aleşi la Washington, pentru a protesta împotriva creşterii taxei.

AUSTRIA

Acord de guvernare

Social-democraţii şi conservatorii din Austria au ajuns la un acord pentru formarea unei mari coaliţii guvernamentale, după peste zece săptămâni de negocieri, a declarat vicecancelarul conservator Michael Spindelegger, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu cancelarul social-democrat Werner Faymann. Detaliile acordului vor fi prezentate azi, iar Faymann, cancelar din 2008, ar urma să conducă în continuare Guvernul. Spindelegger va rămâne vicecancelar şi va prelua portofoliul Finanţelor. Cele două partide s-au clasat pe primele locuri în alegerile parlamentare din 29 septembrie.

COREEA DE NORD

Pericol de radicalizare

Regimul nord-coreean riscă să se radicalizeze după destituirea lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, a apreciat, ieri, ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, în cadrul unui forum, la Tokyo. Coreea de Nord a confirmat luni destituirea lui Jang Song-thaek şi, fapt rar, a difuzat fotografii cu arestarea umilitoare a celui considerat până de curând numărul 2 al regimului. Potrivit unor experţi, această epurare la nivel înalt, survenită la doi ani de la accederea la putere a lui Kim Jong-un, ar putea să-i permită tânărului lider să strângă rândurile în jurul său împotriva Coreei de Sud şi occidentalilor, care acuză Phenianul că dezvoltă rachete intercontinentale cu capacitate nucleară. Japonia şi Coreea de Nord, care nu întreţin relaţii diplomatice, păstrează raporturi tensionate, chiar ostile, în parte din cauza faptului că Tokyo acuză Phenianul că nu face lumină în dosarul japonezilor răpiţi în anii '70 şi '80. Coreea de Nord afirmă că această problemă a fost rezolvată la începutul anilor 2000, odată cu întoarcerea unor deţinuţi şi anunţurile potrivit cărora alţii ar fi morţi. Pe de altă parte, Japonia cere Coreei de Nord să renunţe la programele nucleare şi balistice. În aprilie, Coreea de Nord a ameninţat Japonia cu represalii nucleare dacă se va implica într-un conflict care ar izbucni în Peninsula Coreeană. Ameninţarea a fost făcută după ce Itsunori Onodera a autorizat Forţele de Autoapărare (numele oficial al armatei japoneze) să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul nipon. Cu toate acestea, o lună mai târziu, premierul japonez, Shinzo Abe, a surprins declarându-se pregătit să participe la o reuniune cu Kim Jong-un, însă aceasta nu a mai avut loc.

AUSTRALIA

Căsătoriile gay, interzise

Înalta Curte de Justiţie australiană, cea mai înaltă instanţă a ţării, a interzis, ieri, căsătoria între persoane de acelaşi sex, la câteva zile după celebrarea primelor căsătorii gay în capitala Canberra, al cărei ansamblu legislativ votase în favoarea acestora. Curtea a luat decizia cu unanimitate de voturi. Guvernul federal a sesizat justiţia, deoarece căsătoria în Australia este reglementată de legea federală şi nu de către cele şase state şi două teritorii care compun ţara. După autorizarea mariajului între persoane de acelaşi sex de către adunarea legislativă a teritoriului Canberra, legea a intrat în vigoare, doar în acest stat, sâmbăta trecută şi mai multe cupluri şi-au oficializat uniunea. Însă Guvernul a sesizat imediat justiţia pentru a anula aceste uniuni. Uniunile civile între persoane de acelaşi sex sunt autorizate în majoritatea statelor australiene, însă căsătoria rămâne definită la nivel federal precum uniunea dintre un bărbat şi o femeie.



12